keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Sähköistä

Päivän Hesarissa oli juttu sähkösopimuksista ja etäluettavista mittareista. Lisäksi se näkyi olevan sokeroitu tarina tuntihintaisen pörssisähkön käyttömahdollisuudesta. Pörssi- eli spottisähköä on ollut mahdollista halvimmillaan ostaa alle 2 sentin kilovattituntihinnalla(heinäkuu 2012), lähde oman sähköyhtiöni toteutuneet pörssihinnat muutamalta viime vuodelta. Kalleimmillaan ymmärrettävästi talvikuukausina, jolloin hinta suurimmillaan yli 11 senttiä/kWh. Vaivan arvoista? Juuei. Kuka viitsii tunnin välein seurata windows-puhelimella minkä verran sähkö maksaa kello 16, jos vaikka keittäisi potut silloin. Tuleeko se todellakin pidemmällä tähtäimellä edullisemmaksi, varsinkin otettaessa huomioon vaivan? Epäilen hieman.

Tykkään ennakoida kulujani, siksi sähkösopimuskin on sellainen, että mieluusti haluan tietää hinnan tästä vähintään puoleksi vuodeksi eteenpäin. Mulla on kaksivuotinen Fortumin Takuu-sähkösopimus, jossa sähkön hinta tämän hetken sopimuksen mukaan on muistaakseni 4,7 senttiä kaikkina vuorokauden aikoina ympäri vuoden. Sopimus vanhenee runsaan vuoden kuluttua, oletettavasti hinta silloin on taas noussut, mutta se on sen ajan miete se. Eilen maksoin joulukuun sähkölaskun, joka oli 95,45 €.
Yö- ja päiväsähköpelleily näillä sähköhinnoilla Suomessa ei ole enää kannattavaa, vielä runsas 10 vuotta sitten hintaero yösähkön hyväksi oli n. puolet halvempi. Nykyisin se on maksimissaan parin sentin luokkaa. Siksi en näe mitään syytä maksaa kalliimpaa perus- ja päiväsähkömaksua sen takia, että voisin pestä öisin pyykkiä hieman halvemmalla.

Ei kommentteja: