torstai 9. tammikuuta 2014

Tutut kodin tavarat häviävät

Kirjoitti jutussaan HS.

CD-levyjä mulla oli joskus paljon. Nykyisinkin on, mutta olen digitoinut kaikki ulkoiselle verkkokiintolevylle. En raaski pois niistä luopua, kun jokaisella levyllä on jotakin kerrottavaa. Siksikin ne on, vaikka en siinä formaatissa usein käytäkään.

Kirjat ja e-kirjat. E-kirjat, juu ei kiitos pääkirjoiksi. Luen kirjastoni ja pääkaupunkiseudun kirjastojen e-kirjoja toisinaan tabletillani, onhan se kätevää, mutta en ole päässyt niin pitkälle ideassa, että menisin ostamaan niitä mistään. Lisäksi e-kirja maksaa saman kuin paperinen "oikea" kirja, haluan mieluiten oikean. E-kirjassa on taas se hyvä puoli, että sieltä ei ole löydettävissä edellisen lainaajan jäljiltä mitään, kuten alleviivauksia tai hiuksia. Homma täydentää toisiaan.
Kirjahyllyä kotonani ei ole enää. Teimme muuttaessamme tänne periaatepäätöksen senkin suhteen, että vähempi on enemmän. Kirjat ovat tallessa, mutta ei näkyvillä. Näkyvillä on pieni käsikirjasto, jossa tärkeät kuten Raamattu, Suomen Laki ja no joo, onhan siellä enempikin mutta alle 10 silti. Niin ja kirjastosta lainatut kirjat ovat aina siinä, tietää missä ne on ja mitä on lainassa. Lapsilla on kirjahylly, jossa on näiden kirjoja kuten Koiramäkiä ja Muumeja. Epanoille luetaan paljon ja päivittäin joten lastenkirjoja on paljon ja reilusti.

Televisiota ei ole ollut koskaan(=oli joskus puoli vuotta, kun halusin ps3:n kanssa pelata) eikä olisi varmasti tullutkaan ellei vaimolla sellaista olisi ollut. Televisio on yläkerrassa paikassa josta se ei pääse mitenkään esille tai että se olisi jotenkin valta-asemassa minkään suhteen. Silti Areena on nykyisin "korvaamaton".

Poppikoneet eli helpommin sanottuna stereot olla pitää. On ollut siitä asti kun lähdin kotoa ja pitää pintansa nykyisessä kodissakin. Tosin suurin muutoksin. Itse poppiaparaatti(=mediasoitin) ei ole missään näkyvillä. Eikä kaiuttimissa ole johtoja. Ts. striimaan siltä verkkokiintolevyltä musiikkia ilman yhtäkään johtoa tai muuta häiritsevää. Kaiuttimet sijaitsee parissa paikassa, alakerran tuvan katossa pieninä huomaamattomina ja yläkerrassa mun lukuloosissa. Missä tahansa saan sen kiintolevyn, puhelimen, ipadin tai tietokoneen toistamaan itseään kotonamme. Mun omassa loosissa(=luku/datasohva) on kaksi kaiutinta siten, että äänimaailma on optimaalinen juuri siinä kohdassa. Kirjoitettuna kuulostaa sekavammalta kuin onkaan.

Keittiö. Astianpesukone olla pitää keittiössä, hankin ensimmäisen apk:n silloin kun ostin landepaikan enkä siitä lähtien ole ilman ollut. Tuossa jutussa on kiinnitetty huomiota kuivauskaappiin. On sellainen nykyisinkin, mutta juurikin tuollainen pieni ala johon sopii itseään valuttamaan tiskin jälkeen kattila ja joitakin muuta suurempaa. En edes tajua moista valutusaspektia sen suhteen, kyllä on inhottavaa kun jostain tip tip silloin jos on ottamassa vettä lavuaarista, tip tip kylmää vettä kuivuvista astioista.
Mitään pienaparaattilaumaa köökissä ei ole paitsi käsivatkain(yli 20 v vanha Kenwood), bamix ja tehoseko(itin).Olikohan ne siinä? Niin ja jääkaappi. Sen on oltava tilava. Viime kesänä tykästyin sen kyljessä olevaan jäämurskakoneeseen. Varmaan turha, jos sellaiseen ei ole tottunut(minä olen enkä halua enää olla ilman!). Jäämurskaa tai paloja on saatavilla aina helposti jääkaapin kyljestä. Hieno keksintö! Keittiöön liittyy myös pakastin, yksi sellainen on jääkaapin vieressä, kaiketi samaa koneistoa jakavat. Vielä on kaksi muuta pakastinta. Pakastimia ei kai voi olla liikaa, sanoi vaimoni minulle, kun hän tajusi joskus, että olin hankkinut kesällä kolmannenkin. Jutussa mainitaan myös induktiolieden rantautuminen vakiokalustoon. Joo, en ihmettele. Niin hyvä peli! Nopea, turvallinen, energiapihi. Uuni on kiertoilmallinen ja erillinen, koska mua ärsyttää kyyristellä kuten perinteisessä systeemissä. Uunin ja lieden virkaa monta kertaa kuitenkin toimittaa leivinuuni tai puuliesitaso takan yhteydessä.

Ruokapöytä. Suuri pitää olla. Näin on ollut aina mulla, paitsi ei silloin kun muutin maalta toiselle maalle. Talon valmistuessa yksi tärkeimmistä hankinnoista oli löytää riittävän suuri ja silti kaunis pöytä katsella. Pöytä sijaitsee tuvassa keskeisellä paikalla. Sen ääressä on vietetty monia hyviä ja ikimuistoisia hetkiä, vaikka on toiminut ruokapöytänämme vasta pari vuotta.

Mihinkään hömpötykseen en ole koskaan lähtenyt mukaan. Periaatteenani on aina ollut minimalistisuus, että kotonani ei ole ollut solariumia, vesisänkyä tai ikeasohvia tai muutakaan aikaa kestämätöntä roinaa. Tavaroita on taatusti sellaisiakin, mutta lähtökohtaisesti vähemmän on parempi. Nykyaikaistuminen on kuitenkin useissa asioissa positiivista. Kuten vaikka tuon induktiolieden kanssa. Vanhoilta hyviltä ajoilta kaipaan kotitavaroihin liittyen kestävää ja hyvin pesevää vaatepesukonetta. Ei sillä, pesee nykyisetkin, mutta mua harmittaa veden kulutus tai kuluttamattomuus. Vähäkulutuksinen pesukone on jees, mutta tarvitseeko niiden jollain parilla desillä pestä? Aika muuttuu, ihmisetkin siinä sivussa jollain tavalla aina. Toisaalta jotkut asiat ei muutu, se on hyvä.

5 kommenttia:

Norppa kirjoitti...

:)

Meidän autotallipesukone (mummin 40 vuotta vanha upo) toimii edelleen. Pesee varmasti pesuainejämättömämmäksi kuin parin vuoden ikäinen kosketusnäyttökone.

Jos tiskaan käsin, kuivaan ne astiapyyhkeellä heti. Inhoan tippuvia pisaroita.

Arttorius kirjoitti...

Mäkin kuivaan heti!

Adelheid kirjoitti...

Meillä on televisioita 6kpl ja niistä yksi on saunassa.. =D vähän järjetöntä touhua. Haluisin vielä yhden kun tykkäisin et keittiössä olisi. Joskus oli yhdessä kodissa ja kyllä kiilsi keittiö ja koko aika leivoin kun tuli siinä puuhasteltua ja samalla katsottua kaikkea hömppää. =)

Arttorius kirjoitti...

Mahtava määrä! Eikö se mene rikki kuumuudesta ja kosteudesta saunassa? :D
Toki keittiöönkin on saatava telkka, kiiltävä keittiö ja leipominen <3

Adelheid kirjoitti...

Telkka on takkahuoneen puolella ja seinään on tehty ikkuna katsomista varten. Kaiutin on saunan puolella jotta ääni kuuluu. Nää on näitä mun puuhastelija-isän tekemiä virityksiä kun asutaan talossa jossa lapsuutenikin vietin. =)