tiistai 25. helmikuuta 2014

Lapsen nöyryyttäminen

Olimme koko perhe eilen iltapäivällä uimassa. Just viikonloppuna tuumin miten törmäämme tuiki tavallisissa paikoissa monenlaiseen tuuttailevaan ihmeiseen, ei näemmä päivää ilman merkillisiä juttuja. Uitimme tyttöjä lastenaltaassa, jossa oli muitakin lapsia kuin myös näiden vanhempia tsekkailemassa ettei piltit uppoa. Erään n. 10-vuotiaan lapsen vanhempi tsemppasi lasta uimaan sammakkoa. Nopeampaa ja lujempaa, kehoitti hän. Lapsi ui allasta päästä päähän, sivussa kulki se vanhempi ruoskohjastamassa. Tenava ilmoitti tahtovansa mennä Pirren(nimi muutettu) kanssa hyppimään hyppyaltaaseen, mutta lapsen äiti sanoi ettei varmasti mene ennen kuin n määrä kierroksia on tullut täyteen. Lapsi alkoi hiiltyä, sanoi miten kyllästynyt on jo. Tenavan äiti sanoi siihen, että et sinä tuolla tavalla vetelehtimällä koskaan laihdu vaan pysyt aina läskinä. Siis omalle lapselleen, vetelehtijä, läski, laihtua! Kyllä oli ne sanat, moni muukin kääntyi katsomaan sanojaa ihmeissään, en siis kuullut väärin. Joku kai sanoi jotakin, en ole aivan varma. Uiva läski(not ja sananakin hirveä!) lapsi ei sanonut mitään, näytti vain surulliselta, on ilmeisesti tottunut äitinsä haukkumiseen ja ivaan.

Eikö nuo typerät ihmiset tajua mitä pahaa tuollaiset kamalat heitot saa aikaan? Mitä läskiksi ivaava ihminen kuvittelee saavansa aikaan? Jotain hyvää kenties? Tekee varmasti hunajaa(not) lapsen itsetunnolle, jos oma vanhempi haukkuu läskiksi yli kymmenen ihmisen läsnäollessa. Eilinen uimari ei todellakaan ollut mikään ylipainoinen ja vaikka olisi ollutkin, ei noin sanota kenellekään! Tenava lähti hetken päästä hyppimään Pirren kanssa, lapsen äiti lähti peseytymistiloihin. Teimme myös lähtöä, olimme uineet jo tunnin. Vaimoni oli kysynyt suihkussa naiselta asiallisen khuuliin tapaansa notta miltä naisesta mahtaisi tuntua, jos ihmisryhmässä joku sanoisi kovaan ääneen vetelehtiväksi läskiksi. Eikä muuta, sitten lähti pukemaan vauvaihmistämme ja itseään.

Voi höh. Eikö lapsilla ja nuorilla ole tarpeeksi ulkonäköpaineita ja syömishäiriöitä ilmankin, että arseilevalla käytöksellä ja asenteellla sitä lisätään. Saati omien vanhempien toimesta!

11 kommenttia:

Magdaleena kirjoitti...

AAAAAARGH!!!
Mun äiti on kans aina tehnyt mulle hyvin selväksi millon painoa on ollut vähän likaa, tosin huomattavasti nätimmin mutta vaikuttaa se silti, vieläkin!!

Mut pisteet sun vaimolle!

elina kirjoitti...

Pisteet vaimollesi täältäkin.
Olen myös kuullut moista uimahallissa. Mun tyttö on kuullut samanmoista mummoltaan ja nyt sanoi tuttavuutensa mummoon irti kokonaan.
Minä olen läski ja vanha ja kumara ja...,mutta jos joku tulee aukomaan siitä päätään, edes ns. hyväntahtoisesti, saan raivarin. yksi lapsi kysyi minulta kerran, miksi olen näin pyöreä (ihana ilmaus) ja minä sanoin että mummojen kuuluu olla pehmeitä ja sellaisia, että sylissä on hyvä olla. Lapsi tuumasi, että hyvä juttu. Isänsä oli nolo ja minä sanoin ettei yhtään haitannut, kun lapsi kysyi niin kauniisti.
Kaikenlainen ulkonäköön puuttuminen on inhottavaa ja epäkorrektia. Lapsi on ihminen ja samanlaiset kytöstavat kuuluvat kuin aikuisiakin kohtaan.

Marjaana kirjoitti...

Mun kommentti katosi näemmä jonnekin, mutta vaimolle pisteet siinäkin tuli. Ja paljon muuta paatosta...

jaanaba.fitfashion.fi kirjoitti...

Joo hyvä vaimo. Sulla.

Arttorius kirjoitti...

Magdaleena, kamalaa tuollainenkin. :/ Höh!

E, niinpä juuri. Joillakin on ällöttävän töks suora tyyli sanoa asiat rumasti, koska "ovat rehellisiä ja sanovat ilman valehtelemista". Jaskapuhetta, typeryksiä sellaiset vain ovat. Ketään ei hyödytä "rehelliset" mielipiteet jos tarkoitus on loukata tai olla inhottava.

M & J, jooh. Vaimo on ollut joskus Sylissä(syömishäiriöliitto tai joku sinnepäin) jonkinsorttinen tukipersoona syömäongelmaisille ja hän(vaimo) kertoi joskus miten moni oli hänelle kertonut kuinka lähimmät ihmiset ovat olleet kaikista törkeimpiä. Tietystihän se on niin että kuka on lähinnä, kykenee myös satuttamaan eniten, mutta ei pitäisi olla niin. Mut maailma ei ole täydellinen, voi vaan vaikuttaa siihen miten itse ihmisiin suhtautuu. Ja kuinka opettaa lähilapset suhtautumaan toisiin ihmisiin omilla esimerkeillä.

Helmi Nainen kirjoitti...

Hyvä vaimo! Mua jäi kiinnostamaan, miten tyhmänainen suhtautui vaimosi sanoihin?

Arttorius kirjoitti...

Rouva sanoi vissiin vasta suihkutilasta lähtiessä ettei jäänyt odottamaan reaktiota. Miettiköön tyhmänainen itsekseen miksi joku hänelle siten sanoi!

e l i n a kirjoitti...

ai kauhee. tulipa PAHA mieli!

Arttorius kirjoitti...

Varsinkin kun tajuaa että tenavalle "normaalia" mitä äiti sanoo. :/

Apinajahevonen kirjoitti...

Surkua on seurata, kun täällä tuo lihavuus-sättiminen on ihan arkipäivää. Ystävämme käänsi kerran koulun ruokalassa keskustelua, jota kävivät kiinalainen äiti ja tytär. Tai enimmäkseen äiti, tämä sanoi ettei jo muutenkin laiha tytär saanut syödä tätä eikä tätä.

Samoin olen pihissyt monesti tunnilla, kun opettaja on käskenyt tyttöjä laihduttamaan, muuten eivät pääse esiintymään. Ja kaikki ovat valmiiksi hoikkia. Kerran yksi tyttö otettiin silmätikuksi ja häntä opettaja haukkui varmaan tunnin, kuulemma myös vuoreksi. Aivan kamalaa, onneksi en ymmärtänyt saarnasta sen enempää!

Arttorius kirjoitti...

Onpa iso höh. Mut siellä maassa taitaa olla muutenkin kuri/kurinalaisuus toisenlaista joissakin asioissa.