torstai 13. helmikuuta 2014

Vapaaehtoisesti lapseton

Hesarissa on juttu vapaaehtoisesti lapsettomasta Mirasta. Kyseinen ihminen on ollut perustamassa Vapaaehtoisesti Lapsettomien yhdistystä ja ollut aiemminkin framilla haastatteluissa. Muistan kuinka Radio Rockin Korporaation haastattelussa vuosi tai pari sitten ihmistä närkästytti kuinka raskaana oleva nainen menee lapsettoman naisen ohi hammashoitojonossa, syöpähoidoissakin(?).

Hesarin jutussa on klikkihakuinen otsikko "Näin meitä lapsettomia syrjitään", mikä varmaan pitää paikkansa joiltakin osin ja tietysti pitää, jos yksilö siten tuntee tai kokee. Haukkupostin lähettely ja mustamaalaus on käsittämätöntä! Eihän lapsettomuus tai siitä puhuminen ole silti keneltäkään pois tai siitä toisten pitäisi imaista palkoa nasaaleihin. Mutta kaikenlaista kansalaista on, sen jokainen huomaa kohdallaan oli kyse mistä tahansa asiasta tai elämäntilanteesta. Mitä sitten, jos lapsen jättää hankkimatta itsekkäistä syistä? Tekeekö se automaattisesti ihmisestä lapsia vihaavan monsterin? Eikö lapsiakin toivota saapuvaksi itsekkäistä syistä, mikäpä muukaan se olisi kuin itsekäs toive? Ei kukaan lisäänny sen takia, että saadaan lisää veronmaksajia.

On väärin, jos(usein myös kun) ihmisen pitää perustella kanssaihmisille miksi hänellä ei ole lapsia, miksi niitä ei halua tai muuta tosi henkilökohtaista. Sama kun monilapsiset perheet monesti joutuvat arvostelun kohteeksi, vaikka sekään asia ei kuulu tippaakaan kenellekään. On epäkohta, jos ja kun joillakin (vuoro)työpaikoilla lapsettomia dissataan työvuorojen ja lomien suhteen lapsiperheiden "voitoksi". Yhdenkään lapsettoman, sinkun tai muun yksinelävän ei tule joutua dissatuksi työpaikoilla syystä kun ei ole lapsia, että näillä olisi aikaa tai halua tehdä kummallisia työvuoroja tai ylitöitä. Tuollaisiin asennevammoihin tulee puuttua niillä työpaikoilla, ei voi mennä niin, että lisääntyminen tekee ihmisestä ylivertaisen ja etuoikeutetun työpaikoilla tuollaisissa asioissa.

Elän ikiomassa kuplassani, jossa kukin ihminen on yksilö eikä sillä ole merkitystä onko ihmisellä lapsia vai nou, haluaako itselleen alamittaisia ihmisiä vai nou. Ihmisen arvo tulee jostain aivan muusta.

3 kommenttia:

Marjaana kirjoitti...

Ihmisarvo tulee totisesti jostain muusta, olen samaa mieltä kanssasi!

Siitäpä juontui mieleen, että olen kyllä eri mieltä senkin herrahenkilön kanssa joka täytti byrokratialomakkeessa kohtaan "arvo" omat vuositulonsa ;-)

elina kirjoitti...

Meillä tytär joutuu kuuntelemaan kommentteja omasta valinnastaan, eli miksi haluaa kaksi lasta, vaikka on yksinhuoltaja. Vanhempi on 1.5v ja uusi tulokas ilmaantuu kesäkuussa.
Totuuden nimissä ihmettelin asiaa minäkin, mutta vaan pelkäsin tyttären jaksamista. Topakkana naisena hän kyllä jaksaa ja tuen minkä voin.

Arttorius kirjoitti...

Joh, jokaisella on omat syynsä ja perusteet kaikenlaisille asioille, ei niitä toisille tarvitse selvittää :]