sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Kameraurpo hoi

...päätit sitten osallistua lapsistani arseilemalla ottamiesi kuvien kanssa valokuvakilpailuun.

Ihmisten typeryys ja ureapäisyys on välillä häkellyttävää. Tällä hetkellä lähinnä punaista raivoa nostattava. Kuinka idiootti ja vajaateholla käyvä laittaa luvatta kuvia valokuvakilpailuihin? Mitä sieltä päästä puuttuu? En pysty ymmärtämään enkä halua.

12 kommenttia:

jaanaba.fitfashion.fi kirjoitti...

Siis hä, voiko noin edes tehdä? =(

elina kirjoitti...

Kyllähän lupa pitäis olla. Minä laitan Adan kuvia blogiini, mutta olen luvan saanut ja sillä siisti.
Yksi valokuvaaja otti minusta ja koirista kysymättä kuvan ja se oli näyttelyssä. Kuulin vasta myöhemmin ja raivostuin.
Muutenkin lasten kuvaaminen ilman vanhempien luoaa on väärin.

Magdaleena kirjoitti...

Olen tässä viime päivinä joutunut pohtimaan ja selvittämään valokuvissa esiintyvien ihmisten oikeuksia yhden projektin kautta. Minun ymmärrykseni mukaan julkisella paikalla kuvattaessa (ainakaan aikuisten) ihmisten suostumusta kuvien julkaisuun ei tarvita, kun taas yksityistilaisuudessa tai kotona tms. otettuja kuvia ei saa missään julkaista ilman jokaisessa kuvassa esiintyvän lupaa. Eli ei, noin ei voi tehdä.
Sitä en tiedä koskeeko lapsia vielä tiukemmat säännöt kuin aikuisia... Tänään juuri laitoin blogiin kuvia joissa lapseni leikkii julkisella paikalla ja taustalla näkyy muita lapsia. Omastakaan lapsesta en julkaise kuvia joissa tunnistettavasti näkyy koko naama, joten kuvassa näkyvät vieraat lapset rajasin niin että heidän naamansa eivät näy. Ovat siis käytännössä leikkiviä toppahaalareita. =D

Mutta siis hankalia asioita.. ja törkeää käytöstä kameraurpolta!! Varsinkin kun jo kertaalleen olet kieltänyt kuvien julkaisun! Luulisin olevan hyvin helppoa saada ne kuvat pois sieltä kilpailusta..

Arttorius kirjoitti...

Julkisella paikalla saa kuvata ilman lupaa ja julkaista, varsinkin aikuisia, mutta alaikäisillä on tiukempaa. Fotoajat kai yleisesti käyttää journalistien valokuvaohjeistusta, mutta en tarkalleen tiedä miten se menee.
Sitten taas tuo julkinen tila, monet pihat ja kauppakeskukset ei sitä useinkaan ole, mutta urheilukentät ja puistot on. Ainakin kerrostalojen ja muiden kotien pihapiirit yms liittyvät tilat kuuluu kotirauhan piiriin jossa aikuisiakaan ei välttämättä saa kuvata ilman lupaa. Eiku. Ääh, mä tiedä tuosta kuvantamisasiasta tarkasti, hankalia juttuja. Fiksu valokuvaaja ei kuvaa ja julkaise mitään sellaista mitä ei tahtoisi omista läheisistään julkaistavan neteissä. Toisaalta jotkut valokuvaajat ovat kertakaikkisen röyhkeitä ettei heitä koske mitkään säännöt.

Tuo valokuvatustyyppi ei ole tehnyt omasta mielestään mitään väärää kun vaimoni hänelle soitti ja vaati kuvien poistamista kilpailusta. Ei ole kuulemma enää hänen käsissä se asia eikä halua muutenkaan niitä pois kilpailusta. Mörh.

Magdaleena kirjoitti...

Entä jos ottaisi yhteyttä kilpailun järjestäjään ja sanoisi että kuviin ei ole lupaa?

Arttorius kirjoitti...

Joo vaimo soittelee tai jotain järjestävälle taholle huomenna.

Marjaana kirjoitti...

Jestas mitä toimintaa! Toivotaan, että järjestäjät blokkaa kuvan kisasta, koska yleensä niissä osallistumissäännöissä lukee, että kuvattavalta (tai lähiomaiselta lapsen kyseessä ollessa) pitää olla lupa.

Grrr!

Maelka kirjoitti...

Tosi törkeetä!! Kyllä se niin menee, että julkisissa paikoissa saa kuvata ja kuvia julkaista. Muistaakseni siinä oli kuitenkin pieni vivahde ero kuvaako julkisissa paikoissa ns. yleiskuvaa, vaan suoraan jotain ihmistä eli ei ns. tilannekuva, tosta en kyllä ole ihan varma.

Mustelen, että esim. jonkun omakotitaloa saa kuvata, jos ei ole ihmisiä pihalla, muuten ei. Tavallista autoa henkilöautoa sai kai kuvata, mutta ei rekka-autoa, jossa on kuski ratissa. Joatuen siitä niiden punkkatilasta, niin rekka-auto tulkitaan "kodiksi". Näitä en ny tarkistannu mistään. Muistelen vaan lukeneeni, kun näitä asioita joutuu välillä itekkin pohtimaan.

Maelka kirjoitti...

Sori, toi oikoluku ny jäi taas..... painovirhepaholaisia:)).

Arttorius kirjoitti...

Joo ja yleiskuvia myös tenavista saa julkaista ilman lupaa. Kuvailuissa pitäisi noudattaa myös moraalisääntöjä, esim mikäli kuvauskohde ei halua tulla kuvatuksi, asiallinen fotografisti ei siten tee.
Antaisin kyllä vauhdikkaat lähdöt mikäli minun taloa joku kuvailisi niin että näen tai tiedän asiasta. :p

Anonyymi kirjoitti...

Olisi kiinnostava tietää mikä sinua häiritsee, jos joku ottaa lapsistasi kuvia juhlissa. Ette varmaankaan voi juhliin lastenne kanssa osallistua, kun noin paljon ahdistaa se että he saattavat päästä kuviin.

Arttorius kirjoitti...

Jeah, onkin ollut ikävä :D Not.

Ratakiskoa:
Minua ei häiritse, jos lapsistani otetaan kuvia juhlissa.

Minua häiritsi, kun kuvia otettiin kymmeniä superkirkkaan salaman kanssa liian läheltä.

Minua häiritsee, kun meiltä kysymättä on niitä kuvia käytetty yhteydessä johon tarvitaan suostumus asianosaisilta.