lauantai 26. huhtikuuta 2014

#arkikuvatonepähaaste 3/7

"Liikunta voi vähentää monien sairauksien riskitekijöitä. Liikkumisella on hyviä vaikutuksia muun muassa aineenvaihduntaan, verenkiertoelimistöön, tuki- ja liikuntaelimistöön sekä psyykkiseen hyvinvointiin."

http://www.turku.fi/public/default.aspx?contentid=296255

-------------

Liikunta.
Yksi tärkeimmistä asioista mitä teen ja mitä voin tehdä päivänä jokaisena. Voisi kai sanoa et tärkein, koska vaikuttaa kaikkeen. En kestäisi itseäni huonokuntoisena möllinä, joka jurottaisi jossain motkottaen ettei jaksa mitään, ahdistaa ja tuntuu pahalta. Kahdesti olen ollut tilanteessa, että kaikki liikkuminen on pitänyt stopata runsaaksi kahdeksi vuodeksi kutakin. Kummassakin oli kyse sairaudesta, mutta takana ne nyt, Luojan kiitos.

Poikasesta asti olen liikkunut kuin viitapiru. Lapsena polkupyörällä kaverien tykö, kouluun ja kylille, juosten kaikkialle, uimisia saareen ja toiseen saareen, aitaseipään heittoa, kuulantyöntöä, voimistelua, puissa kiipeilyä, pituusloikkaa, jalkapalloa, hiihtoa, pesäpalloa, voimailua, mitä vain. Teininä aloin tosissaan harjoittelemaan triatlonia(juoksu, uinti, pyöräily) mutta silloinkin vain omaksi riemukseni ja siksi kun setäni juu ja olin imenyt vaikutteita. Nuorena aikuisena kävin muutaman pienemmän kilpailun läpi ulkoisilla mailla, mutta ihan vain siksi kun oheistoiminta oli hauskaa ja sain tutustua kymmeniin eri ulkomaaneläväiseen ja näin maailmaa.
Aikuisempana sporttailu on yhä vain omaksi huvikseni ja siksi, koska se kaikki on niin mukavaa. Enkä halua koskaan muuttua laiskaksi viitsimättömäksi "vanhaksi" joka perustelee asioita sillä kun on niin vanha ettei jaksa kykene voi. "En jaksa kantaa kauppakassia, siispä menen kauppaan autolla", "en voi liikkua koska ei ole aikaa ja koska lapset vie ajan ja sohvalla himmailu on hauskempaa", "en ehdi kävelylle koska pitää siivota", "en pysty liikkumaan, se on niin kallista". Yhteistä kaikelle notta huonoja tekosyitä. Voi tietty odottaa kuinka toimintakyky alenee ja raihnaistuu jotta voi vedota ikäänsä ja siihen kun joku paikka pragaa kun ei ole viitsinyt arkiliikkua. Koskaan ei ole kuitenkaan liian myöhäistä alkaa huolehtimaan itsestään. Mikäli henkilö on jalaton ja kädetön, voi silloinkin vaikka hyppiä trampoliinilla kuten Mikael Andersson(http://areena.yle.fi/tv/2194450). Pienikin arkinen valinta enemmäksi kulkemiseksi on plussaa itse kullekin säädylle.

Mulla menee sporttijuttuun rahaa kuukaudessa arviolta 80 euroa, välillisesti joitakin euroja polttoaineeseen että ravintoon mutta menisi muutoinkin. Sillä maksan uimahallimaksut ja kaverilleni siitä, että saan käyttää reenailuihin hänen pihassa olevaa entistä bussikorjaamoa, nykyistä crossfit-hallia. Suurin osa touhusta on aivan ilmaista kun kotona on eri painojuttua, kahvakuulaa, voimistelutankoa, rekkiä ja lenkille pääsee kun avaa oven ja pistelee töppöstä toisen eteen. Rahaa toki saisi kulumaan satamäärin jos pitäisi olla peetee(juu en ees lähde...) ja käydä trendisalilla ja hankkia joka viikko uudet treenitopit ja ostaa superfuudia&lisäravinnesheebaa kun ilman ei siis niinq voi hei urheilla kun sit tiäks putoo fitnessjunast hei! Näkyyks mun suihkurusketus, irtoripsetjakynnet ja helisevät bikinit ja korkkarit ja se miten oon aina halunnut niinku biksufitnesskisoihin, kurnau. Hei, oot vaan kateellinen mulle kun oon tehnyt elämänmuutoksen ja nykyisin julistan mun terveitä elämäntapoja(=ortoreksia) ainoina oikeina ja halveksun just SUA joka mussuttaa(himokuntoilijat ja herännäiset sporttihenkilöt käyttää just tuota sanaa kun joku/itse syö jotain "epäterveellistä") pullaa! Ja tykkään niinku vetää itteni äärimmilleen eli mä bulkkaan kun pitää saada plussakaloreitaja sit kun kisat tulee niin vedän jotain detoxia tai diureettia poskeen et kuivun kisakuntoon! Hiiteen normaali hormonitoiminta! Hiiteen elimistön ylikierroksilla ja stressitilassa oleminen, tärkeintä olla khuul. (Soribori kaikki miljardit blogiani lukevat fitnesstsirbut, en ymmärrä miksi itseään pitää kiusata ns. terveellisyyden nimissä, terveellisyyskin voi mennä sairaaksi)

Mut jöö, oikeasti liikkumisessa ja sporttailussa tärkeintä pitäisi olla ilo ja riemu, kuten suurimmalla osalla onkin. Eikä tarvitse olla suureellisia tavoitteita. Ei tartte osallistua maratonille, ei tarvitse jaksaa nostaa pianoa yksin yläkertaan, ei tartte...

Tenavia on helppo saada houkuteltua liikkumaan. Ainakin omiani kun kumpikin on liki vauvasta saakka tehnyt jotakin ja seurannut kiinnostuneena mitä minä tai äitinsä tekee ja tahtonut kokeilla itsekin kunhan kynnelle kykenee. On tärkeää antaa epanan kulkea itse ilman ylenmääräistä rattaissa raahaamista, kanniskelua tai muuta passaamista. Eteneminen on toisinaan hidasta, mutta mikä kiire valmiissa maailmassa olisi. On myös tärkeää antaa nulikan vaikkapa kaatua eikä varsinkaan alkaa hyysäämään ja ylisuojelemaan kaikilta maailman kolhuilta, koska niitä tulee. Lapsi monesti haluaa kiipeillä, ryömiä, hyppiä, ohittaa ja alittaa, jos vain saa mahdollisuuden. Kunpa kaikki saisivat! 

Liikkuminen auttaa jaksamaan ja tekee oloni hyväksi. Kaikki muut edut on melko toissijaista. Toisaalta ei yhtään kun kaikki vaikuttaa kaikkeen. En tiedä millaista eläminen olisi jos tekisin jotain muuta. Ainakaan en olisi voinut valita ammattejani saati niissä pärjäisin, jos en olisi tällainen. 

Viimeinen ilta/yö ennen kotiutumista. Tieto siitä saa aikaan keveän koti-ikävän.

6 kommenttia:

Tiina kirjoitti...

Kerroin just kanoille et isä ja äiti ((aka iskä ja äiskä)) tulee tänään kotiin. ;)

Samppa kirjoitti...

Mä muutaman päivän kuluttua 40, voisin ryhtyä raihnaiseksi.

Arttorius kirjoitti...

Toivot varmasti lahjaksi kävelykepin.

elina kirjoitti...

Mulla on keppi ja pyörätuoli, sekä upea sähkömopo.
Terveenä ollessa inhosin porukkajumppaa ja ryhmälenkkejä. Juosta nyt maksua vastaan isossa porukassa, kun voi juosta vastakkaiseen suuntaan ilmaiseksi ja yksin. En koskaan osallistunut naisten kympille enkä muihinkaan näyttäytymis sessioihin.
Muutenkin nyt liikun liian vähän,vaikka liikunkin kaiken mitä pystyn. Hyötyliikunta on minun juttu ja fysioterapiassa käyn. Siivous on muuten hikistä jumppaa tälläiselle, jos siihen joskus kykenen. Kaikki tehdään mitä pystytään ja ulkona olen mahdollisimman paljon.

Arttorius kirjoitti...

Jep, kukin kiinnostuksensa, viitsimisen, jaksamisen ja tahtonsa mukaan tekee tai on tekemättä. Joku tykkää liikkua porukassa, joku yksin. Kaikki tavat yhtä hyviä. :]

Samppa kirjoitti...

Senkin, mutta ferrari olisi ihana. Mikäli et ehdi tilata, toivoisin läheisyyttä.