sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

#arkikuvatonepähaaste 4/7

"Sarpilan mukaan myös perinteiset statussymbolit – autot, kellot, korut, arvoasunnot – pitävät puolensa. Niiden merkit ja muodot vain muuttuvat."

http://www.hs.fi/raha/Mitä+ovat+2010-luvun+statussymbolit/a1398399828178

-------------

Status. 
Melko vaikea sanana, ehkä myös negatiivissävytteinen, mutta jokaisella on sellainen. Musta tuo Hesarin juttu on jotenkin surullinen. Ehkei sitäkään, jutun tutkijat tuntuivat vaan lokeroivan ihmisiä looseihin massana sosiaaliluokan perusteella. Mun status on mm. olla puoliso, isä, veli, poika, eno, sukulainen, lanko, ystävä, treenikamu... Yhteiskunnallinen status vissiin työntekijä ja jonkinsortin yrittäjä. Joskus ent. kotikylässä yhteiskunnallinen status oli stadisti nk. enempi erinäisten luottamustehtävien johdosta, mutta yhtä kaikki, perusmihinkään ei tee eroa. Statusesine? Miksi kukaan hankkisi esineen tai tavaran muita varten? Eikö itseään varten koska tarvitsee? Kenties kehnompi itsetuntoinen niin tekeekin, en tiedä. Tuntuu aina näköalattomalta määritellä ihmisiä ulkoisten asioiden perusteella tai omistamiensa asioiden takia, kuka niin tekee? Toisaalta yhtä hassua kuin vaikkapa porhostatustaan julkituovat, voi olla mielenköyhäilijät jotka joka käänteessä ilmoittavat miten eivät tarvitse jotakin tiettyä juttua ja elävät vaatimattoman niukasti. Ja joo, on ihan ookoo elää vaatimattomasti ja niukasti, ei sillä. Ääripäiden edustajat noissakin jutuissa voi tympiä sopivassa mielentilassa ja nälkäisenä.

Kysyin meillä asuvalta naiselta mihin statusasemaan ns. sijoittuisin ulkopuolisen silmin, jos näkisi minut kaupan parkkipaikalla arkipäivänä ruokaostoksia pakatessa autoon. Ei hän osannut vastata. Autoa jotkut pöljät stalkkaavat, se on mulle pelkästään kulkuväline vaikka fuulaisin jos väittäisin etten ole kiinnostunut autoni ulkoisista ja sisäisistä asioista. Jotkut ehkä kiinnittävät huomiota vaatteisiin, ne on aina puhtaat ja siistit. Samoin tukka ja parta, lyhyttä ja siistiä. Kädet puhtaat ja kynnet yms. No mut joo, eipä ulkoisista tekijöistä kovinkaan hätäisiä statusmääritelmiä voi tehdä. Lidlissä asioimisestakaan tod. nou, siellä käy väkeä kaikista yhteiskunta-asemista vaikka alkuaikoina sitä vissiin pidettiin köyhälistön kauppana. Musta tuntuu vahvasti ettei kukaan normaalilla itsetunnolla varustettu ihminen kiinnitä ventovieraan ulkoisiin puitteisiin huomiota. En tiedä miten laita on naapurien ym kesken. Kiinnostaisiko minua tai funtsisinko statussettiä mikäli naapuri hankkisi auton tai uima-altaan tai mitä noita Hesarin jutussa mainitaan. Ei kiinnosta tai lähinnä olisin iloinen kun naapurilla on mahis pulahtaa uimaan halutessaan. Mutta mistä tiedän kun ei ole eikä tule sellaisia.

10 kommenttia:

elina kirjoitti...

Hyvin sanottu. Tärkeintä minullekin on olla äiti, mummi, puoliso, koirulaisten emäntä, ystävä,sisar, kummitäti, muista ei sitten ole niin nuukaa.
Statuksia on ollut ja joskus joku kysyy niiden perään, mutta kun enää olen vain tälläinen eläkeläinen(ei liene mikään haluamisen arvoinen status) niin ei tämä ketään onneksi kiinnosta.

Minttu kirjoitti...

Kiva kun täytät mun syötteenlukijaa, oi lanko. Valaana sairaalassa on puuduttavaa.

Maelka X kirjoitti...

Elämä on opettanut, ettei ihmisen arvo ole kiinni statuksen "arvosta".
Elämä ei aina mene niinku on suunnitellu, mutta ei se tee kenestäkään sen huonompaa ihmistä.

Mua ei oikeestaan edes kiinnosta mikä mun status on muiden silmissä. Tommoset asiat on menettänny merkityksensä. Joskus "ulkoinen status" voi viedä myös aikas lailla harhaan eli luoda ihan vääränlaisia mielikuvia ihmisistä.

Arttorius kirjoitti...

Jups. Normaalilla järjellä paiskottu ihminen tuskin miettii edes miltä vaikuttaa toisten silmissä tai mielessä.

Lotta kirjoitti...

Milleköhän statuslevelille ihana vaimosi sinut nostaa? Ü

Arttorius kirjoitti...

Luultavasti pudottaa... Eiku.

Samppa kirjoitti...

Mullo upea takamus. Se nostaa statustani avaruuksiin!

Arttorius kirjoitti...

Ehdottomasti! Nostaa statusarvoa sekä on upea.

Tuomo kirjoitti...

Statuksesi voisi olla edullinen pienkonekorjaaja.
Entä toiminimi?

Arttorius kirjoitti...

Edullinen kuulostaa sekundaa tekevältä hutiloijalta. Pelkkä fiksaaja hyvä. Mietin tuotakin, mutta noup ainakin vielä. Ei innostuta kp-jutut nykyistä enempää.