maanantai 28. huhtikuuta 2014

#arkikuvatonepähaaste 5/7

"Hyvä ruoka, parempi mieli"

http://youtu.be/wCyHXAd9IwU

-------------

Ruoka.
Huonoa ruokaa ei viitsi syödä joten siksi teen useimmiten hyvää ruokaa. Ruoka on monessa mukana, joskus se on välttämätön paha, yleensä on tärkeä yhteishetki perheen kera ja joskus hyviä muistoja ystävien kesken luodaan ruokapöydän ääressä. Vaikka olisi kyseessä ainoastaan kahvihetki. Ehkä arkisin asia on ruoanlaittoon liittyvät jutut, koska toistuu päivittäin muutaman kerran.

Tärkeää käyttämissäni raaka-aineissa on prosessoimattomuus ja puhtaus, ts. lähi- ja luomuainekset pääasiassa käytössä. Nykyisin myös taas omaviljelemä ja -kasvattama safka, oli taukoa viitisen vuotta kun ei ollut mulla kiinteä asuinpaikkaa. Valmisruoka lähinnä nou, koska hyvää vegeruokaa ei ole valmiina. On tietty hyviäkin joitakin kuten pinaattiletut ja sesamnugetit, mutta harvemmin niitäkään, ei vaan maistu riittävän hyvälle että olisi kiinnostusta. Mausteita käytän reilusti, mutta monet ruoka-aineet selviää vähällä maustamisella, mutta jotain oltava aina, lähinnä eri yrttejä. Köökkigardenissa on noukittavissa ympäri vuoden erinäisiä chilejä, kirsikkatomaattia, montaa yrttiä ja melkein minikurkkuakin talvella, mutta se veti herneet nasaaliin ja lakkasi kasvamasta. Liekö just siksi kun arvon kurkku joutui jakamaan elintilaansa herneen kera.

Tekemäni eväs on tavallisen normaalia perusruokaa. Paljon, reilusti tahi riittävästi proteiinia ja muut vitamiinit sun muut tärkeät mukana myös, se tulee automaagisesti ettei tule kiinnitettyä huomiota siihenkään. Paitsi vissiin viimeksi silloin kun ensimmäinen lapsi alkoi syömään muuta ruokaa emomaidon lisäksi.
Proteiinin lähteenä käytän linssiä, papua tai kananmunaa, toki muustakin sitä saa. Perunaa lisäkkeenä tai laatikon osana usein, koska on maistuvaa, täysjyväpastaa sitäkin menee. Lämpimän ruoan lisäksi juuresraastetta tai höyrytettyä herneenpalkoa tms sopivaa joka tuo lisäväriä lautaselle. Joskus tulee totaalinen ideattomuus jolloin on pakko tsekata s-kanavan, pirkkalehden tai valion ohjeita jolloin yleensä jotain uutta ideaakin tarttuu. Teen/teemme yleensä kerran viikossa tai kerran kahdessa viikossa reilun määrän erinäisiä ruokia joko lämmitys- tai kypsennysvalmiiksi. Päivisin sitten lämmitystä kehiin ja lounas siinä. Toisen kerran syödään noin kello neljän jälkeen iltapäivällä, se on eri ruokaa kuin lounas kun en halua kahta samaa peräkkäin, seuraavana päivänä voi jo olla samaa. Tjooh.

Ruoka on ilo. On mukavaa tehdä sitä ja syödä, lisäksi yksi tapa(?) kertoa läheisille miten tärkeitä ovat. Ruoalla kasvaa ja pysyy hyvässä iskussa ja vireessä. Olen aina tehnyt sapuskaa yksiksenikin, koska ihmisolio jaksaa arjen rytinät läpi kun perusasiat on kunnossa johon myös ravinto olennaisesti kuuluu. Sen huomaa nopeasti, jos sapuska on "huonoa", mitä sitten pidemmällä aikavälillä, toivottavasti ei tarvitse ikinä tietää. Tenavilleni tahdon tarjota samanlaiset lähtökohdat mitä olen itsekin saanut vanhempieni ansiosta käyttää ravinnoksi hyviä rakennusaineita.

En erityisemmin mieti paljonko käytän/käytämme ruokaan euroja. Silti sitä menee kohtalaisen vähän verrattuna Suomen oloihin, 300-400€ kuussa(sis. eläinkatraan eväät). Joskus hankin kauppahallista parilla kympillä juustoja iltapalaksi tahi piirakan täytteeksi ja vaimo Stockmannilta tryffelisieniä, eikä sitä tarvitse saati tule edes mietittyä onko se paljon vai vähän tai jotain snobismia. Kuuluu elämään, kuten jollakin olut tai nortti. Kesäsatoaikaan euroja menee vähempi kun käytännössä suoraan kasvimaasta voi syödä vatsan täyteen.

Suomessa on hyviä ja laadukkaita raaka-aineita tarjolla, jokaiseen makuun ja kukkaroon sopivaa löytää varmasti. EU:n myötä eri ruokalajien ja -aineiden on ollut helpompaa rantautua ja sitä myöten reviiri on voinut laajentua tänne Härmälandiaankin. Valitettavasti myös haittapuoliakin tullut, mutta enempi niitä hyviä. Hyvä ruoka, parempi mieli! Ja niin edelleen.

2 kommenttia:

Tuomo kirjoitti...

Olit lapsena aina nälkäinen

Arttorius kirjoitti...

Nih, ja vanhempien tehtävä on ruokkia nokka auki olevat poikaset!