keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Ihmiskoe

Urheiluihmiskoekoostuma

Mitä tapahtuu esimerkiksi 5-7 viikon aikana ihmiselle? En tiedä, mutta tiedän suurinpiirtein mitä olen tehnyt viimeiset kuusi viikkoa. Ajoin partaani n. 20 kertaa, aterioin n. 150 kertaa, kävin saunassa 19 kertaa, ajoin autolla muutama sata kilometriä, juoksin 140 kilometriä, tein ruokaa tai siihen liittyvää n. 160 kertaa, pesin lapsen kasvoja arviolta 100 kertaa, hoidin kauppa-asioita 11 kertaa, vaihdoin kerran kesärenkaat, tutkin lapsen suuta taskulampulla kerran, siivosin kanamökin viisi kertaa, leikkasin kynnet koirilta, kissalta ja tyttäriltä kolme kertaa, pidin neljä kertaa kirjaa tulevasta hyötykasvitaimiöveristä, pelannut lasten kanssa palloa ja koonnut duploja monta kertaa ja siihen se älliäinen jäikin.
Todellisuudessa en ole pitänyt kirjaa partasheivauksesta tai ateriointikerroista. Ainoa säännöllinen kirjaaminen liittyy ajopäiväkirjaan ja talouden ruokakulujen ynnäämiseen excelliin. Jälkimmäinenkin on nykyisin lähes jäänyt, joten autoni kilometrit on ainoita säntillisesti merkattavia. Autonkin osalta voisi unohtaa, koska töissä en ole ollut yli vuoteen enkä näillä näppäimistöllä ole menossakaan, joten verohyöty fiuh. Mutta taimista olen pitänyt kirjaa. Tavoitteena on lyödä maahan tuplamäärä kaikkea mitä viime vuonna. Se ei lisää työn määrää, mutta satoa voi tulla vielä enempi. Ei ole ikinä väärin saada luomuruokaa omasta maasta! Talvikaudella omavaraisuuden ansiosta ruokakulut ovat olleet minimit, kaupasta on pitänyt ostaa vain maitotuotteet ja leipäainekset sun muut mitä täältä ei löydy.

9 kommenttia:

Antti-ihana kirjoitti...

Hyvät etapit!

Marjaana kirjoitti...

Heitäpä lonkalta (jonkinlainen arvio) teidän perheen ruokakulu(is)t(a)? Olis kiinnostavaa tietää!

Arttorius kirjoitti...

Tammikuussa meni n. 300, helmenä 330, maaliskuussa n. 400. (Tosin pari viikkoa sitten kävin muissa maisemissa olemassa pari päivää muttei siellä kamalasti ruokaan rahaa mennyt, kun tavisravintolassakin söi alle vitosella.) Keskimäärin menee jotakin 350 € josta eniten juustoon, piimään, rahkaan, jugurttiin, hedelmiin, maitoon. Sitten linssejä, papuja, jauhoja, ruisleipää. En tiedä onko se paljon vai vähän, siis kun ei oikein voi verrata muihin kun emme osta lihaa paitsi kissalle ja koirille.

Meillon muuten maidossa jännä tilanne. Kumpikin lapsi hörppi äidistään ensimmäisen vuotensa aikana riittävästi maitoa koska kumpaakaan ei enää kiinnosta maidonjuonti. Se lakkasi aika tarkasti samaan aikaan kummallakin, siis hieman ennen vuoden täytettyään. Piimää he juovat, neuvolahenkilön mukaan se on ookoo, vaikka onkin kovasti maitokannustaja mutkun on onneksi niitä ihmisiä jotka ymmärtävät että kalsiumin lähteenä voi käyttää jotakin muutakin kuin sitä mitä jossain ravintotaulukossa lukee.

e l i n a kirjoitti...

Miten säilöt kukka- ja parsakaalit? Heitätkä ne vaan tuoreena pakkaseen?

Arttorius kirjoitti...

Pilkkominen, pieni ryöppäys, ilmat veks pussista ja pakkaseen.

Marjaana kirjoitti...

Kiitti, toi on varmaan todella paljon keskimääräistä vähemmän, luulisin!

Munkaan pojat ei juo maitoa, muistaakseni loppui molemmilla kuin sinään siinä kohtaa kun sitä ei enää saanut tissistä tai tuttipullosta. Jostain syystä lasista ei maistunut!

(Siksi meillä syödään nokkoskalkkia tabletteina.)

Arttorius kirjoitti...

Omilla rehuilla ja kananmunilla tekee aika paljon, siis minätaime. En oo koskaan ollut tilanteessa(paitsi sairausaikana) jossa pitäisi ostaa kaikki vihannekset ym kaupasta, siksi en oikeastaan tiedä tai ole käsitystä paljonko ihmisillä normaalisti ruokaan rahaa menee.

Marjaana kirjoitti...

Meillä meni 500(tammi)430(helmi)500 (maalis) ja pakko on laskea mitä ostaa. Toisaalta kaikki mahdollinen on luomua, joten ehkä reilun satasen halvemmallakin pääsis?!?

Ja ruokavaliohan on aikas sama, eli lihaan ei mene meilläkään, maitoa ja kananmunia (ja juuuuustoja, nam) käytetään kyllä.

Arttorius kirjoitti...

Käytä mieluummin se satanen luomuun. :] Kunnon ruoka on pelkästään hyvä juttu monella tavalla, mutta sun kanssa tästä ei onneksi tarvitse hokkuspokkustella ;]