torstai 24. huhtikuuta 2014

Leipä tiellä pitää


Pitääkö kansanedustaja Kalmari ihmisiä tyhmänä? Jossakin(Uuden Suomen puheenvuoroblogissa?) oli jokin vastaava viisas tietävä kertomassa typerälle kuluttajalle ettei kauppojen paistopisteissä olekaan erillisiä leipojia jauhoista leipomassa vaan tavallinen myyjä siirtää pakastimesta raakapakasteet uuniin. No s**t Sherlock!?

Ilmeisesti Vaasan leipomoiden vähennystarve on sysätty paistopisteiden syyksi, ainakin mitä jonkun jutun pikaisesti luin tuossa männäinä päivinä. Työpaikkojen loppuminen on syvältä, mutta Vaasan leipomoiden on melko turha kitistä. Kulutustottumukset muuttuvat, voisiko niitä raakapakasteita alkaa tarjoamaan sellaisenaan kaupoille, muuttua itsekin? Muutenkin, Vaasan tuotantoa löytyy Baltiasta yhä enenevässä määrin ja tuotteiden sinivalkopesu on noloa. Isoäidin laskiaispulla: valmistettu Latviassa, Vaasan isoäidin pitko: valmistettu Virossa... 

Syökö ihminen mieluummin muutaman päivän muovipussissa asunutta mönjäleipää, joka maksaa vähintään yli 2 euroa vai syökö ihminen mieluummin Lidlin paistopisteen lämmintä täysjyväleipää jonka saa alle eurolla? Tai 30 senttiä maksavia goudajuustolla kuorrutettuja(oikeammin kyllästettyjä) kolmiosämpylöitä? Meinaako kansanedustaja notta raakapakasteena vuodenkin(hyvänen aika, vuoden pakastimessa säilytettyä tuotetta, iik!) ollut ja tänään paistettu olisi huonompi mitä lämpimänä muovipussiin tällätty kotimainen nahkaleipä?
Yhteistä muovipussileiville on se, että kaikki maistuu samalta. Eli vähemmän hyviltä ilman fiksausta(kevyt paahtaminen tms) joka ei pitäisi olla tarkoitus. Kun kerran kulutustottumukset muuttuvat eurooppalaisemmiksi, miksei kotimainen leipäteollisuus siihen vastaa? Äsmarketeissa yms shopeissa on kymmeniä liimaleipiä koreissaan, mutta paistopisteleipien kohdalla käy kuhina! Kertooko se mistä? Ehkä siitä että ihminen syö mieluummin juuri paistettua, lämmintä leipää kuin kumiboltsibrödiä. Turha valittaa, niin kansanedustajan kuin kenenkään ettei se leipä ole täällä tehtyä tai väärin ostettu. Mieluummin maukasta ja edullista kuin kallista ja pahaa. Jos siihen kotimainen leipomoteollisuus ei halua vastata niin ei voi mitään. 

Minua kauppojen leipäasia ei ihmeemmin kosketa, teemme 80-90% syömästämme leivästä itse. Silloin kun leipä ostetaan, on se joko jostain hyväksi havaitusta leipomosta suoraan tai Lidlin paistopisteestä. Suomalainen leipämaku ei ole ikinä uponnut minuun(liekö äitini makugeeniperimä "sotkenut" tässäkin asiassa), sekin on pitänyt käteni jauhoisina. Inhoan tiiviitä hiivalle maistuvia kovakuorisia kivilimppuja, en erityisesti pidä ruisleivästä tai kaihoile kovaa orsileipää tai siirappista joululimppua, näkkäriin en ole koskenut peruskoulun ja armeijan jälkeen, rieskat, hyh.
Sen sijaan pidän rapeakuorisesta jyviä ja siemenrouhetta sisältävästä ilmavasta leivästä, ostoleivistä Pälkäneen perunalimpusta ja toisinaan Reissumiehestä. Joskus ennen muinoin Nylanderin leipomo Hämeenlinnasta teki nykyistä Tosirukiista, mutta Vaasan taisi ostaa brändin ja pilasi senkin, samoin kuin Pehtoori-niminen leipä on pilattu Vaasan leipomon toimesta. Nykyisin se on samaa muovipussiviipaleleipää  mitä kaikki muut kun ennen se oli kokonainen rapeakuorinen paperipussissa elelijä jota piti siis sai leikata itse. Niin ja pidän Lidlin paistopisteiden tuotteista. 

Aamiainen syöty(sisälsi tuoretta leivontalämmintä leipää), aamutreenit tehty, 19 lämmintä. Ohjelmassa himmailua ja ehkä pitää kerätä muutama kivi ja simpukankuori ja kokeilla osaanko tehdä kaarnaveneen. 

3 kommenttia:

Puskissa kirjoitti...

Jospa asia on vasta valjennut kansanedustajalle ja hän pitää muita yhtä typerinä? Itse hyväkarppausta tai VHH:ta 'harrastavana' en juuri syö leipää ja aika moni ystäväni tekee leivät itse, koska se tulee edullisemmaksi pitemmän päälle. Leipäteollisuus voisi todellakin tutkia hiukan enemmän kuluttajien erilaisia tottumuksia, mutta Suomessa on aina pidetty leipää korkeassa arvossa.

marrasthetics kirjoitti...

Uskon asian olevan niin, että leivän kulutus on ehkä kokonaisuudessaan hieman pudonnut, koska osalle ihmisistä karppaus on tullut jäädäkseen.

Ja sitten se toinen puoli, musta on pelkästään positiivista, että ihmiset ostaa tuoretta leipää vähän niin kuin oikeat eurooppalaiset, kuin sitä muovipakkaukseen tungettua kestoläpyskää, joka ei ole koskaan tuoretta.

Sitä paitsi markkinat muuttuu ja sattumoisin tiedän, että esim. Lidlissä on paistopisteiden tulon myötä palkattu lisää henkilökuntaa myymälöihin, koska Lidlin paistopisteessä ei paisteta leipiä vain kerran aamulla, vaan niitä paistetaan aamusta iltaan ja henkilökuntaa on palkattu paistoon + lisääntyneiden myyntien vuoksi muutenkin myymälään. Toisaalta katoaa työpaikat, toisaalle niitä syntyy. Markkinoiden mukaan on vain elettävä ja muututtava.

Arttorius kirjoitti...

Puskissa, mä ❤️ leipä mutta nou kiitos tiivis mönjäleipä. Onneksi markkinoille on vyörynyt leipää monenlaiseen makuun!

Marra, joo, paikallisen Lidlin paistopisteessä on aina työntekijä, joko laittamassa uutta sisään tai esille tms. Että varmasti on ollut työllistävä vaikutus sinne kaupankun päähän! Ja se on positiivista!