perjantai 4. huhtikuuta 2014

Poliisille huivi päähän

Ylen Ajankohtainen kakkonen sohaisi eilen taattuun lämpimiäkin tuntemuksia herättävään aiheeseen nimeltä uskonto ja sen näkyminen työssä. En jaksa katsoa Areenasta ohjelmaa saati lukea juttuun tulleita kommentteja, mutta olen Poliisihallituksen linjoilla ettei poliisin virka-asuun pidä lisätä mitään jengitunnuksia. Poliisihallituksen ja Päivi Räsäsen perustelut riittävät. Asiassa ei ole mitään suvaitsemattomuutta tai ahdasmielisyyttä eri uskontoja kohtaan ja onkin outoa kun jutussa esitetty nainen pitää asiaa syrjintänä. Toisaalta syrjiminen on tunne siinä missä muutkin ja se siitä, se on silloin syrjintää jos yksilö siten tuntuu. Todellisuudessa näin ei ole.

Poliisin tulee ulkoisillakin tekijöillä näyttää puolueettomalta ilman henkilökohtaisten(poliittinen, uskonnollinen tms) ominaisuuksien korostamista ja siitä virka-asulainsäädoksessäkin on oma kohtansa. Uskonnon harjoittaminen ei vaan kuulu työajalle, oli mikä tahansa vakaumus kyseessä. Mikäli vahvan uskonnollinen ihminen työskentelee poliisina, kykeneekö sellainen olemaan aivan jokaisessa tilanteessa puolueettomasti vai ajaako oma vakaumus/intressit Suomen lain edelle? Esimerkkejä valitettavasti on lukuisia eri juttujen kohdalla joissa jonkin vakaumuksen omaava poliisi on arseillut oman jenginsä edustajien puolesta tai jättänyt tutkimatta vakavia rikoksia, jos on osunut liian lähelle. (Ei ole kyvykäs poliisiksi sellainen ja pitäisikin näyttää sellaiselle ovea tai muita tehtäviä, mutta eihän täällä nössömaassa niin tehdä.) Mikäli muslimiuskoinen ei kykene luopumaan työvuoron aikana huivista, mitä viestiä se kertoo? Sitäkö että islam ja omat henkilökohtaiset kuviot menee Suomen lain ja asetuksien edelle? Ei varmasti työkavereille, mutta muulle kansalle voi tulla olo, että poliisi on puolueellinen ja katsoo maailmaa omien värillisten linssien läpi. On toki hyvä, että asioista keskustellaan, mutta yleensä se menee pelkäksi mölinäksi. Järjestyspoliisin kenttäasu koostuu haalarista, varustevyöstä, päähineestä ja hyvistä kengistä. Ei siihen tarvitse mitään lisää henkilökohtaista vakaumusta tai ideologiaa osoittamaan.

Joop, sauna kutsuu.

2 kommenttia:

elina kirjoitti...

Entäs ristit kaulassa tai jonkin jengin tatuointi ranteessa,pitäiskö nekin kieltää? Entäs erilaiset vaakunat tai isot sormukset.
puhalsin kerran ja ratsian poliisin rystysissä luki HATE ja kaulassa oli iso leijona. Minusta se oli ällöä ja toi ainakin kyseisen poliisin vakaumuksen merkit totisesti esille.Huivieta en tiedä, ei se minua häiritsisi, mutta en kyllä kannatakaan,jos naisten uniformuun ei laiteta kaikille huivia. Kaikilla samanlainen asu.

Arttorius kirjoitti...

Tämä oli vain mielipiteeni huivista yms virka-asua kuin siten työturvallisuutta yms muuttaviin juttuihin enkä ota kantaa mitä vaikkapa leijona merkinnyt ko. puhalluttajalle. Leijona löytyy virka-asustakin eikä poliisit taida sen kansallismielisempiä leijonan väärinkäyttäjiä olla kuin muutkaan.
Mikäli jokin asia poliisissa tai heidän toimissaan häiritsee, voi sellaisesta raportoida ko. poliisin esimiehelle, jos tulee olo ettei tehtävää ole hoidettu asianmukaisesti näiden seikkojen toimesta. Poliisillakin on yhtälailla vapaus näyttää miltä näyttää tatuointien osalta kuin muillakin ihmisillä ja vapaa-ajallaan ajatella asioista kuinka lystää. Työtehtävien suorittamiseen vakaumuksilla, suuntautumisilla tai ideologialla ei saa olla vaikutusta ja harvoin onkin, vaikka toki niitäkin sattuu.