maanantai 12. toukokuuta 2014

En tiedä

Onko eläimillä raskausajan pahoinvointia?

Millaista on liuskekaasu, voikohan sitä käyttää kaasurillissä?

Millainen on ollut ensimmäinen joustinpatja?

Kuinka kauan afrikkalaisen naisen pitää harjoitella tasapainoilua että kykenee kantamaan päänsä päällä taakkoja?

Miksi noki on mustaa eikä esimerkiksi pinkkiä?

Miksi mielikuvasanalla Mummon ja/tai Perinteinen nimetään elintarvikkeita?

Miksi jotkut sanat tarkoittavat montaa eri asiaa? Kuusi. Tabletti. Kuusitabletti tai kuusi tablettia.

Minkä takia jotkut hevoshenkilöt ravaavat hevosvaatteet päällä tallin ulkopuolella? Lauantaina pari aikuista naista oli edelläni kaupassa pashaset konisaappaat ja -housut jalassa. Sitten ollaan ihmeissään kun eläintaudit leviää.

Mitä mahtaa kuulua rullamitta-nimisen blogin pitäjälle? On hävinnyt vuosia sitten ko. blogi mutta mietin joskus kuten eilen. Muita kadonneita blogisteja en ole funtsinut. Ihminen tuli mieleen kun luin privablogini vanhoja tekstejä ja kommentteja löytyi ko. kirjoottajalta.

Maistuuko lehtikaktuksen lehti hyvälle vai miksi hölmö kissamme sitä haluaa kikertää? Mirrillä on taas uutta ohraakin vihertyneenä, mutta kaktus sitä vain kiinnostaa.

Kuka keksi kottikärryt? Mahtava idea. Niillä voi työntää mm. laiskaa dobermannia.

16 kommenttia:

Lotta kirjoitti...

Maista kaktusta niin tiedät. Tai älä, laitat sitä kuitenkin johonkin ruokaan ja siinä loppuu viherkasvit.

Arttorius kirjoitti...

Maistoin jo. Ruokana kaktuskeittoa ja kaktusleipää. Huomenna siirrymme banaanipuun lehtiin.

elina kirjoitti...

Meillä esikoinen aikoinaan kyseli, että miksi traktorin nimi on traktori, miksei se ole posmotti.
Ihmettelijä oli kyllä vähän nuorempi kuin sinä, jotain viisiv. :D

Arttorius kirjoitti...

Kysely- ja miettimisikä on koko ikä! :D

Apinajahevonen kirjoitti...

Tänään kuulin, että menneinä aikoina kuningatarehdokasta ei hyväksytty kuningattareksi, jollei osannut kantaa kruunua päässä ryhdikkäästi. Tuli vaan noista afrikkalaisista naisista mieleen. Tai aattelin vastata ennen kuin ehdit kysyä kuningatterien kruunuista :)

Arttorius kirjoitti...

Kiitos hienosta faktasta! Siis joutuiko kunkku valitsemaan itselleen kuningattaren naisista joilla kruunun kantaminen sujui? Entä jos kruunun päässä pitäminen onnistui mutta kuningatar oli ilkeä, joutuiko kuningas avioitumaan sellaisen kanssa silti? Oi voi, tulee vaan lisäkysymyksiä.

Apinajahevonen kirjoitti...

Ei kuningas varmaan saanut muutenkaan valita kuningatartaan, sen teki kunkun vanhemmat luulen. Jo silloin kun kunkku oli prinssi. Mut varmaan silloin tuleva kuningatarkin oli vasta prinsessa tai muu ja ehti harjoitella joka päivä kantamaan kruunua. Vaikkapa kirjalla. Ja luulen, että kunkku joutui avioitumaan ilkeänkin kuningattaren kanssa, jos isit ja äitit oli niin päättäneet. On mahtanut olla rankkaa olla kuninkaallinen noihin aikoihin, vaikka kruunun kantamisen harjoittelu onkin voinut olla ihan kivaa...

Arttorius kirjoitti...

Tosiaan, isä ja äiti ne valitsikin. Olin lapsena aivan pettynyt kun olin kuullut monia kuningas ja kuningatar-satua ja luulin että Englannin kuningattaret ym väki kulkisi kruunut päässä mutta ei! Ilman päätä vaan muttei kruunua. Mikä kuningas tai kuningatar sellainen muka on!

Arttorius kirjoitti...

Öö, "ilman päätä". Tarkoitin että paljain päin :]

marrasthetics kirjoitti...

Minä taas ihmettelen sitä, että kun kerran kaverin kanssa hevosnäyttelystä tullessa pysähdyttiin hevostrailerin kera erään kunnan ainoan ravintolan/baarin eteen tarkoituksenamme hakea take away pizzat pahimpaan nälkäämme ja marssimme kaksi ämmää sisään ratsastushousuinemme, niin joku portsari tuli pyytämään sisäänpääsymaksua. Oltiin sitten ihan, että luuletko, että ollaan tulossa bilettään NÄISSÄ vaatteissa. Päästi sitten meidät hakemaan pizzat ilman pääsymaksua.

Mutta joo, mä en kyllä pidä minään suurena syntinä käydä tallilta tullessa hakemassa marketista ruokaa tallivaatteissa. Pahempi synti on mennä tallilta toiselle pesemättömissä vaatteissa. Siinä voi eläintaudit ihan oikeestikin levitä. Tosin eniten niitä levittää piittamattomat ihmiset, kuten männä vuosina erään tuttavan reaktio, kuin heidän hevosilla oli pälvisilsa. Reaktio oli "ollaan hiljaa, saadaan kalaa". Niin ne taudit leviää...

Arttorius kirjoitti...

Hmm. Miksi mennä ehdoin tahdoin tallivaatteet päällä missään muualla kuin tallilla ne päällä? Minusta se on edesvastuutonta ja osoittaa piittaamattomuutta muista ihmisistä/eläimistä. Saati mennä kauppaan jossa on elintarvikkeita, mahdollisesti muita eläinihmisiä jotka menossa tallille tai navettaan jne. Naudoilla esim. suu- ja sorkkatauti ja ripulitautit leviää helposti kenkien ja vaatteiden mukana, hevosten taudeista ei ole suurta tietoa mutta periaate tulisi olla sama, navetta/tallivaatteet pidetään siellä navetassa ja tallilla vain.

marrasthetics kirjoitti...

Suurin osa näistä kaupoissa tallivaatteet päällä kulkevista ihmisistä lienee niitä harrastajia, joilla ei ole omaa hevosta, vaan käyvät tunneilla. Näillä ihmisillä ei välttämättä ole käteviä mahdollisuuksia vaihtaa niitä vaatteita, koska talleilla ei ole tiloja, missä asiakas voisi vaatteita säilyttää eikä niitä vaihtamistilojakaan välttämättä, eikä kaikki varmaan innostu vaatteiden vaihtamisesta ulkosalla etenkään talvella. Joten ratsastustuntilaiset lähtevät kotoaan tallivaatteissa ja palaavat niissä myös takaisin, kaupan kautta tai ilman.

Ne ihmiset, joilla on hevoset kotonaan, tuskin kulkevat muualla kuin tallilla tallivaatteissa, niissä olosuhteissa on loogista laittaa tallikamat päälle, kun lähtee tallihommiin ja vaihtaa taas toiset vaatteet, kun tulee sieltä pois.

Kun mun hevonen oli edellisellä tallillaan, mulla oli kaikki varusteet siellä ja tulin aina tallille tyyliin suoraan töistä korkokengillä ja vaihdoin siellä ratsikamppeet päälle ja lähtiessä pois. Toki ei siellä mitään pukuhuonetta ollut, että vaatteet piti vaihtaa kaikkien miestenkin nähden, mutta mua sellainen ei häiritse, mutta joitakin saattaa häiritä. Siellä mulla oli iso arkku varusteille, joten niitä oli tilaa säilyttää. Nykyisellä tallilla sen sijaan tallin omistajan toive on, että mahdollisimman vähän kamaa saisi olla siellä ja hevosen varusteitakin olen vähentänyt varmaan neljäsosaan siitä mitä mulla oli edellisellä tallilla ja vaatteita en nyt pidä siellä. Tallikumpparit mulla sentään asuu tallilla ja ne vaihdan siellä varustehuoneessa, mutta muutoin nykyään useimmiten ajan kotoa ratsastushousuissani ja takissani tallille.

Mä olin ennen supertarkka hygieniasta ja mulla oli eri vaatteet ja kengät eri talleja varten eli jos kävin esim kahdella eri tallilla oman tallin lisäksi silloin tällöin, mulla oli eri varusteet kaikille talleille. Sitten kun aloin kisaamaan omalla hevosellani ja huomasin, mitkä on yleiset käytännöt ja kuinka ihmiset kulkee samoilla varusteilla tallilta ja kisapaikalta toisille, niin pikku hiljaa alkoi omat standarditkin laskea. Hevosillakin on toki tarttuvia tauteja, tosin ei ehkä ihan noin pahoja kuin nuo lehmien. Lisäksi esim eläinlääkärit suhtautuu tuotantoeläinhygieniaan selvästi vakavammin kuin harrastehevosiin, samoilla takeilla ja saappailla se eläinlääkäri tulee mun hevosta hoitaan, kun millä se on ollut edellisessä paikassa. Hevosmaailmassa rampataan jatkuvasti siellä sun täällä, käydään tunneilla samalla viikolla kahden eri tallin kentällä, käydään kisoissa, käydään näyttelyssä, mun hevosella käyvät ratsastajat on kaikki käynyt myös muilla talleilla eikä näillä harrastajilla ole kuin ne yhdet varusteet joilla ne kulkee joka paikassa ja välillä seuraan sitä sydän syrjällään, mutta fakta on se, että ei sille oikein voi mitään, se on pakko hyväksyä. Sen verran toivon ihmisillä olevan vastuuta, että jos huomaavat jonkun taudin toisella tallilla, eivät tulisi seuraavana päivänä pesemättömillä varusteilla mun hevosen luo.

Mutta joskus niitä tauteja tulee, kuten edellisellä tallilla mun hevonen sai silmätulehduksen sellaiselta tammalta, joka oli saanut omansa oltuaan astutettavana toisella tallilla. Tai tosiaan se pälvisilsa levisi pitkin poikin yhtenä vuonna, kun ensin sitä ei jotkut tunnistanut ja kuljettivat hevosiaan ees taas ja kävivät naapurissa suunnilleen hiplaamassa niitä hevosia, että mikäs sieni näissä on ja toivat sen omallekin tallilleen.

Mutta joo, mä en oikein osaa pitää pahana tallivaatteilla kauppaan menoa. Hevosilla on aika vähän sellaisia tauteja, mitkä leviäisi sieltä kaupasta mihinkään.

Arttorius kirjoitti...

Eli tuurilla seilataan. ;] Sit jos tai kun tulee jokin herkästi tarttuva tauti, saatetaan asiaa peitellä eikä osata tautien leviämistä ehkäistä lkun ei ole mitään järkevää toimintamallia tai edes suunnitelmaa ja mennään ja tullaan miten sattuu vedoten vaikka mihin, kuten huonoihin tiloihin. Tuli mieleen kun parilta konitallilta kävi joskus lomittajia ja olivat aivan ihmeissään kun mun landella oli tiukat säännöt hygienian suhteen.

Eläintilan tulee tarjota eläinlääkärille suojavaatteet mikäli ei halua ell:n tulevan tilalle omissa kledjuissaan. Tietty ei varmasti tule ilman peseytymistoimia jos on ollut tekemisissä leviävän taudin kanssa.

Minusta kaupassa miihailu pashasilla vaatteilla on moukkamaista, oli hevoilla helposti leviäviä tauteja tai ei.

marrasthetics kirjoitti...

Aloin oikein miettiä tätä asiaa ja piti näin illalla vielä palata...

Mietin nimittäin sitä, miksi asia on näin, että hevospiireissä kulttuuri on niin eri kuin vaikka niiden lehmien kanssa. Kun minä esimerkiksi tunnen ainoastaan yhden hygieniasta hyvin tarkan hevosihmisen ja häntä pidetäänkin yleisesti ottaen hiukan kajahtaneena. Tosin syystäkin, hänelle sattuu jonkinmoisia ylilyöntejä aina silloin tällöin, kuten hänen epäilleessään hevosensa saaneen virusabortin, rouva eristi hevosen kahdeksi vuodeksi toiselle puolelle tilaa yksinään ilman muiden hevosten seuraa ja hevonen sekosi päästään. Olisi ehkä ollut järkevämpää lyhyen eristyksen jälkeen ottaa testit, onko sillä hevosella jotain vai ei. Tai ko. rouva ei voinut tulla auttamaan, kun eräiltä näyttelymatkalaisilta hajosi traileri korkealle moottoritiesillalle keskellä yötä ja kaksi hevosta piti saada moottoritieltä pois. Niin sitä oman trailerin desifiointia kerkiää kyllä tekemään myöhemmin, kaveria pitää auttaa hädässä, eikä pelätä pöpöjä niin, että antaa toisten olla hevosineen yksikaistaisella moottoritiesillalla...

Mutta joo, mietin miksi toiminta on näin holtitonta ja tulin siihen tulokseen, että jotenkin se kulttuuri on niin syvällä. Ehkä se juontaa juurensa jo siltä ajalta, kun hevonen oli auton korvike. Hevosen kyydissä mentiin niin kauppaan kuin kirkkoonkin eikä siinä vaatteita vaihdeltu hevosen kyydistä hyppäämisen jälkeen. Että ehkä se juontaa juurensa jo niistä ajoista, että hevosta ei pidetä jonain tauteja tartuttavana elukkana, vaan ihan siistinä kulkuvälineenä.

Toinen asia on musta myös se, että hevoset on suurimmalle osalle ihmisistä harrastus, ei ammatti. Tuotantotiloille on ensinnäkin hyvin paljon tiukemmat säännöt ja määräykset kuin hevosten pidolle. Ja siinä on eroa, jos jonkun koko karja sairastuu ja yrittäjä kokee isot taloudelliset tappiot, jos karjan lihaa ja nahkaa jne. ei voida hyväksikäyttää. Toki hevosyrittäjäkin kokee tappiota, jos talli vaikka suljetaan hetkeksi jonkun taudin takia, mutta se ei ole kuitenkaan niin totaalista, koska hevonen ei ole lähtökohtaisesti tuotantoeläin ja harvalla on niin isopäisiä hevoslaumoja, että tappiot olisi niin suuria, kuin tuotantoeläinten pitäjillä. Ja ehkä ero on siinä, että hevosten sairastuessa yleensä taas muutaman viikon päästä talli pyörii normaalisti ja hevoset on normikäytössään, kun taas tuotantoeläimillä voisin kuvitella olevan muutamankin viikon taudin paha, jos eläimet on tropattu jollain aineella, joka aiheuttaa elinikäisen teuraskiellon, ettei eläintä saa enää käyttää ruoaksi, niin sillä lehmällähän ei tee enää mitään. Toisin kuin hevosella vielä tekee. Että ehkä siksikään hevosalalla ei suhtauduta niin vakavasti.

Ja muutenkin se harrastuneisuus vaikuttaa, ihmiset on monesti täysin puskista tulevia harrastajia, jotka eivät edes tunne hevosten tauteja. Tuotantoeläinten ympärillä tuskin pyörii tällaista porukkaa. Tuotantoeläinmeininki on monessa muussakin asiassa paljon professionaalimpaa ja säädellympää, hevospuoli on sellainen villi länsi.

marrasthetics kirjoitti...

Itse joskus 2005 ja 2006 vuoden nurkilla olin aika idealisti ja todella hygieninen itse hevoshommista, sitten pikku hiljaa siitä eteenpäin olen alkanut enempi joustaa, koska tuntuu niin turhalta yrittää itse jotain nihilistihommia, kun kukaan muu ei kuitenkaan niin tee. Silloin omalla toiminnalla on kovin vähän vaikutusta, edes mun oman hevosen suhteen, kun muut sitä käsittelevät ihmiset ei kuitenkaan noudattais mun sääntöjä. Erittäin turhauttavaa ja musta ei ole ihmiseksi, joka seisoisi tässä asiassa yksin tuulimyllyjä vastaan, vaikkakin olen edelleen sitä mieltä, etten ole mitenkään pahimmasta päästä. Mielenkiintoista olisi myös se, kuinka itse toimisit, jos vaikkapa sun lapset alkaisi harrastaa ratsastusta. Vaihdattaisitko niiden vaatteet jossain tallin parkkipaikalla vai tulisiko sunkin lapset kotoa asti tallivaatteissa ja palaisi niissä sinne. Olen harrastanut ratsastusta yli 20 vuotta enkä ole tänä aikana nähnyt yhtään kersaa, jolla ei olisi ollut ratsastusvarusteet päällänsä jo tallille tullessa tai että ne olisi vaihtaneet ne pois lähtiessään. Lapset ei tietty välttämättä kaupassa käy, mutta joka tapauksessa ovat vaatteissaan muuallakin kuin tallilla. Ja valitettavasti käyvät hiplaamassa keskiviikkona naapurin hevosten turpaa ja torstaina menevät samoissa vaatteissa viralliselle ratsastustunnille ratsastuskouluunsa. Semmoinen on tämä harrastus.

Jotain ehkä kertonee myös esimerkki ystävästäni, joka on eläinlääkäri. Hän käy aamulla töihin lähtiessään ruokkimassa omat hevosensa ja mahdollisesti ottamassa loimet pois ja lähtee siitä sitten ajamaan niillä samoilla vaatteilla töihin. (Myönnän, että tästä olin järkyttynyt ensin, tosin en hygienian takia, vaan siksi, että itse lomittaessakin olen käynyt aina ensin tallilla rönttövaatteissa ja sitten viimeisenä tullut sisään suihkuun ja vaihtanut siistit vaatteet ennen virallisiin töihin menoa, koska en halua mennä töihin vaatteet ja tukka täynnä heinää ja kuraa.) Mutta niin, tämä eläinlääkäriystäväni lähtee töihin niillä vaatteilla, millä on hoitanut omat hevosensa. No ei varmaan silloin, jos ne olisi sairaita, mutta normaalisti kyllä. Lisäksi hän kisaa yhdellä hevosellaan ja niillä samoilla vaatteilla ja kengillä lähdetään kotoa, kuljetaan kisatallissa ja palataan taas kotiin. Hevonenkin on kisapaikalla toisen tallin karsinassa, eikä sitä desinfioida takaisin tullessa. Ja kisoista palatessa poiketaan matkalla siwassa, jos on pakko, mieluummin tosin ei, mutta lähinnä siksi, ettei trailerin kanssa ole kiva mennä säätämään jonkun siwan parkkipaikalle. Mutta vaikka ystäväni onkin ihan rento hevoshommissa, on hänkin tarkka tuotantoeläinasioissa. Kuten kun syksyllä lahjoitimme sekä minä että hän tarpeettomia hevosvarusteitamme eräälle ponin omistajalle, jonka poni asuu nautatilalla, niin sen lisäksi, että kaikki varusteet oli pesty, ne vielä saunotettiin kuumisssa löylyissä, jotta kaikki pöpöt varmasti kuoli. Tämä siksi, että eläinlääkäriystäväni sanoi, että kun se on nautatila, niin jos sinne leviää joku pöpö, niin "se on pahempi juttu". Ja musta tää ehkä kertoo jotain oleellista tästä, että hevosmaailma on oma juttunsa ja tuotantoeläintilat sitten asia erikseen. Eikä asian laidan muuttaminen ole ihan yhden yön juttu, saati ei ehkä ikinä mahdollista, niin kauan kuin ihmiset haluavat kisata hevosillaan aktiivisesti.

Mutta joo, ehkä mä nyt luovutan. Ja pidän edelleen oikeutenani käydä kolme kertaa vuodessa kaupassa ratsastushousuissa. Mun mielestä se ei ole synti eikä mikään niihin ihmisiin nähden, jotka koskee sormin kaikkiin irtomansikoihin, käpälöivät paistopisteen tuotteita sormin, ennen kuin valitsevat omansa pussiin, antavat kassahenkilölle pullokuitin suoraan suustaan kuolaisena jne. Ja koiratkin levittää paljon enemmän tauteja kuin hevoset ja saahan koiranulkoilutusvaatteissakin mennä kauppaan :)

Arttorius kirjoitti...

:D käy vaan :D