sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Hullut päiväsi

Jos on mielenterveyspotilas/votever, oikeuttaako ko. asia pahimmillaan terrorisoimaan ja aiheuttamaan turvattomuuden tunnetta kanssaihmisille? Tarkoittaen käyttäytymistä miten sattuu, puhumaan typeriä, käyttäytymään uhkaavasti tai siten, että se on sellaiseksi tulkittavissa? Miksi joidenkin tekoja pitäisi hyssytellä kuin niitä ei olisikaan?

Puolisoni raskaana oleva sisko oli joutunut aamupäivällä lastensa kanssa kävelyllä ollessaan tilanteeseen jossa tuntematon ihminen oli pysäyttänyt pesueen loikkaamalla tielle ja alkanut puhumaan kamaluuksia kälyn suureen vatsaan ja siellä olevaan vuokralaiseen liittyen. Tuntematon ihminen oli alkanut lähestymään yhtä lapsista jolloin käly oli sanonut asiaan painavan sanansa. Ihminen oli stopannut lähestymisensä ja samassa ihmisen avustaja/hoitaja oli rientänyt jostain puolustamaan suojattiaan. Ettei hänelle saa tuolla tavoin puhua, koska ihmisellä on sairaus x, on herkkä luonne ja tuollaiset uhkailevat puheet ovat omiaan viemään ihmistä huonompaan suuntaan. Aijaa, siis jos on herkkä ja sairastaa mielenterveysssairautta, silloin voi pomppia eteen ja alkaa puhumaan taskussa olevalla veitsellä viiltelemisestä niin että vatsassa oleva vauva kuolisi verenhukkaan jotta veitsihenkilölle olisi katseltavaa? Ja kun käly oli sanonut ihmiselle väistymisestä ja näpit kauemmas lapsesta on se liian rajua puhetta uhkaavalle ja hirveyksiä puhuvalle ihmiselle? Just joo. Asiaan ei ollut hyödyttänyt vaikka toettuaan käly oli koittanut selvittää uhkailijan avustajahoitajalle mitä ihminen oli juuri puhunut. Mistä käly olisi voinut tajuta onko sanoja tosissaan vai ei! Entä pitääkö tuollaisia puheita sietää ja viimeiseen asti ymmärtää, koska sanoja oli ilman assaria jostain pelmahtanut mt-potilas? Kuulemma joo, avustettava on vaaraton. Mitä nyt arvaamaton liikkeissään ja "mukavia" puhuva siinä sivussa. Käly oli vielä yrittänyt sanoa hänelle käsittämättömiä puhuneelle ihmiselle ja avustalle miten koki tilanteen uhkaavaksi ja että se on väärin... Tuo jänniä jutellut aloitti taas veitsi taskussa, verenvuodatus-jutut. Huh!
Pitääkö pääsairaiden mahdollista arseilua sietää vain siksi koska ovat syyntakeettomia sanomisiinsa ja tekemisiinsä? Eikö voi olettaa kolmekymppisen, lasta odottavan naisen(ylipäätään kenen tahansa) kolmen lapsensa kanssa sunnuntaina espoolaisella pientaloalueella kävellessään tulisi saada olla siellä ilman väkivallan uhkaa? Ja mikäli lastaan ja itseään mahdolliselta päällekarkaajalta puolustaa sanallisesti, ei, eihän niin saa tehdä, koska päällekarkaaja saattaa olla mielenterveyssairaudesta kärsivä. Onneksi tuollaiset pään puskaan työntävät avustajat ovat harvinaisuus. Tai ainakin toivoisi olevan.

Miksi pienen vähemmistön toiminta ja tekemiset pitäisi ottaa vähemmän tosissaan vain siksi kun on diagnosoitu jokin mt-sairaus? Ja juu, en tod. tarkoita yksistään kälyni epämiellyttävää aamuhetkeä vaan ylipäätään. Tiedän...tiesin joskus Lahdesta ja Tampereella tietyt osoitteet joista tuli lukuisia ilmoituksia häiriökäyttäytymisestä ja muusta hölmöilystä, mutta muiden asukkaiden tuli vain sietää ruokottomuutta, rappusiin tarpeiden tekemistä ja ihmisille törkeitä huutelevia ihmisiä koska oli jotakin mt-jengiä joille kukaan ei voi oikein mitään. (Enkä todellakaan pidä yhtäkään yksittäistä mielenterveyssairasta häirikkönä, vaarana, uhkana tai ylipäätään yhtenä ryhmänä joten pois palkojen imeskely nenään, siihen voi tukehtua)
Joskus kaveri työparinsa kanssa vei putkaan autojen ja ihmisten päälle skeidaa heittelevän henkilön ja kun päivystävän sos.viranomaisen ja aluesairaalan päivystävän lääkärin kanssa partio oli neuvotellut, ei muuta mahista sillä hetkellä ollut kuin viedä häirikkö pahnoille rauhoittumaan. Siitä putkaan viedyn omaiset olivat suivaantuneet kun mielenterveyspotilasta niin huonosti kohdeltu että oikein putkaan eikä annettu ihmisen mellastaa.
Jos henkilöllä viiraa päässä pitääkö tekemiset ja sanomiset sivuuttaa vaikka ne olisi pelottaviakin? Miksi pienen vähemmistön häiriökäyttäytyminen esimerkiksi koululuokalla tulisi muiden oppilaiden vain ymmärtää ja sietää, koska häiriköllä on adhd¿
Ja niin edelleen.

2 kommenttia:

Tiina kirjoitti...

Vanhimman lapsen luokalla on keskittymisvaikeuksia omaava ja siksikin vaikea tapaus kun asiaan liittyy luokkatoverien piinaamista. On turhauttavaa kerta kerran jälkeen selittää tytölle miksi yksi oppilas saa häiritä muiden oppimista. Kukaan lapsista ei käsitä sitä miksi he joutuvat kuuntelemaan kun yksi haistattelee opettajalle ja kaikille muillekin. Ongelma on ollut nyt kaksi vuotta eikä mitään voi tehdä. Häirikön on varmasti paha olla, mutta miksi 24 muuta siitä pahasta olosta joutuu kärsimään. Ei mene jakeluun :( Onneksi alkaa kesäloma mutta syksyllä odotettavissa sitä samaa.

Arttorius kirjoitti...

Tuo on tosi kurjaa kaikkien kannalta. :/