torstai 29. toukokuuta 2014

Kesäloma

Jokainen aikuinen muistaa varmasti lapsuuden vapauden tunteen ja riemun alkavasta kesästä ja pitkästä kesälomasta. Luultavasti yksi parhaita asioita mitä muistissa ja mielikuvissa on.

Meidän pienessä koulussa päättäjäisjuhla oli aina ulkona ja silloin aina paistoi aurinko. Juhlan jälkeen mentiin luokkiin olemaan jännityksessä, koska tietysti se todistus mietitytti. Eniten kuitenkin olo oli täpinä alkavan vapauden takia. Opettajamme halusi pitää pitkästyttävän pitkän puheen, mutta vasta jälkeen tuli ymmärrys että hän halusi ehkä nähdä kesää odottavat oppilaat vielä hetken kunnolla ennen pitkää kesälomaa. Kun todistukset oli jaettu, tenavat ryminällä fiuuuh, juosten tietysti. Siitä alkoi loma. Opettajat ja muu henkilökunta vilkuttivat perään. Sen jälkeen todennäköisesti huokaisivat helpotuksesta ja menivät polttamaan sikaria.

Itse kesäloma oli tietysti täynnä leikkiä, uimista, urheilua, lukemista, kaverien kanssa tekemisiä ja kotitöitä. Taisin olla 9 tai 10 mennessäni ensimmäistä kertaa kesätöihin Metsänhoitoyhdistykselle taimia istuttamaan. Tuhansia taimia vuosien aikana ja metsän tuntemuksen kasvua. Taimia istutin kesätyönä monena vuonna, mikään muu juttu ei olisi kiinnostanutkaan. Silti työntäyteisten päivien ohessa kesäloma-aika oli vapautta ja parasta. Teimme perheen kanssa kesälomareissuja Suomessa, teltta mukaan ja menoksi kuten kymmenet tuhannet muutkin perheet. Kävimme monena kesänä Hangossa, Vaasassa, Kaskisissa, mitä näitä rannikkokaupunkeja lännessä onkaan. Yhtenä kesänä 80-luvulla reissu stoppasi parin päivän päästä kun äiti melkein synnytti ja jouduimme viemään äidin lähimpään sairaalaan. Silloin yövyimme pikkusiskon ja isän kanssa hotellissa, voi jee miten hienoa! Olin ollut vihainen äidille kun "pilasi" retkemme, mutta unohdin sen viiden minuutin kuluttua pomppiessa porvoolaisen hotellin sängyllä. Sisko syntyi sitten vasta syyskuussa kuten kai pitikin, en muista jatkuiko reissunme enää äidin päästyä sairaalasta. Kävimme kesäisin autoretkillä Ruotsissakin, ilmeisesti Turusta tai Naantalista lautalla yli ja matkaan. En muista mentiinkö koskaan Kaskisista tai Vaasasta Uumajan puolelle, silloin noita reittejä taisi olla useammastakin paikasta jolla kansankotiin pääsi.

Kyllä on kesä ihmisen parasta aikaa.

Tangopitoinen Suvivirsi Vuokko Hovatan esittämänä. 

2 kommenttia:

HelvetinPöllö kirjoitti...

Mun eka kesätyöpaikka oli hernepellolla keräämässä herneitä, työsuhde-etuna oli tietenkin saada syödä herneitä niin paljon kuin vatsa ja sielu sieti.
Siitä varmaan sai alkunsa tää mun kasvisintoleranssi.

Arttorius kirjoitti...

Herneet on <3
Mä en syönyt kuusentaimia ;]