tiistai 13. toukokuuta 2014

Maito

Kysyin lasten neuvolahenkilöltä sähköpostitse viime viikolla erästä yksivuotiaaseen liittyvää asiaa. Ihminen vastasi, hyvä hyvä. Sähköposti vielä jatkui varsinaisen lisäksi jostain syystä, tyyppiä "lapselle tulisi taata kalsiumin riittävä saanti ja maidosta sitä saa parhaiten...", mihinkään liittymättä. Olin hieman ihmeissäni, mutta sitten tajusin että tuo neuvolaihminen onkin sama, joka oli ensimmäisen lapsen neuvolaihminen ja jonka kanssa emme kohdanneet millään tasolla. Hänet saimmekin vaihdettua toisen synnyttyä myös isomman kohdalla. Mutta nykyinen, reilun vuoden ollut mukava ihminen jäi vuorotteluvapaalle ja nyt tuo besserwisseri näemmä on taas tyttöjen neuvolahenkilö. Voihan.
Kun tuo nainen aikanaan kuuli ettemme survo lapseen lihaa, oli se kuin mikäkin kauhistusjuttu. Siitä huolimatta, että oli esittää järkevämpi vaihtoehto ja mulla jos kellä on tieto miten koostaa sapuska ravintoaineineen järkeväksi ilman elukoiden syömistä. Mut ei mitään kuin omaa paaksausta tuo vain ilmi, siinä vaiheessa ymmärsimme ja aiemmista jutuista päätellen että hän ei pidä suomenruotsalaisista/ruotsia puhuvista ihmisistä(on silti kaksikielisessä kunnassa töissä:D) ja svenskatalande on hyi hyi ja se välittyi kaikkeen. Huoh.
Voi miten iloisia olimme kun pääsimme ihmisestä eroon ja saimme tilalle herttaisen ja ihanan ihmisen, neuvolaan oli vauvan ja toisen tenavan kanssa aina mieluista mennä. Mutta tosiaan tuo sama tahmea tyyppi nyt, kesällä pitäisi asioida kasvotusten hänen kanssa, voisikohan sitä jotenkin vetkuttaa syksyyn...

Aamulla hän oli lähettänyt vielä toisen maitojulistuksenkin ja mm. linkin tähän http://www.maitojaterveys.fi/www/fi/liitetiedostot/Lapsi_ja_maito.pdf 
Hoh. Ilmeisesti liian vähän töitä tai jotain, kun jaksaa panostaa asioihin jotka ei liity mihinkään ja puuttuu asioihin jotka ei ongelmia ole(lasten syömiset sun muut). Maitoa ei kumpikaan lapsi enää juo, ei ole juonut kuin hetken äitimaidon loppumisen jälkeen 9-11 kuukauden iässä. Heitä ei ole siitä vieroitettu tai muuta, kumpikin lakkasi n. vuoden ikäisenä maidon kokonaan. Vettä toki, joskus harvoin piimää. Jugurttia, viiliä, raejuustoa tai juustoa kylläkin joka aterialla, kalsiumin saanti on taattu. Enivei, monipuolisesti syövät ja kaikki uppoaa mitä tarjotaan ja kaikki jees. Maito on varmasti hyvä juttu, mutta ei tarpeellinen. 

----

Huomisesta alkaen saa käydä äänestämässä porvaria. 

7 kommenttia:

elina kirjoitti...

Neuvolan henkilökunnan on oltava hyvin tarkkoja, mitä sanovat. Tytär sai vanhemmalta rouvalta ehkäisyneuvontaa!!!!, kun odottaa toista lasta yksin. Täti ei voinut tajuta, saati hyväksyä, että joku valitsee siten ihan itse.
Maitoa en ole koskaan juonut, en kuulemma lasillistakaan viiteenkymmeneenkuuuteen vuoteen. Ei ole koskaan ollut anemiaa, eikä mitään muutakaan ja kasvanut olen tooosi isoksi.Kyllä vanhemmat tietävät ja osaavat kysyä, jos eivät tiedä tai ovat epävarmoja.
Kumma, miksei saa poiketa ruodusta tai niistä käyristä missään. Tai käyrät ovat vanhanaikaisia, nyt on keskiarvot:D
Voi harmi, kun meidän perhe ei mahdu mihinkään keskiarvoihin:)

Arttorius kirjoitti...

No just, myöhäistä raskaana olevalle on alkaa valistusta pitämään :-]
Onneksi nuo neuvolaihmiset pääsääntöisesti on ystävien ja kaverien puheiden perusteella mukavaa ja järkevää sakkia, mutta aina hassuja sopii sekaan.

Marjaana kirjoitti...

Eiks siellä saa äänestää muita?!?

;-)

Me ollaan ennenkin keskusteltu tästä maitomafiasta ja mä en tajuuuuu sitä. Omat nappailee vielä varuiks Vogelin nokkoskalkkia ja kaik on hyvin.

Vetkuta syksyyn (jos teillä on vielä kesäsulku terv.asemalla, onnistuu sen varjolla?), ei se oo niin kuukauden päälle. Nimimerkillä Kröhöm, välillä vähän unohtui...

Arttorius kirjoitti...

Ehkä saa! Onneksi ei olla pohjoiskorissa tai ugrainassa tai jossain muussa korissa jossa pitää äänestää määrätyst, hrri. Mä itte tietty saan äänestää porwariksia kun oon ahne riistäjä nöfnöfporsiopööbötibööoinkoinkrikkaatrikastuu ja rakastuu köyhät vaa lakastuu ku oon ahane ja syön hunajamuroja aamiaiseksi ja golffaan nallesedän kanssa :D

Tjoo. Todennäköisesti vetkutankin kun varmistin koska kiva täti tulee takaisin eli elokuussa. Onneksi oli vaan sähköpostin välityksellä tuo hupsu ihminen!

Marjaana kirjoitti...

Nallelle terkut (nöf vaan);-)

marrasthetics kirjoitti...

Neuvolantädit ei kykene luottaa siihen, että joku saattaisi osata varmistaa riittävän kalsiumin saannin ilman maitoakin. Vaikka teidän kohdalla luulis sen olevan jopa helppoa, kun teillä syödään mainitsemiasi juustoja yms. Kun mun mielestä tarvittaessa koko homman voisi hoitaa ilman maitotuotteita, mm. lehtikaalihan on hyvin kalsiumpitoinen.

Mutta joo, mä en ole tekemisissä neuvolantätien kanssa, kun ei ole lapsia, mutta mulla on toi maito-ongelma mun äidin kanssa, koska mä en ole juuri maitoa juonut sen jälkeen kun kotoa muutin ja lisäksi mulla on nykyään laktoosi-intoleranssi. Silloin tällöin haetaan miehen kans käsittelemätöntä suomenkarjan maitoa tonkkaan ja sopii munkin masulle, mutta ei sitä jaksa jatkuvasti hakea, siinä on oma vaivansa. Joten mun käyttämät maitotuotteet on sitten lähinnä ranskankermaa, kermaviiliä, joskus viiliä ja jäätelöä, sekä normijuustoa. Varmaan saan kyllä liian vähän kalsiumia ajoittain, mutta yleensä tarpeeksi, siihen ei kovin montaa juustoviipaletta päivässä aikuisellakaan tarvita. Mutta niin, äitini tuputtaa sitä maitoa aina ja on hirrrrveän huolissaan mun maidon juomattomuudesta ja tunkee mulle aina niitä laktoosittomia maitojuomia mukaan, kun nähdään tai jos käy ulkoiluttamassa mun koiraa tuplatyöpäivän aikana, niin meidän jääkaappiin on ilmestynyt maitotölkki. Monet niistä menee kyllä hukkaan, joskus intoudun tekemään lättyjä tms. Mutta se ei usko, että saan tarpeeksi kalsiumia. Minä taas en usko, että kolme maitolasillista päivässä olisi avain onneen, kun siitä tulee lähinnä huono olo.

Neuvolantädeistä vielä semmonen, kun yksi kaverini sai aikoinaan aika nuorena lapsen, olisiko ollut max 20-vuotias esikoisensa syntyessä. Meni sitten neuvolaan vauvansa kanssa niin, että oli kevyesti meikannut. Neuvolantäti äityi kysymään, että pakottaako sun mies sut meikkaamaan. Kun kaverini vastasi ei, neuvolantäti kysyi, että no yritätkö sinä sitten hallita miestäsi meikkaamalla. Siis wtf? Mun mielestä todella epäolennainen kysymys. Jos vauva voi hyvin, niin mitä väliä, onko äidillä vähän meikkiä vai ei. Äidin meikkaamisella ei taatusti ole tekemistä vauvan hyvinvoinnin kannalta. Sitten voisi miettiä, jos vauvalla olis asiat huonosti ja äidillä joku viimeisen päälle tehty sotamaalaus päällä, mutta kaverin tuntien se meikki on ollut vähän ripsiväriä ja ehkä poskipunaa ja siitä sitten neuvolantäti on ollut sitä mieltä, että jotain mätää tässä on joka tapauksessa, että äiti meikkaa. Huoh. Siitä lähtien mua on pelottanut neuvolantädit...

Arttorius kirjoitti...

Tuo neuvolaihminen puuttui myös vaimoni itsestään huolehtimiseen. Oli tod. outoa. Tekee sitä ilmeisesti kaikille joka ei näytä riutuneelta pyryharakalta, tosi tylsä asenne!
Hassu asenne myös sun äidillä! Meillä maitoa juo vain puoliso ja sit leivonnassa yms ruoanlaitossa mutta juomalla sitä kuluu vain hänellä.
Musta tuntuu että saat noista riittävästi kalsiumia, näkee vissiin kynsien kovuudesta ja hiuksista tm. Joskus vanhempana voit ottaa kuuria purkista ettei tule osteoporoosia :]