perjantai 6. kesäkuuta 2014

Laita lapsi nettiin

hs.fi/elama/Vanhemmat+tekevät+lapsistaan+nettijulkkiksia++onko+siitä+haittaa+lapselle/a1401857633101

"Jos pitäisimme Amaliaa piilossa, millainen hänestä ja maailmasta oikein tulisi?" Johanna kysyy.

Ilahdun aina kun uutisjutuissa kyseenalaistetaan alaikäisten lasten valokuvien julkaiseminen ja yksityisasioiden raportointi interneteissä. Minusta on todella iso kynnys ylitetty siinä vaiheessa kun pidetään blogia, joka perustuu siihen tenavaan. Tietysti se ei ole kiellettyä, mutta en osaa ajatella järkeviä ihmisestä, joka elää jonkun toisen kautta tai tekee jostakin toisesta "tuotteen" jolla ratsastaa.
En aio tutustua Hesarin jutussa olevan naisihmisen blogiin, koska en ole kiinnostunut ja kertoo jo riittävästi, kun jutussa mainitaan miten päivittäin tenavasta tällätään lukuisia kuvia blogiin ja tuo alun irrotettu lause. Olisiko suotavaa laittaa kuvia siinäkin tapauksessa, jos lapsella olisi avannepussi? Tai ei olisi mitään sairautta, mutta kuvia syydetään silti? Entä tällaisesta aiheesta: Omaishoitaja Johannes pitää blogia 76-vuotiaasta dementoituneesta äidistään, ottaa lukuisia kuvia äidistä kylpemässä tai vessanpöntöllä tai syömässä? Ja laittaa ne nettiin kertoen lähimmäisestään yksityiskohtaisia detaljeja? Veikkaanpa, että saisi paheksuntaa tuollainen toiminta. Miksi sitten pienten lasten kohdalla on ookoo? Tai tuo outo heitto että olisi lapsen piilottelua maailmalta, jos kuvia ei tällätä. Ääää...

Jokaisen vastuulla mitä julki tällää, mutta isoa harkintaa on syytä käyttää, jos toisten asioista kertoo. Lapsen kohdalla voisi käyttää vielä enempi. Kun tenavan kuvan ja nimen julkaisee netissä, noh, sitten se on siellä. On tosi häijyjä juttuja mihin kaikkeen väärään niitä kuvia voi käyttää. Eikä noita asioita tarvitse miettiä pahimman kautta, riittäisi jos miettisi laittaisiko samanlaisia asioita ja kuvia vaikkapa puolisostaan. Vaimo hyppäämässä mereen laiturilta alasti - nettiin. Vaimo kaivamassa nenää(:D) - nettiin. Vaimo inisemässä lattialla selällään kun ei saa enää illalla mennä ulos - nettiin. Vaimoa harmittaa tarjotun juoman lämpimyys ja mukin paiskaus lattialle - nettiin.

Mulla ja meillä asuvalla naisella on ollut alusta saakka selvät yhteiset sävelet blogien pitämisen suhteen. Kummankaan blogeissa ei ikinä näy eikä tule näkymään lasten nimiä tai fotoja(joo, joskus noita hölmöjä kasvosensuroituja kuvia jotka nekin on tarpeettomia mutta kertoo lähinnä tutuille ja ystäville jotakin), kuvia kodistamme tai huudeista jossa asutaan tai toisista ihmisistä kuvia tms asioita jotka olisi liikaa. Asioita tapahtuu, lapset ovat rakkaita ja elämä on kaunista vaikkei kuvia niistä mihinkään laittaisi. Kuvablogit on muutoinkin muiden juttu, teksti on mukavampaa kuin tsiljoonat kuvat. Vaikka muksuin kuvia ei julkaise netissä, ei se tarkoita niiden piilottamista maailmalta.

4 kommenttia:

Marjaana kirjoitti...

Sain asiasta tarpeellisen huomautuksen tänään sähköpostin muodossa. Eräs paikkakuntalainen oli pahoittanut mielensä blogikirjoituksesta josta hänet voi(si) tunnistaa.

Tässä täytyy todellakin olla kieli keskellä suuta, vaikka periaatteessa anonyyminä kirjoittaakin!

Arttorius kirjoitti...

Täh? Voi herranjestas. Se että yksilö voi itsensä tunnistaa, ei tarkoita etteikö voisi kirjoittaa niitä juttuja. Ääh, onpa tosi outo olo varmasti. Älä ala pitämään kieltä suussa vaan reilusti pihalle!

Marjaana kirjoitti...

Tiedätkö, tuon mä juuri toivoin kuulevani. Mulle tuli nimittäin nootti toisen henkilön kautta ja pidin sitä vähän epäkorrektina...

*näyttää kieltä*

Arttorius kirjoitti...

Minusta on melko lapsellista jonkun toisen ihmisen kautta ilmaista mahdollinen mielenpahoittaminen. Pitäisi olla ihmisillä rohkeutta infota epäkohdista suoraan eikä toisten kautta. Kaikilla ei kai ole, mutta silloin voisi pitää suunsa kiinni.