torstai 26. kesäkuuta 2014

Nainenkin lyö

HS: Mari eli 20 vuotta väkivaltaisessa suhteessa

Helsingin Sanomissa oli hyvä ja aina ajankohtainen juttu perheväkivallasta. Lukuisat ihmiset kokevat väkivaltaa päivittäin suhteessaan, fyysistä kuin henkistäkin. Toivottavasti asian ajoittain nostaminen framille saisi väkivallan uhrin oivaltamaan, että on olemassa muutakin todellisuutta kuin pelko ja uhrina oleminen. Nuo asiat ei ole koskaan yksiselitteisiä saati helppoja, mutta se siitä.

Jutun kommenteissa tuli muutama miete siitä mitä jos vastaavassa tilanteessa olisi mies. Kuinka viranomainen silloin suhtautuu ja olisiko silloin tarjolla yhtä vahvoja tukiverkostoja mitä naisille. Epäillään ettei poliisi ota vakavasti tai mies uhrina saisi osakseen vähättelyä ja naureskelua. En voi vastata kuin omasta ja lukuisten kollegoiden puolesta joiden asenteet yms. tiedän, mutta aivan yhtä vakavasti otetaan kuin naisenkin ollessa uhri. Väkivalta on aina väärin eikä sillä ole merkitystä kuka on tekijänä. Turvataloissa on miehiäkin, joskin vähemmistönä. Olen itse käynyt kotikeikoilla joissa on pitänyt viedä nais- tai miesparin toinen osapuoli säilöön kuin heteropariskunnan naispuoleinen on ollut se pahoinpitelijä, toistuvastikin. Olisi kai jossain tilastojakin mistä selviää lähisuhdeväkivallan tekijän sukupuolijakauma, mutta en jaksa hakea.

Pointti on kuitenkin se, että uskon ja tiedän poliisien asenteiden olevan samanlaiset oli kyse kenen tahansa olevan perheväkivallan uhri. Siihen ei pitäisi tyssätä uhrin avun saanti. Toivottavasti muillakin tahoilla ja toimijoilla olisi, mutta pahoin pelkään ettei aina. Epäilen että erotilanteissa miespuolinen tulee dissatuksi lasten huoltajuusasioiden suhteen vaikka se mies olisi kokenut väkivaltaa naisen toimesta. Tämä on siis pelkkä mutu, toivottavasti todellisuus olisi muuta.

Ei kommentteja: