keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Hidas bodari

(Otsikko varastettu ihkulta helsinkiläiseltä rouvalta)

Joillakin on monenlaista, tosin yleensä yhdenlaista mielipidettä ihmisistä joilla on liikkuva elämäntapa ja jotka siitä saa kiksiä. Joillakin tuntuu olevan tieto, että nk. itsestään huolta pitävät ihmiset olisivat tyhmiä aivokääpiöitä ja että se itsestään huolehtiminen tarkoittaa sitä, että henkilö vahtaa itseään peilistä koko ajan ja muun ajan miettii mitä lisäravinnetta imisi kitusiin seuraavaksi. Et se liikkuminen kompensoisi tyhmyyttä, kun muuhun ei älli riitä. Onhan noita mielipiteitä ja olettamuksia. Poikkeuksetta huvittavia.

Ylelle on pesiytynyt toimittaja, joka koko kevään jaksoi tehdä juttuja siitä miten ihmiset liikkuvat vain ulkonäkönsä takia ja miten turhaa se on. Kyseisen toimittajan maailmankuvaan ei tunnu sopivan millään, että urheilua/(hyöty)liikuntaa harrastava ihminen voisi kulkea ehkä sen takia, koska tulee kokonaisvaltainen hyvä olo. Ei, ei, siksi vain että olisi näytettävää muille. Mikäs siinä, mutta luulisi ettei toimittajan omat asenteet löisi läpi vahvasti neutraaleiksi tarkoitetuissa jutuissa.
Jostain syystä jotkut elämäntapavelttoilijat(palllkoja tarrrjollaa) purkavat toisinaan kenties kehnoa oloaan ja omaatuntoa pönkittääkseen yrittäen liittää liikkuvat ihmiset mielenterveysdiagnoosien alle kuten narsismiin. Onhan se tosiaan sairaus kuinka joku käy päivittäin juoksemassa tai harjoittamassa jotakin muuta hikoilutoimintaa.
Noita olettamisia ja hassuja luuloja riittää. Viimeksi eilen vaimon ollessa rasteilla kuuntelin sivusta miten joku nimitteli omaa puolisoaan toisen ihmisen kanssa pimeäksi ja ei järin fiksuksi, kun viitsii tihkusateessa olla rasteja etsimässä. Heh. Onkohan se sitten sitä huonoa omaatuntoa vai mitä, kun omaa viitsimättömyyttään tai kykenemättömyyttään edes johonkin liikkumiseen kompensoi dissaamalla sellaisia jotka ehkä pitävät ryhmäliikunnasta, punttisalilla hääräämisestä, joukkuelajeista tai vaikkapa sorakuorman levittämisestä käsin. En tiedä eikä pahemmin kiinnosta. Mietityttää silti joskus onko jonkun maailma niinkin mustavalkoinen, jos tulee ajattelutapa liikunnallisuuden olevan pois jostakin "paremmasta" ja "tärkeämmästä". Olen tuhatmiljoonaa kertaa todennut ja nyt taas, että minun mielestä ihmisen tulee saada tehdä asioita joista tulee hyvä mieli. Ei luulisi olevan pois kivojen asioiden toteuttaminen muilta. Jokaisen olisi myös hyvä rakastaa itseään sen verran että pitäisi itsestään huolta edes pienesti. Oli se sitten kulkeminen kauppaan jalan tai fillarilla, maastojuoksu, ilmapyöräily, tanssi tai uiminen, mihin kukin kykeneekään tai rahkeet piisaa tai on halua. En jaksa luetella kaikkia vaihtoehtoja. Kaikki tavallaan ja kaikki toimii yhtä oikein.

Minä olen ollut aina "tällainen". Päivässä käytän aikaa 2-4 tuntia johonkin fyysiseen puuhasteluun. Tunti kuluu koirien kuljettamiseen, useita tunteja tenavien kanssa ulkoiluun, vähintään tunti privalenkkeilyyn tai muuhun liikkumiseen plus koti- ja ulkotyöt, kuten nyt muutaman kuution soran levittämiseen ja tasoittamiseen. Ja niin päin pois. Liikuskelen paljon, koska olen tehnyt niinnäin aina. Voin hyvin ja olen kunnollinen ihmisiä kohtaan vaikkei se liity mihinkään. Mikään tekemiseni ei luulisi olevan muilta pois eikä liikkuminen surkastuta aivoja vaikka joku anonilli jaksoi pitkään yhdessä vaiheessa muuta uskotella treeniblogini kommentteihin. "Ei taida hissi nousta ylös asti", mitä noita hupsuja olikaan niin livenä kuin muutoinkin.

Hissin nousemiseen yläjakamoon liittyen löysin joku aika sitten Mensan testitodistuksen, jossa kävin lipetin mukaan toukokuussa 1988. Tulos olikin reilusti yli 140, vaikka olen aina muistellut sen olevan 13-alkuinen. Hauska väärin muistaminen ja oi niin merkityksetön. Silti hauska. "Liikkuminen vie pois älyn.", by tuntematon uimahallissa. Mulla on älli nykyisin muutenkin vissiin sen verran mikä kengän koko ettei haittaa toimintoja.


Kuvan lampaat ei liity mihinkään, ne vain määääää. Vaimoni oli iltalenkillään nuo jossakin bongannut. Bää, mua odottaa vielä kuutio soraa, ulos siis. 

11 kommenttia:

Samppa kirjoitti...

Oo mama mitä belloja ja mikä älykkö!Mihi sorsaa asentelet?

Samppa kirjoitti...

**Soraa

Arttorius kirjoitti...

Jo vain, ei ees lippis päähän sovi :D Toho tien päähän kun se muljaantuu sateilla.

Maelka kirjoitti...

Voisitko skannata sen Mensan todistuksen tähä vähän niinku todistusaineistoksi. Ei me muuten uskota :D.

Arttorius kirjoitti...

:D

jaanaba.fitfashion.fi kirjoitti...

Ärsyttävä erikoistoimittaja. Mutta lampaat sentään ei oo ärsyttäviä, kuvan lampaat ovat hienon värisiä.

Arttorius kirjoitti...

Lampaat on kivoja vain villana sukissa tai harvoin tavattuna :p Jos niitä pitäisi majoittaa samassa pihapiirissä, palaisi hermo. Niiden määkinä pidemmän päälle on argh. Kun ihan koko ajan bääääää. Sit jos niitä olisi vielä monta, laumabääää! :E

Anonyymi kirjoitti...

Onko korkea äo vaikuttanut elämässäsi millä tavoin? Vaikuttiko se valintoihin joita olet tehnyt tai huomasitko merkitystä koulussa?

Arttorius kirjoitti...

En tiedä, kun en aktiivisesti ajattele noita juttuja. Peruskoulussa turhauduin jossain vaiheessa, kun luin kirjat heti saatuani ja myös sisäistin lukemani. Oppitunneilla sain lähinnä vahvistusta lukemilleni mutta usein hain lisää tietoa niistä aiheista jotka kiinnosti. Jokin historia ja maantieto ei ole koskaan kiinnostanut, mutta niistäkin vedin kympit todistuksiin ja kokeissa. Matematiikka on läheistä. Ongelmaratkaisut, yhtälöt, pinta-alojen, tilavuuksien yms laskemiset on rakkaita. Niistä on hyötyä ja hupia. Tänään kotiin tuli neljä kuutiota hiekkaa. Laskin päässä hetkessä miten monta senttiä paksuutta alalle täytyy laittaa et sen saa jaettua parhaiten. Eli tuollaista käytäntöä kai mut ehkei sillä oo ääoon kanssa tekemistä.

Marjaana kirjoitti...

Käytiin vissiin tätä keskustelua blogissani "älä laihduta tänään" -päivänä. Jotkut ei kestä liikkuvaa elämäntapaa ja toiset ovat suvaitsemattomia niitä kohtaan, jotka viettävät elämänsä vähemmän aktiivisesti.

Lopputulema lienee se, että mikä itsestä hyvältä tuntuu (mikä koko, kilomäärä, liikunnan määrä, ravinnon määrä) on hyvä. (Toki poislukien epäterveellinen lihavuus jne, mutta ei mennä niihin.)

Mitä älykkyyden ja liikkumisen yhteyteen tulee, niin en ole törmännyt moisiin stereotypioihin. Hullujahan ne ovat - kaikki tietävät, että liikkuminen on järkevää. Laiska vaan ei viitsi...

Äo on jännä juttu. Jotenkin se rivien välistä välittyy ;-)

Arttorius kirjoitti...

Niin taisi olla. Jostain syystä mun "lempiaihe" kun tuntuu hullulta miten kukaan on validi määrittelemään toisten tekemisiä, jos eroaa kovasti omasta, oli se mitä tahansa. Elämäntapavelttoilijana en pidä ketään tai arvottele ihmisiä näiden tekemisten tai tekemättämyyksien suhteen mut joku viitsii kitistä puolisonsa tyhmyydestä kun liikkuu(suunnistamassa), on siinä taas yksi hupsu veltto joka voisi tehdä jotain järkevää sen sijaan että viitsii isoon ääneen haukkua iloisia metsässä juoksevia.