torstai 24. heinäkuuta 2014

Isien teot

Miksi tyttären pitäisi vastata vanhempiensa teoista? Hollantilainen pormestari haluaa V. Putinin tyttären pois maasta. Hesarin uutisessa aiheesta kerrottiin myös, että tyttären oletetun asuintalon kuva osoitteineen oli kuvattu ja tällätty hollantilaislehteen. Kivat niille! Not. Mitä Putinin tytär on tehnyt? Ei mitään mikä oikeuttaisi tuollaiseen sairaaseen ihmisjahtiin.

Eräs toinen isänsä tekoja selittelemään joutunut oli Ruotsin kuningatar Silvia muutama vuosi sitten. Minkä oma tytär sille voi mitään, että isällä oli natsiyhteyksiä? Ruotsin media vaati anteeksipyyntöjä, en muista kuinka tuo asia tarkalleen meni, mutta täysin järjetöntä jahtia sekin.

Lähelle osuva isien teoista vastuuseen kärttäminen liittyy Simon Wiesenthal-keskukseen, johon liittyvä taho ahdistelee puolisoni saksalaista mummoa. Säännöllisen epäsäännöllisesti joku sieltä ottaa yhteyttä ihmiseen vaatien kaikenlaista shaissea selittäen mitä tapahtuu ellei tuo mummo suostuisi heidän kanssa "yhteistyöhön" ja "haastatteluun", kuten on sanottu. Kuultujen ja luettujen asioiden osalta se siitä hyväntahtoisesta juutalaisten oikeuksia ajavasta suvaitsevaisesta järjestöstä. Natsien jahtaajille kelpaa ajoittain myös sotarikoksiin syyllistyneiden lapsetkin, vaikka muuta väitettäisi. Joillakin kostonhimo on niin vahva, että kuka tahansa kelpaa. Tällä tarkoitan yleisesti eri kriisejä ja sotia, on se aika nähty miten eri kostojutut kertaantuu. Esimerkiksi nyt vaihteeksi meneillään oleva Lähi-Idän kriisi. Georgian sota, Jugoslavian hajoamissodat ja niin edelleen. Kosto on kurja motiivi. Kukaan ei ole vastuussa kuin omista teoistaan! Ei omien vanhempiensa tekemisistä tai tekemättä jättämisistä.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Varmasti aiheesta "ahdistelee". Turha väittää ettei järjestö tee hyvää ja ansiokasta työtä natsien saamiseksi tuomiolle. Varmasti puolisosi mummolla on jotakin salattavaa, mutta ei sitä teille kerrota - paitsi ahdistelun kohteeksi joutuminen... ;)

Arttorius kirjoitti...

No tuota, olet väärässä viimeisen lauseesi kanssa.
Suosittelen myös sisälukutaidon kehittämiskurssia sinullekin. Varmasti jossain niitä järjestetään.

elina kirjoitti...

Olen kovasti miettinyt tuota syntipukiksi joutumista ja sitä että aina pitää löytää syylliset.Nytkin etsitään vaikka mihin vanhaan juttuun syyllisiä tai heidän lähipiiriään. Yksi vanha pappismies sanoi äskettäin, että vanhassa eläminen tuottaa kostoa ja syyllisiä, mutta eteenpäin katsominen antaa toivon,rakkauden ja onnellisuuden mahdollisuuden.Katkeruus ja kosto ovat taaksepäin vieviä voimia ja toivo ja rakkaus vievät eteenpäin.
Minusta tuossa on jotain sanomaa, ainakin minulle, joka välillä ryven itsesäälissä ja katkeruudessa. Ainainen syyllisten hakeminen on mieltä ahdistavaa ja sitä tulvii joka paikasta ja paljon.
Toivottavasti vaimosi mummo jaksaa katsella eteenpäin positiivisella mielellä ja jättää mokomat ahdistelijat menneisyyteen.

Arttorius kirjoitti...

Mummo kyllä kestää nuo jutut mitä välillä saa osakseen, mutta silti se tuntuu kohtuuttomalta meistä jotka siitä kuulee.
Anteeksianto(myös itselleen) on joskus vaikeaa, mutta se avaa portin selviämiseen ja eteenpäin kulkemiseen. Oli asia mikä hyvänsä. Kuten sanot siihen huonoon jos jää rypemään, se vain kuluttaa ja syö ihmistä sisältä. Katkeruus ja se ettei voi päästää irti surusta tai vihasta esim. eron myötä joka tuo koston tarpeen, sellaiset "pienet" jutut tuntuu musta käsittämättömältä. Jotenkin vihan ja katkeruuden ymmärtää jos omalle lapselle tehtäisi pahaa, mutta sekään ei ole oikeutus kostolle. Silmä silmästä sokeuttaa koko maailman kuten Gandhi sanoi.

Marra kirjoitti...

Ihan samaa ajattelin silloin, kun oli se kohu kuningatar Silvian isän natsiyhteyksistä. Silvia ei todellakaan sille mitään voi, joten ihan turha tehdä skandaalia tuollaisesta asiasta ja vaatia anteeksipyyntöjä.

Sitä paitsi varmaan lähes kaikilla sen aikaisilla jonkunlaiseen yhteiskunnalliseen elämään osallistuneilla on ollut natsiyhteyksiä. Sopii vain toivoa, ettei maailmassa oltaisi enää koskaan yhtä sokeita ja vastaavaa ei tapahtuisi, että tuommoisia äänestettäisiin valtaan.

Arttorius kirjoitti...

Natseja lähemmin jokaisen suomalaisenkin suvusta löytyy vaikkapa sisällissodan punaista ja valkoista, kukin yhtä pahoja. Silti näitäkään sukulaisia ja jälkeläisiä ei tarvitse kaivella ja tuomita.