keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Kaiken voi korjata

Vaimon n. 5 vuotta vanha televisio simahti maanantaina kesken jännän jalkapallomatsin. Apuuvva! Saunalahden yhteys on viikon aikana toiminut surkeasti, joten futispelin seuraaminen Areenasta oli puuroa ja tuskaa pitkään. Harmitti television pimahtaminen, kun siinä mitään vikaa ole muuta kuin sen epäkuntoon meneminen. Harmitti futiksen näkemättömyys televisiosta, koska 42-tuumaisesta on ylivoimaisesti paras katsella teräväpiirtoisia matseja.

Eilen illalla suolestin television takakannesta auki ja katsoin mikä siinä voisi mättää, vaikka varmuus melkein olikin. Irrotin piirilevyn, koska siitä se vika löytyy. On muuten melkoinen johtosuma siinä eikä sinne pidä kajota ellei tiedä mitä tekee. Tovin tsuumailtuani piirilevyn konkkajonossa näkyi mielestäni epäkurantteja yksilöitä vaikkei niistä välttämättä varmuutta ole. Olin arvellut tilanteen olevan just noin josta syystä pysähdyin eilen Hämeessä elektroniakaupassa ostamassa muutaman Samsungin lcd-televisioon sopivan kondensaattorin operaatiota varten. Kolvi käteen ja elkojen tinauksia irrottamaan. Kolvailuun kului puolisen tuntia, sisälmyksien kokoamiseen takaisin noin 20 minuuttia. Noilla jutuilla näköradio on joko ehjääntynyt tai sitten ei!

Tadaa, ensiasennusruutu tuli näkyville, kanavat sai haettua ja kuvaa rupesi näkymään. Elkojen hinta yhteensä 2,40 euroa, tunnin näpertämiselle ei ole hintaa, koska näperöintiä armastan. Ei paha! Korjaamoon korjattavaksi vieminen olisi kustantanut 160-300 euroa, uuden vastaavan lätyn saa parhaimmillaan alle 400 eurolla, joten ei olisi maksanut vaivaa viedä muualle korjattavaksi.

Uusien kertakäyttömaailmaan tehtyjen televisioiden heikko osa on just nuo konkat(kondensaattorit) jotka valmistajan toimesta alimitoitetaan jolloin näköradio saattaa kestää ehkä juuri takuuajan yli. Samsungin telkoissa elkon koko on näemmä 10v, vaihtamani nupit on 16v. Kun kondensaattorit laitetaan tahallaan alikokoiseksi, ne myös hajoavat nopeammin. Kätevää, kuluttaja tekee just näitä valintoja mitä täällä, että kannattaako korjauttaa vai suosiolla hankkia uuden. Yleensä hankitaan se uusi ja taas on romun määrä maailmassa lisääntynyt.

6 kommenttia:

Lotta kirjoitti...

Miehen pito on sittenkin kannattavaa :)

Arttorius kirjoitti...

Hah.

Marjaana kirjoitti...

Pisteet sulle!

Taannoisen kodinkoneiden joukkoitsemurhan (virtapiikki leivänpaahtimesta) johdosta lähetin uuden tv:n huoltoon. Vakuutusyhtiö tätä vaati. Korjauslasku oli 5€ vähemmän kuin uuden hinta. Liekö sattumaa ;-)

(Mut onneks on vakuutus!)

Arttorius kirjoitti...

Tuossa meillä olevasta lätystä ikälisät on varmaan miinustanut laitteen arvon nolliin joten omavastuun jälkeen olisi luultavasti ollut plusmiinusnolla.
On nurinkurista, että korjaaminen ei useinkaan kannata vaan just noita vitosen hintaeroja uuteen. Maailma pelastuu, my ashh...

Marjaana kirjoitti...

Joo mä lassoan sellaisen miehen joka sekä lukee että korjaa juttuja. Päätetty!

Arttorius kirjoitti...

Erinomainen päätös!