keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Vettä putkessa

Tällä viikolla on uutisoitu laajasti vesiputkissa nykyisin yleisesti käytössä olevista muovisista juomavesiputkista ja näiden aiheuttamista makuvirheistä veteen. Hyvä! On syytäkin uutisoida ja pitäisi enempikin kyseenalaistaa nykyistä suuntausta halvemman muoviputken käytöstä vesijärjestelmissä. Minun mielestä järjetöntä terveydellä pelleilemistä kustannusten minimoimiseksi. Ai mut nehän on turvallisia, kun haittavaikutuksia ei ole kyetty vielä toteamaan... Sama koskee näitä pikaputkiremontteja herra tai rouva ties millä epoksimyrkkypinnoitteella, mutta en edes ala niistä.

En ole törmännyt yhteenkään muoviseen materiaaliin josta ei irtoaisi pahaa hajua. Oli juomapullo tai limupullo tai vaikkapa lapsen tuttipullo/nokkamuki, lämmetessä tai lämmintä ainetta sisältäen se muovi alkaa haisemaan. Jo senkin takia plastiikki on tässä torpassa epäsuosiossa. Lapsilla oli lasiset tuttipullot, minulla alumiininen juomapullo, tenava jaksaa kipata juoman suuhun(tai lattialle) emalimukista jne. Joku sheikkeri on muovia, mutta siinä harvemmin ehtii juominen seisomaan kauaa, viileissä juotavissa se ei haittaa muutoinkaan. Muistan miten mua inhotti sata vuotta sitten kesätöissä vanhainkodissa ollessani heikompikuntoisten asukkien muoviset nokkamukit. Musta oli hirveää, kun niissä mukeissa muhitettiin öklölämmintä vettä ja sitten funtsitaan kun vanhus juo niin vähän! Usein niitä öisin pesin ja mietin kuinkahan nämä saisi korvattua toisella tavalla. Samoin noita muovisia (nokka)mukeja on sairaaloissa ym paikoissa jonka jouduin itse vihanneksena vuosia sitten toteamaan notta hyi hiisi miten hirveää niistä on juoda mitään, vielä kun en pystynyt asiaan vaikuttamaan mitenkään. :/

Mut niihin putkiin. Omaan talooni tälläytin kupariputket. Niistä ei irtoa mitään(paitsi pieniä määriä kuparia) ja ne kestää. Vesi on puhdasta(lähde) ja sen peehoo ihanteellinen kuparin kanssa, siksi ei ollut mitään syytä miettiä muita. Harmi, kun raha ratkaisee tärkeitä asioita, mutta niinhän se on.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Meillä kotikotona, 80-luvun alussa rakennetussa talossa on kupariputket. Muuten ok mutta jo 90-luvun puolivälissä kuparia irtosi sen verran että me kaikki kolme blondia tyärtä olimme vienosti vihreäkutrisia :D

Arttorius kirjoitti...

Voi ei! :] Teidän vesi siellä oli varmasti hapanta, muutoin kupariputki kestää syöpymättä vähintään kolme vuosikymmentä. Minä olisin laitattanut talooni rst-teräsputket mikäli vetemme olisi sellaista kun en halua mitään lisäjännää veteen. Toisaalta kupariputkia voi pitää mikäli kaivoon asentaa suodattimen, mutta se on taas toinen juttu.

Anonyymi kirjoitti...

"Kovaksi" sitä vettä ainakin kutsutaan, syö pesukoneetkin pilalle ennätysajassa. En tiiä johtuuko kuparista vai vedestä.

Teräsputket ois kyllä hyvät mutta taitaa tulla aika tavalla kuparia tyyriimmiksi? Kuparia en itse em. syystä halua. Siis jos joskus rakennetaan.

Arttorius kirjoitti...

Sit siinä vedessä on kalkkia liikaa, mut joo, kuparin kanssa reagoi just noin että irtoaa vihertäen tukkaa jne. Ennen putkiratkaisuja kannattaa teettää vesianalyysi. Tai emmä tiä miten muut ihmiset yleensä tekee, mutta antaa paljon osviittaa tulevaisuutta ajatellen.
Kunnalliseen veteen liityttäessä voi huoletta tällätä kuparia putkiin, vesilaitoksella vatteni pehmennetään optimiksi ettei pitäisi olla ropleemia sen suhteen.
Joo rosteriputki on hintavampaa, mutta ei ole hajua yhtään minkä verran.

Anonyymi kirjoitti...

Meillon muoviputket talossa, ja näissä ei ole ollut maku- tai hajuhaittoja putkien takia. Veden takia kylläkin, pintavedestä puhdistettua kun on. Yhtenä syksynä vesi maistui samalta kuin mitä tuoksuu kesällä mutapohjaisen järven rannalla. Ja tuo tuoksu oli myös pesuhuoneessa suihkun jälkeen ja puhtaissa pyykeissä. Yäk. Käsittääkseni noissa makuputkissa oli jokin valmistusvirhe, eli ei ole tavallista että muovista irtoaisi makua. Tosin eihän sitä tiedä, mitä kaikkea muovista ajansaatossa irtoaa. Noin muuten välttelen kyllä muovia, en ymmärrä kun ihmiset käyttää mikrossakin jäätelörasioita yms. Juomapulloiksi pitäisi vielä hommata koko perheelle teräksiset pullot. Ja kiinalaista muovia meillä vältellään mahdollisimman paljon, siitä tulee allergiaoireita. Tenavalla ei hirveästi ole muovileluja, lähinnä legoja, joita tehdään aika paljon Euroopassakin. Tuosta kiinalaisten muovien haitallisuudesta on ollut lehdissäkin juttua, mm. tammikuun 2013 KaksPlus -lehdessä.

-Salamanteri

Arttorius kirjoitti...

Se minua funtsituttaa noissa muoviputkissa makua enempi et mitä niistä irtoaa, kun tutkimustietoa ei ole. Vai onko ylipäätään kiinnostustakaan.
Inhaa tuo makuvirhe! Ei se varmasti haitallista ole, mutta tekeekö sellaista mieli juoda, on asia erikseen. On olemassa noita suodatinkannuja, jotka poistaa paljon maku- ja hajuhaittoja vedestä et olisiko siinä ratkaisu juoma- ja ruoanlaittovesiin.
Pintavesikin on jees, pääkaupunkiseudulla juodaan hyvää puhdasta vettä suoraan Asikkalanselältä. Silloin ei ole kiva kun runsaat sateet tai kuivuus sekoittaa veteen mutaa ja savea.