keskiviikko 6. elokuuta 2014

Hakkeroitumisia

Taas on joku hakkerisakki ryövännyt käyttäjätunnuksia ja salasanoja. Taas joku tietoturva-asiantuntija kehottaa vaihtamaan kaikkien käytössä olevien sivustojen salasanat. Taas ehkä prosentti ihmisistä niin tekee.

Syynä on mm. se, ettei ole selkeästi yksilöity mihin palveluihin pitäisi vaihtaa. Harva kai jaksaa vaivautua, koska noita tapahtuu nykyisin niin usein, että tulee välinpitämättömäksi. Kuten minäkin. Vaihdoin pari viikkoa sitten suurimpaan osaan käyttämistäni palveluista salasanan. Viimeksi niin taisi tapahtua 3-5 vuotta sitten. Nytkään en olisi sitä tehnyt ellei gmailiin olisi tullut ilmoitusta tunnusten räplääjästä jonka iipeenä venäläinen tunnus. Musta tuntuu, että se pitää tulla noin kohdennetusti, että olisi jotain vaikutusta. Tai sit hakkeroinnin pitää osua selkeästi Suomeen. Ai niin, ebayn tunnukset pöllittiin keväällä maailmanlaajuisesti, silloin vaihdoin omani kun käskettiin. En vaan muista sen salasanaa, joten sivustoa käytettäessä pitää pyytää uusi.

Olen epäuskoinen sen suhteen, että hyvä salasana koostuisi sekalaisista kirjaimista ja merkeistä. Jos joku haluaa murtautua, tehokkaalla ohjelmalla siihen lopputulokseen päästään joka tapauksessa. Siksi omissa tunnuksissani on aina jotain "järkeä", mutta ei kuitenkaan kenenkään nimiä, syntymäaikoja tms. Sen sijaan hillopurkki3212 voisi hyvinkin olla mun salasana. Ei ole, ei kannata koittaa gmail-sähköpostilaatikoihini tunkeutumista tuolla tunnuksella.

7 kommenttia:

Marjaana kirjoitti...

Voi mua naurattaa salasanoissa esikoisen hommat. Nykyään sillä on joku tyyliin 36-numeroinen sarja jonka se näpyttelee tuosta vaan ulkomuistista.

Aikanaan kun myytiin sen vanha tietokone ja salasanasuojaus oli jäänyt johonkin päälle, oli hupaisa tilanne, kun uusi ostaja soitti ja kyseli sitä. Esikoinen kiemurteli ja kiemurteli ja suostui sitten vihdoin kertomaan: kakkakasa(ja numeroita perään). Tuli sun hillopurkista mieleen ;-)

Arttorius kirjoitti...

Kasa! :D
Mulla on vaan vissiin ~10 merkkiä, syynä lähinnä se et kännykällä kirjautuessa on turkaisen hifasta näpytellä pidempiä litanioita. Toki siinäkin ne saa muistiin, mutta noin nyt.

Marjaana kirjoitti...

Ehkä se viittasi sillä siihen vanhaan romuun tietsikkaansa, kuka tietää. (Ihanaa silti, ettei se edes salasanassa käyttänyt sitä p-alkuista sanaa. Kiltti poika ;-)

Lotta kirjoitti...

Vaihdoin maanantaina työkoneen, intranetin ja sähköpostin sanat. Paremman vinkin olisin saanut täältä, hillopurkki3212 olisi ollut täydellinen. Sellaisen kuin rakaskultamussukka1969onihana-salasanan otan käyttöön seuraavan kerran tunnuksia vaihtaessa. =D

Arttorius kirjoitti...

Yök ja hyi.

elina kirjoitti...

Tämä mun pää on niin sotkussa, ettei mitään kovin kummoista kannata laittaa, muuten en muista sitä. Mulla on kanssa kymmenen merkkiä ja joka paikassa eri salasanat, vaikka en kovin montaa tarvitsekkaan.

Arttorius kirjoitti...

Selaimen asetuksista saa salasanat tallentumaan halutessaan eri sivustoille. Silloin salasana voi olla pitkä ja kryptinen, kun joku muu(chrome tai firefox jne) muistaa puolesta ja osaa tarjota oikeassa tilanteessa. :]