perjantai 8. elokuuta 2014

Varattu erityisihminen

Onnellisesti varattu. Onnellisesti naimisissa. Nykyään hän on varattu mies.

Varattu. Ai vähän kuin vessa, vapautuu pian käytön jälkeen? Onnellisesti naimisissa. Tjaa, pitää siis korostaa kuinka onnistunut elämässä on, kun on päässyt naimisiin. Monesti tällaisen onnellisen vakuuttelijan sukunimi on kaksiosainen.

----

Onko kaikki tenavat nykyisin jotain hiivatin erityislapsia eikä huonosti kasvatettuja, kurittomia tenavia ole? Olin kaverini Teemun(nimi ei muutettu) ja lastemme kanssa leikkipuistossa aamusella. Pätkät leikkivät sujuvasti yhdessä, tuli sitten kolmas komppania, äitihenkilö ja pari lasta. Toinen lapsista meni hiekkalaatikolle, hyppäsi hiekkakasan päälle jossa oli leikkiautoja kisaamassa. Tenava otti ämpärin yhden pätkän käsistä ja alkoi hakata sillä sanaakaan sanomatta T:n lasta. Tässä vaiheessa Teemu oli irrottamassa häirikköä lapsensa kimpusta ja palautti vieraan ruotuun sanomalla ettei niin saa tehdä. Häirikkö puhkesi hyytävään poruun, joka sai tenavan äidin kiinnostumaan. Niko-Petteri on kuulemma erityislapsi ja niin kultainen poika ei noin saa tehdä!(katsoa tenavaa silmiin ja sanoa ettei noin ole oikein tehdä) Noh, se kultainen erityislapsi käyttäytyy huonosti, voisitko pitää häntä silmällä ja kieltää väkivaltainen käytös? Tilanteen sekavuutta käytti hyväksi Niko-Petterin sisarus, joka oli vuorostaan heittelemässä lapiolla hiekkaa lasten päälle. Kävin poimimassa lapion tuolta häiriköltä, joka sekin tietysti alkoi itkemään. Teemu kysyi naiselta onko tuokin erityislapsi vai millä huonot käytöstavat nyt perustellaan.

Mikä siinä on niin vaikeaa ettei skideille viitsitä vaiko vain osata opettaa tapoja? Selitys ei voi olla se ettei liki 30 vuoteen ole saanut fyysisesti kurittaa lapsia. Selityksen on oltava, missä lie. Hurja ajatus, että on olemassa perheitä(ollut toki aina), jossa lapset ovat perheen kingejä joita ei voi kieltää, opettaa käytöstavoille ja huomioimaan muita ihmisiä ja niin edelleen. Sen minkä jättää tekemättä, löytää edestänsä. Koulu ja leikkipuistojen teemut ei voi olla se, joka kertoo mikä on oikein ja mikä väärin, jos vanhemmat ovat kykenemättömiä kasvatukseen.

29 kommenttia:

Toni äS kirjoitti...

Hurraa mikä tulevaisuus lapsilla jos toi meno jatkuu!

elina kirjoitti...

Lastenlasten kanssa leikkipuistossa olleena voin sanoa, että tälläisen vanhan lastentarhaopen silmissä nykyään erityistä on se, että vanhemmat ylipäätään viitsisivät katsoa jälkikasvunsa perään. Lapiollahan saa lyödä, hiekkaa saa heittää ja naapurin lelun saa viedä kädestä, sehän on luovaa ja aktiivista toimintaa.Jos asiaan puuttuu saa vanhemmat niskaansa. Hei, haloo, missä on yhteinen kasvatusvastuu?

Arttorius kirjoitti...

Olisi kivaa, jos olisi tavallisia järkevästi toimivia vanhempia, jotka neuvoo nappuloille pienestä saakka tavallisen tylsät käytöstavat :D

Anonyymi kirjoitti...

Joo eiku ei. Tää on tätä kiintymysvanhemmuutta jossa kaaaaikki on sallittua ja mikään ei oo kiellettyä. Ei saa lapselle sanoa ei. Täytyy kiertoteitse ilmaista että joo, mutta ei. Ja mua se semmonen KiVailu saattaa vähän ahistaa!

-Ellu

Arttorius kirjoitti...

Yök. Samaan kategoriaan kuuluu yksi inhokkisanani kuin lapsentahtisuus(joka vauvan ruokailun suhteen on ookoo tiettyyn rajaan asti mut sit vois jäädä vaan siihen). Joo morjens.

HelvetinPöllö kirjoitti...

http://www.lily.fi/blogit/isyyspakkaus

Tästä tuli ohjelma TV2:ssa yks aamu. Väsyin jo ajatuksesta. Kävin ihan uteliaisuudesta katsomassa ja väsyin lisää kahdessa minuutissa.

Ei mulla muuta.

Hyvää viikonloppua ja kiitos, että jaksat olla fiksu.

elina kirjoitti...

On jopa päiväkoteja, jossa ei saa käyttää negatiivisiä ilmaisuja. Ei-sana on kielletty. Lapsi saa jopa törmätä juostessaan kiviseinään, mutta et saa pysäyttää ei sanalla. Tyhmää.

Arttorius kirjoitti...

HP, hengästyin joskus tuohon johkin törmätessäni. Mut saahan kukin elää kuinka lystää. Hassuja juttuja monet silti mun silmiin ja ymmärrykseen.

Elina, sitä suuremmalla syyllä pysyn mahdollisimman kauan kotona lasten kanssa :D Meillä snadit vissiin elää diktatuurissa kun eivät saa sotkea ja levitellä ympäriinsä tavaroita, kiivetä pöydille sun muuta mikä vissiin pitäisi sallia sekin hölynpölyjen mielestä.

Arttorius kirjoitti...

Johkin=jossakin

elina kirjoitti...

Diktatuuri taitaa olla tyttärenkin perheessä. Siellä pitää pikkuisen tytön kerätä lelunsa, syödä siististi, kohdella muita lapsia nätisti.On ihan kamalan ankara äiti ja ihana kaksivuotias.

HelvetinPöllö kirjoitti...

Heh..tuosta diktatuurista tuli mieleen oma diktaattorimainen kasvatustyylini, josta sai oman osansa myös naapurin lapset: oltiin pojan kanssa käytetty aamupäivä siihen, että siivottiin huoneensa oikein perin pohjaisesti - poika oli ehkä n. 4 vuotias. Sen jälkeen tuli alakerran lapset, toinen vuoden vanhempi ja toinen vuoden nuorempi, ja tapansa mukaan levittivät KAIKKI lelut keskelle lattiaa ja sitten olikin heidän mielestään aika lähteä kotiin. Määräsin ensin siivoamaan lelut takaisin paikalleen, sanoin että ennen ette lähde, ennen kuin lelut on siivottu.
Hirveä itku ja poru ja lopulta itkien: "et sä voi pitää meitä täällä vankina" :D

Totesin vaan, että kyllä voin, tasan niin kauan, kunnes se huone on samassa kunnossa kun te tulitte tänne. Kyllä se siitä sitten siistiytyi, pikkuhiljaa. Ja samaan vankilaan ne roistot halusi seuraavana päivänä uudestaan....

Maelka X kirjoitti...

Mää olen vissiin sit onnettomasti varaamaton... hmm.

En ole koskaan kuullukkaan sanaa "lapsentahtisuus"... kuulostaa taas tältä nykyajan diipa daapalta.

Arttorius kirjoitti...

Kyllä, just sitä, nykyajan diibadaabaa! Minunkin piti guuglettaa pari vuotta sitten ko. sana kun sellaiseen parissakin hörhöblogissa törmäsin. Hrrh.

Musta tuntuu ettet kovin onneton ole ;]

Marra kirjoitti...

Kaveri on töissä päiväkodin ruokapalvelussa ja itse kasvattanut kaikki neljä lastansa kurissa ja nuhteessa, mutta rennolla otteella ja noudattaa samaa nyt lastenlastensa kanssa, kuten, että legot kerätään leikki lopettaessa laatikkoon jne yksinkertaisia asioita. Niin, hän jaksaa aina päivitellä nykypäiväkotien meininkiä, joissa esim. lapset saavat jättää vaatteet lattioille lojumaan ja niille ei saa sanoa, että ne pitäisi korjata pois. Siis wtf, olin melko järkyttynyt kun kuulin tästä.

Tai ei tarvitse maistaa kaikkia ruokia, toisin kuin ne kaikki piti syödä siihen aikaan, kun itse olin päiväkodissa.

Tai siellä ei enää juuri ulkoilla, mutta työntekijät kirjoittavat vanhemmille suunnattuun blogiin, kuinka on oltu retkellä tai luisteltu, vaikka se olisi lähinnä ollut suunnitelma ja vain pilkkeenä silmäkulmassa.

Ihan käsittämätöntä hommaa nykyään, pikku hiljaa olen alkanut uskoa, että se tosiaan on totta...

Anonyymi kirjoitti...

Tuosta ruokahommasta: minusta on ihan hyvä, ettei ole ruokien loppuunsyömispakkoa. Muistan sen liian hyvin ala-asteelta, kun opettaja vahti vieressä, syötiinkö ruoat loppuun. Siis lihojen kalvoja myöten, kun itse en olisi niitä lihoja halunnut syödä ollenkaan. Ruokaan liitetyt pakot ovat omiaan lisäämään erilaisia syömishäiriöitä.

Rouva S., muuten kaikkiruokainen mutta lihaa ei syö

Arttorius kirjoitti...

Marra, joh siivoamattomuus, siis se ettei saisi edes sanoa niistä tuntuu hullulta. Jopa niin hullulta, että tuntuu vaikealta edes uskoa. Tuskin se noudattaa mitään erityistä kasvatusmetodiakaan tai jos näin on, noh, lapssn parhaaksi se ei pitkällä aikavälillä ole.

Arttorius kirjoitti...

Rouva S, minustakin. Ruokaan liittyy paljon kaikkea, ikävääkin, vaikka sen pitäisi olla positiivinen asia. Pakkosyöttämistäkin on, kamalaa. Ketään ei palvele se että silmät kyyneliä täynnä on mätettävä jokin karsea pläsä suuhun ja syötävä kaikki loppuun vaikkei jaksa ja vaikkei afrikan lapsilla ole ruokaa.
Koulussa pas** rehtori koitti saada mua ensin syömään lihaa(en syönyt, isä kävi ohjeistamassa vielä tarkemmin kun ensimmäinen kerta ei mennyt perille) ja pakkojuotti mulle mukin ylilämmintä maitoa, jota en ollut ikinä juonut enkä juo vieläkään.
Luokkatoveri ei pystynyt syömään ikinä verilättyjä(kuka pystyykäön...), mutta se pakotettiin. Lopulta se oli vatsakipuinen pelkästä ajatuksesta kun ruokalistassa oli verilättyjä :/ Sairasta.
Ruokiin totuttelemisilla ja väkisin jonkun ruoan syöttämisellä ei ole tekemistä keskenään vaikka mutkat suoriksi jauhopää kasvattaja voi niin kuvitellakin.
Meidän snadit syö kaikkea mitä annetaan, ei ole tullut vielä nirsoilua enkä tiedä tuleeko edes, tulee tai ei, mitään pakkosysteemiä ei ikinä. Tyypit syö sen minkä jaksaa(laitan yleensä pienet annokset), pyytää lisää tai ei pyydä. Ruokailusta saisi järjettömän rumban jos viitsisi. Nyt se on ollut alusta asti rauhallinen ja mukava tapahtuma.
Mut joopa, pakko ei auta missään asiassa. Jää vain kammoja tai tulee syömisprobleemoja.

Anonyymi kirjoitti...

Meidän keskimmäisellä leikkaa syöminen kiinni yksivuotiaana ja edelleenkin on esim. tarhassa mieluummin nälässä kuin syö. Syö siis noin viittä ruoka-ainetta. En ole kovin huolissani, koska esikoisen ruokahalu heräsi vasta 4-vuotiaana. Nuorin olisi hyvinkin kaikkiruokainen mutta maito-, soija-, muna- ja kala-allerginen joten syötettävät ruoat ovat aika kiven alla...

Rouva S.

Anonyymi kirjoitti...

LeikkaS...

Rouva S.

Arttorius kirjoitti...

Ikävä multiallergia! Varmasti rajoittaa paljon. Syökö lapsenne liharuokia vaiko sama meininki kuin sinulla?

Anonyymi kirjoitti...

Isä on sekasyöjä, joten en ole vasiten lapsia "kasvattanut" kasvissyöjiksi. Varsinkaan kun en ole kummoinen ruoanlaittaja, niin pelkään ruoan täysipainoisuuden puolesta. Nuorimmalle on pakkokin saada lihaa menemään, koska allergiat rajoittavat muita proteiineja ja kalsiumia. Esikoinen miettii jo paljon ruoan eettisyyttä, keskimmäinen huolii lähinnä viljaa ja maitoa :D Käytettävä liha ja maito on aina luomua. Eli jonkinlainen eettis-ravitsemuksellinen kompromissi...

Rouva S.

Arttorius kirjoitti...

Joh, luomu hyvä. Suomen elikoille, myös eiluomuille syötetään pääasiassa ohraa/kauraa ja soijan osuus vielä 4-7 v sitten oli pieni sen kalleuden vuoksi. Niin tuli se siksi mieleen ettei lapsi lihasta varmasti saa allergiaoireita.

Jos joskus innostut tai lapsi alkaa kammoamaan lihaa, tutustu sellaiseen kuin tempe(h). Herne- tai lupiinitempe joista ainakin herneversio on aika neutraalia, ei sisällä allergia-aineita. Tosi mahtava proteiinin lähde. Tilasin eilen isot paketit kun loppui keväällä ja kesällä on tullut syötyä kaikkea muuta proteeta.
Kävin naperoiden kanssa aiemmin viikolla kasvisraflassa syömässä eikä he olleet tempeä aiemmin syöneet mutta olisi uponnut vaikka kuinka paljon, tosin täyttävää safkaa niin ei tarvitse isoja määriä.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vinkistä! En noille poika lapsille halua soijaa syöttää joten tuo olisi sille varmaan hyvä vaihtoehto?

Rouva S.

Anonyymi kirjoitti...

Sitten tuo yhteenkirjoitusvirhe on tämän saamarin Lumian tekosia...

Rouva S.

Arttorius kirjoitti...

Soijasta voisin luennoida vaikka kuinka :D mut en jaksa. Mitä vähempi, sen parempi. Itse käytän ehkä pari kolme kertaa vuodessa kovaa tofua jossakin pataruoassa tai nyt kesällä grillattuna, mutta säännöllistä käyttöä pojille tai nuorille miehille en suosisi minäkään. Sen vaikutuksia ei ole tutkittu kunnolla ja ne vähät jutut aiheesta ei toivottavasti innosta ketään massakäyttöön ja niin edelleen. Proteiinia on muissakin muodoissa.

Anonyymi kirjoitti...

Olen niin samaa mieltä! Tarha- ja kouluruokailussa on vähintään kerran viikossa soijaa enkä pidä sellaisesta ollenkaan! Olen neuvonut esimurkkupoikaa olemaan syömättä sitä.

Rouva S.

Arttorius kirjoitti...

Ihan totta? Kerran viikossa :0 Tosi usein!

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä... Sinänsä kannatan kasvisruokaa mutta en soijaa. Tuo on vielä takuulla halvinta kuraa.

Rouva S.

Arttorius kirjoitti...

Tosi tyhmää. Uskoisin, että esimerkiksi kotimainen hernerouhe olisi edullisempaakin.