torstai 11. syyskuuta 2014

Kritiikin ja arvostelun eroa

HS kirjoitti jutun ravintolakokista(kieltäydyn käyttämästä tyrkkykokkien kohdalla nimikettä huippukokki tmv) joka epäsi ravintolansa arvostelu/kommentointimahdollisuuden suht suositulla eat.fi-saitilla. Itse en sitä sivustoa käytä, paitsi joskus tullut törmättyä hakiessa jonkun ravintolan sijaintia. Olen ymmärtänyt sivuston idean olevan se että asiakas kirjoittaa mielipiteen/arvostelun syömästään ruoasta, yleisvaikutelmasta ja laadusta.
Hesarin jutun kokki vertaa neljän euron annosta ravintolansa fine dining-meininkiin ja siihen, että tavis asiakas ei osaa tehdä eroa näihin. Totta, minuakin välillä nyppii kun kuulen tai luen jonkun melskaavan siitä kuinka Kaken snagarin hotsi on hintalaadultaan parempi kuin Tuire's Delin broccoli pie. Se mitä syöjä arvostaa on kullakin oma. Uskoakseni ko. kokin ravintolaan ei edes hakeudu syömään ne joiden mielestä hotsia ja kolmen ruokalajin ravintokokonaisuutta voi verrata toisiinsa. Miksei silti maallikkosyöjä voi kertoa mielipidettään syömästään ruoasta? Onko kyseisen ravintolan ruokien sisältö niin fiiniä ettei tavis sitä voi tajuta? Uskon myös ettei eatfiin arvosteluja lukeva ole niin pässi etteikö osaisi sivuuttaa hölmöt "söin, maksoi liikaa"-töräykset kuin myös snagarin ja ylemmän(?) tason ravintolan vertaamiset keskenään. Kritiikkiä kestämätön ravintolakokki, noh, se kertoo tarpeellisen. Eväs on ehkä hyvää, mutta tuollainen nillitys vääristä mielipiteistä ei ole nykypäivän ravintolapisneessä kovinkaan järkevää. Ehkä kyseisellä ravintoloitsijalla on varaa valtakunnan päälehdessä kuin näyttää kieltä vähättelevästi tavallisia epäammattimaisia asiakkaita kohtaan. On tosiaan vain tuo yksi saitti, mutta tuollainen kitinä on noloa. Ammattiylpeä on oltava, mutta ammattitaitoinen kestää myös mahdolliset negatiivisetkin palautteet ja kääntämään voitoksi.

Ps. Mikä se sellainen vegaani on, joka syö kalaa(norjalaista tai chileläistä pussilohta jne), kanaa(tiiviissä vankeudessa kasvatettua broileria) ja valkoista lihaa? TSIH. Kaikenlaiset määritykset on plääh, kuten myös määritykset päin puota.

2 kommenttia:

Marjaana kirjoitti...

Mullon ystävä joka kutsuu itseään kasvissyöjäksi mutta syö kanaa. Meille on tullut jo yhteinen vitsi siitä "kahdella jalalla kulkevasta kasviksesta nimeltä kana".

Arttorius kirjoitti...

Hohho! :]