maanantai 8. syyskuuta 2014

Piteitä mielen ja känistel

Ilman järjetöntä shoppailu-, törsäys- ja kuluttamisintoa ei olisi kirpputoreja. On enemmän kuin järjetöntä se kuinka posse(naiset) hankkii ensin pientä kivaa(TSIH) vaatetta kaapit täyteen, mutta kun kyllästytään, viedään kirpparille ja saadaan ehkä pari lanttia, jolla taas hankitaan pientä kivaa, mahdollisesti sieltä kirpparilta koska halpaa ja ihkuu, tui tui. Kyllä en ymmärrä sitä ettei aikuinen ihminen käytä hankittua vaatetta loppuun. Lopputulemana valtavat vuorekkeet krääsää ja vaatetta, jota elämänsä aikana tuskin ehtii edes käyttää. Kirpputori ruokkii osaltaan kulutushysteriaa toimimalla omantunnon näennäisenä pesurina, kun sinne voi ylimääräiset survoa ja hankkia tilalle lisää. Kirpputorit ja kierrätyskeskukset eivät ole lopulta pätkääkään sen eettisempiä valintoja kuin markettikaan. Se tuote on pitänyt tehdä ihan samalla tavalla hankki sen uutena tai käytettynä.
(Tämä ei taasen ole mitenkään liityksissä siihen etteikö pitäisi kierrättää jne, vain taustaan takana.)

----

Urheilutapahtumien tarjoamat krääsät pois! Maratonit ja mitä näitä on. Jokaisesta Etä-Perälän Kihnuhölkästä osallistuja saa vähintään t-paidan. Se tuo osallistumismaksuihin enempi hintaa ja lisää universumin krääsämäärää. Harrastaja saa varmasti hankittua tarpeelliset roinat ilman tapahtumien paita- ja lippissurvontaa.

----

Malmin lentokenttä stoppiin ja sukkelaan! Asuntoja tilalle tsup tsup! Pienen vähemmistön puuhastelu vie hirmuisen lohkon pääkaupungin arvokasta tonttimaata ja sitten ne pienoiset sardiinipurkit putoilee vähän väliä maahan aiheuttaen osaltaan jopa vaaraa, kuten Espoonlahdella joku viikko sitten. Lentokenttiä on muualla lähiskutsissa mielin määrin, sinne vaan lentokerholaiset, jos taivaalle on pakko päästä. Malmin lentokentän rohmuamalle alueelle sopii melkoinen määrä asuntoja. Reilu viikko sitten nuo spedet oli protestiksi tukkimassa Helsinki-Vantaata aiheuttaen myöhästymisiä kaikkeen.

----

Saunalahti what the... Piti hankkia yksi liittymä murto- ja lvihälyttimeen, mutta mitä ihmettä, edullisimman liittymän kuukausimaksu 14.90€/kk. Huh! Joutaa jonkun muun palveluntarjoajan valikoimaa tsekkaamaan. Kuten Tele Finlandin. Heti löytyi ilman pakollista nettitupuketta perusliittymä euron kuukausihinnalla. Jokin prepaid-liittymä olisi voinut tulla muutoin kyseeseen, mutta joskus niiden sopimusehdoissa oli kumma sääntö että tekstiviestin lähettäjän tulisi olla luonnollinen henkilö eikä laite.

----

Abc:n bensa-automaattiasemien korttimaatti pitäisi tymäyttää maata kiertävälle radalle tai lähinnä sinne missä metallia kierrätetään. Helpommalla voisi päästä, jos korttien lukusysteemiä nopeutettaisi jollakin päivityksellä. Laskin piruuttani kuinka kauan meni aikaa tankkausmahdollisuuden alkamiseen. Kolme minuuttia ei riittänyt, kun ensin pitää varmentaa, sitten taas varmentaa ja vielä kerran varmentaa. Jokaisen erillisen jutun myötä miettii ja miettii ennen minkään asian tapahtumista. Rasittava laite. Onneksi tankata ei tarvitse usein tai ainakaan näin kun ei ole mitään asiointia kauemmas.

11 kommenttia:

Ansu kirjoitti...

Typerä kommentti. Mitä kirpputoreissa on vikana?

Arttorius kirjoitti...

Heh. Taisi osua :] En sille mitään tietysti voi, jos luettua ei jummarra.

Puskissa kirjoitti...

Toivon, ettet oikeasti ajattele Malmin kentästä noin. Se on kulttuurihistoriallisesti arvokas alue ja lisäksi koska se on aikoinaan rakennettu suon päälle, sinne rakennettavien talojen perustukset pitää paaluttaa ihan järjettömän syvälle, mikä lisää rakennuskustannuksia. Olen asunut kouluvuoteni (ikävuosisa 6-21) kentän laskukiitoradan alapuolella, kirjaimellisesti, eikä lentomelu koskaan häirinnyt. Kenttä oli siellä ennen meitä ja toivottavasti on vielä kauan meidän jälkeemme. En pidä siitä, että Pajusen omien intressien vuoksi (Malmin aseman ostoshelvetti) hieno alue rakennetaan täyteen, kun maata kuitenkin pääkaupunkiseudulla riittää.

Arttorius kirjoitti...

Mun mielipide johtuu vissiin siitäkin ettei ole mitään sidoksia tai tunnetta alueeseen. Malmin lisäksi on muitakin alueita ja peltoja johon voi rakentaa, mutta voi rakentaa niihin kaikkiin.

Marra kirjoitti...

Hmm, mä ostan ylivoimaisesti suurimman osan mun vaatteista kirppiksiltä. Tiedostan myös sen, että ilman sitä joidenkin tyyliä ostaa vaate ja laittaa se kiertoon käyttämättä/kerran/parin kerran käytön jälkeen, en voisi ostella parilla eurolla hyviä vaatteita itselleni. Mutta silti olen kyllä sitä mieltä, että musta on parempi, että ostan ne jo kerran ostetut vaatteet, kuin että menisin minäkin samasta rätistä maksamaan monta kymmentä euroa johonkin vaateketjun liikkeeseen. Kyllä mä vähän sitä mieltä oon, että jos mäkin ostaisin vaatteeni uusina, niin niitä uusia vaatteita pitäs tehdä vielä enempi tähän maailmaan. Lisäks itse käytän vain Uffin kirpparia (koska sattuu olemaan helpoimmin saavutettavissa), niin sieltä ne lahjoittajat eivät saa mitään rahaa itselleen, vaan (ainakin toivottavasti edes osa) rahani menevät hyvään tarkoitukseen. Sitä paitsi musta on hyvä, että on kirpputoreja, koska muuten ne kulutushysteerikot heittäisi roskiin ne sopimattomat vaatteensa, jollei sattuis olemaan sopivia tuttuja, joille niitä voisi antaa. Kirpputorien puuttuminen ei taatusti rajoittaisi osteluvimmaista henkilöä mitenkään.

Sitä paitsi olen sitä mieltä, että kirpputoreja kyllä olisi, vaikkei olisi kulutushysteriaakaan. Tietysti niissä olisi vähemmän viimeisen muodin mukaisia vaatteita, mutta samanlailla niitä olisi olemassa. Mihin muualle muka ihminen voi viedä vanhat tavaransa kuin kirpputorille tai kierrätyskeskukseen? Esimerkkeinä nyt vaikkapa kuolinpesät. Kun vaikka vanha isoisä kuolee niin kukaan perillinen ei tule tarvitsemaan niitä tavaroita, joten luonnollisesti kaikki käyttökelpoiset viedään kirpputorille/kierrätyskeskukseen. Tai esimerkiksi sukulaispariskunta muutti vanhuuden tultua isosta omakotitalosta kerrostalokaksioon ja ylimääräiset huonekalut ym tavarat soittivan jonkun pelastusarmeijan hakemaan. Eikä näidenkään ihmisten kohdalla taatusti ollut kyse kulutushysteriasta. Parempi laittaa tavarat kiertoon kuin kaatopaikalle :)

Toki nykyinen kulutushysteria ruokkii kirpputorien määrää, mutta pelko pois, kyllä tän maan talous sukeltaa sitä vauhtia, että ihmisten raha kuluttaa tulee taatusti vielä vähenemään huomattavasti....

Arttorius kirjoitti...

Ilman kulutusördäystä ja kyllästymistä ei olisi käytettyjen vaatteiden myyntipaikkoja tässä mitassa kuin nyt, 70-luvulla noup eikä vielä 80-luvullakaan. On himoshopparien näennäistä omantunnon pesua roudata kirpputorille ryysyt, kun on kyllästynyt niihin.
Se tuossa lukee, ei sieltä hankkiminen saati kierrättämisen dissaus tai se ettei kirpputoreja "saisi" olla.

elina kirjoitti...

Käytän kirppareita lasten vaatteiden ostoon, koska se on edullista ja lapset käyttävät vaatetta niin vähän aikaa. Kaikenlainen tuhlaus on huono asia, enkä minäkään voi ymmärtää miksi vaatetta ei käytetä loppuun. Ostohysteriaa en tunne, enkä ymmärrä kaupungilla "kiertelyä", jos vaikka löytäisi jotain kivaa. Jotkut käyttävät siihen vielä perheensä ainoan arkivapaan.,'
Malmista en tiedä, mutta kaikki koneet, jottka eivät lennä ovat säästöä. En jaksa käsittää turhia lentoja kaikenmaailman jujumaihin. Mennä nyt loikomaan altaalle hotellin viereen lentokooneella, käsittämätöntä tuhlausta.
Mutta, mutta minähän olenkin näissä kulutusasioissa vähän toisinajattelija ja muut saa tehdä mitä lystää, varsinkin jos omatunto ei yhtään soimaa mokoman tuhlauksen takia.

jaanaba.fitfashion.fi kirjoitti...

Joskus lapsena menin äidin ja vauvanuken kanssa kirpputorille, se oli joku pelastusarmeijan kirppis tai muu vastaava Nokialla, ostamaan nukelle vaatteita. Myyjä ei suostunut myymään koska ne vaatteet oli tarkoitettu lapsille, ei nukeille. Vaatteita kyllä oli paljon, että ihan hyvin olisi voinut myydä.

Jostain toiselta kirpputorilta saatiin sitten ostettua nukelle vaatteet.

Mää en jaksa juuri ollenkaan nykyään käydä kirpputoreilla, joskus tosi harvoin poikkean enkä yleensä mitään osta sillä olen päättänyt, että kirpputorilta ostan vain semmoista mitä ostaisin uutena kaupasta normaalihinnalla.

Marra kirjoitti...

Mietin vain, että voisiko kolikon toinen puoli olla sekin, että silloin 70-80-luvulla jos ei kirppareita ollut, niin oliko silloin ihmisillä asiat paremmin ja suuremmalla osalla ihmisistä varaa ostaa ne vaatteet ihan oikeasta kaupasta. Jos siis kirpparit alkoi yleistyä 90-luvulla, niin silloinhan oli lama? Että on tavallaan tullut asiakaspuoleltakin kysyntää. Että molemmat puolet ruokkii toistaan, kulutushysterian takia on paljon kirppiksiä, mutta nykyään niille riittää myös paljon asiakkaita, joilla ei oikeasti olisi muuten varaa ostaa kaikkia tarvitsemiaan vaatteita ja tavaroita. En tiedä, kunhan pohdin...

Anonyymi kirjoitti...

Itse vein valtavasti vaatteita muuton yhteydessä Konttiin. Syynä, että en enää uskonut pukeutuvani esim. xs-kokoisiin tai 2000-luvun alussa muotia olleisiin vaatteisiin. Kaikki nuo olivat siis tallessa...

Malmin kentästäkin olen eri mieltä mutta olenkin purjekoneilijan vaimo... Enkä haluaisi tuohon meidän lähipellolle, jossa voi lennättää leijaa, ihailla traktoria ja juoksuttaa koiraa, mitään kerrostalohelvettiä.

Rouva S.

Arttorius kirjoitti...

Kiitos x monta kommenteista! :]