sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Maitotesti

Maistoi: Minä itte
Ponsoroi: Minä itte

Lehmän maito maistuu sellaisena "nautittuna" taatusti hirveälle. Siispä en sitä juo tai harjoita(paitsi perunamuusissa ja vohveleissa). Vauvoistani olen pitänyt osaltani huolen ettei nämä haise lämpimälle maidolle, koska happaman ja ylipäätään maidon haju tuottaa minussa käsittämättömän hylkimis- ja hyhreaktion. En silti heitä hylkäisi, vaikka haisisivat pahalle, sen sijaan pesen ja puhdistan käryn lähteen asap. Mutta se siitä, nämä tekomaidot kiinnostivat. Skippasin soijamaidon, koska poikapuolisten ei pitäisi soijaa käyttää (paljoa) ja olen siinä samaa mieltä myös neitojen kohdalla jo käytännön ruokahuollon takia meillä. Ylipäätään soija on turha juttu mun mielestä enkä lainkaan pidä trendistä, että se on saanut niin suuren aseman proteiinin lähteenä.

Kokeilin noita muutamaa perusmaitoa tällä viikolla. Miellyin eniten Alpron makeuttamattomaan mantelimaitoon, jota kokeilin pirtelössä ja perunamuusissa. Riisimaito on dissattava tuote sen sisältämän arseenin(lannoitteessa, siirtyy maaperästä riisin jyvään) ja epäekoloogisuuden takia eikä se mun suuhun maistunut yhtään hyvältä. Kauramaidosta tuli ensiksi mieleen kaurapuuro, mutta nopeasti se tunne katosi. Kauramaitoa käytin veetabixien kanssa pari kertaa.

Ensikulaus toi mieleen kaurapuuron. Toinen kulaus suht raikkaan juoman, jota voisi ehkä juodakin. Mutta en minä.

Toisessa mielentilassa(=maidon ystävänä) maitohinkuisena riisijuoma voisi upota. Rainbow-kuvasta huolimatta kokeilussa oli Alpron valmistama riisimaito.

Tämä versio on lempparini. Makeuttamaton Alpro mantelijuoma.

Makeutettu Alpro mantelijuoma. Ei hyvää.

Epätieteellisen makuun ja omiin mieltymyksiin perustuvan kokeen voitti Alpron makeuttamaton mantelijuoma. Toiseksi tuli Oatlyn kaurajuoma. Riisimaito oli, noh, en osaa sanoa, ei kovin hyvää. Vähän kuin olisi juonut riisiä keittäessä keitinvettä eikä kuitenkaan. Tein siitä riisipuuroa, joka maistui ihan ookoolle, mutta ei tule hankintaan toista kertaa. Alpron originalia ostin vahingossa pienen tetran, jonka käytin lasten velliin kun tajusin sen olevan oikeasti makeaa. Siinä pitääkin olla tarkkana kaupassa, koska näyttää samalta äkkiä katsottuna.

Minulla ei ole mitään syytä käyttää maitoa juomana, koska en tähän ikään mennessä ole niitä syitä keksinyt, maito on tarpeetonta ravintoketjussani. Silti on kiinnostanut tuo maidon funktio ja muut kuviot, esimerkiksi veetabix kylmän maidon kera(oli hyvää kaurajuoman kanssa). Lehmänmaitoa roudataan kaupasta jatkossakin, koska on muutama ruoka, joka ei synny ilman maitoa. Yksi niistä on eilen syöty kananmunakastike, samoin epanoille vellit tehdään maitoon, mutta juomana maitoa meillä ei käytä kukaan.

Erilaiset maitojuomingit sopii parhaiten sellaiselle, joka maitoa haluaa käyttää, mutta on allerginen tai ei kestä laktoosia. Yksi tärkeä positiivinen ominaisuus noissa maitojuomissa on mielestäni se, että maku ja tuoksu on paljon raikkaampi kuin nk. oikeassa maidossa. En usko, että alan nytkään maitoja käyttämään, koska en tähänkään asti. Pullan olen leiponut aina veteen ja hyvää tulee. Kaakaon juon veteen sekoitettuna. Puurot, myslit yms. kiskon kitusiin joko mehukeiton tai jugurtin kanssa. Smuuthiet ja pirtelöt olen tehnyt aina ilman maitoa, samoin reenin yhteydessä mahdolliset proteiinijauhot sekoitan veteen. Siksi olen kai asuintoverieni kanssa huono kohdeyleisö maitojuomillekin, mutta tosi hienoa kun niitä tuotteita on!

11 kommenttia:

jaanaba.fitfashion.fi kirjoitti...

Mää oon kans noita juomia nyt lähiaikoina ostellut maistelumielessä ja tähän mennessä eniten olen tykännyt samasta kuin sää eli makeuttamaton mantelijuoma. Alpro.

Kaurajuomasta tykkäsin, mutta haluaisin makeuttamattoman version, en tiedä onko niitä, mutta se selvinnee.

Riisijuoma kuulostaa korvaani niin hirveältä, että en oo sitä vielä tohtinut ostaa. =) Mutta ostan kyllä. Tai ehkä ostan.

jaanaba.fitfashion.fi kirjoitti...

Niin vielä sitä, että itte en ajattele noista mitenkään maidon korvikkeena vaan ne on vaan "lisää juomavaihtoehtoja" joita tietenkin voi käyttää ruuanlaitossakin.

Puuroo olis kiva tehdä mantelijuomaan, mun piti mutta unohdin.

HelvetinPöllö kirjoitti...

Meillä juotiin ennen maitoa, paljonkin, mutta kun AM ei enää siedä laktoosia enkä näköjään minäkään, se on vaan jäänyt meillä pois, ihan itsestään, jo aikoja sittenl.
Maidon juonti on varmaan peräisin siitä, kun mukulana mummolassa repsotin muki kädessä mummon perässä kun mummo meni lypsylle ja sitä lypsylämmintä maitoa piti saada heti kun se oli siivilöity. Yäk.
Nyt on kokeiltu noita korvikkeita meilläkin, mutta harvoin tulee ostettua.
Kahviin ja kananmunakastikkeeseen, kyllä, niihin tarvitaan maitoa. Ja kaakaoon ja riisi- ja mannapuuroon, mutta kyllä ne ilmankin menee. Kahvia juon niin harvoin, että sitä varten ei maitoa kannata ostaa - mutta onko tee sitten parempi vaihtoehto, kun nyt rupesin miettimään?
Joku muuten sanoi mulle kerran, että kun teehen laittaa maitoa, siitä muodostuu sinihappoa?

Yle Teemalta (muistaakseni) tulee sarja Ruokaratsia, jossa viimeksi kerrottiin miten kahvista tehdään kofeiinitonta. Melkoisia myrkkyjä siihen käytetään - tavan kofeiinillinen kahvi on siis terveellisempää. Näin ohimennen vaan.

Arttorius kirjoitti...

Jaanapa, jeah, miksihän sitä makeutta noihin pitää änkeä? Kaikkialla muutoinkin varmasti makeuksia, kuka juomiinsa sitä tarvitsee!
Mä ajattelin riisipuuroaikaan kokeilla riisipuuroa mantelijuomaan. Nyt vielä en jaksa kun just tällä viikolla riisipuuroa tein mutta kohta taas joskus. Puurokierto häiriintyy muuten.
Mäkään en osaa mieltää noita korvikkeiksi. Siihen samaan liittyen en kyllä käsitä miksi ihmeessä soijasta väännetään lihan korvikkeita! Tyyliä makkara, lihapyörykän näköiset soijapyörykät, viininleikkeet ja sen sellaiset suikaleet ja pihvit. Joku järkevätön keksinyt kai että vegaani ja muut ituhörhelöt tahtoo käyttää lihan näköisiä asioita ruoassaan. Kyllä väärässä ovat.

Hp, kiinnostava tuo kofeiinitton kahvin teko. Antaisi palaa vaan sellaisenaan, joisivat ihmiset kahvia sitten ihan vaan sellaisena kuin se tulee ilman suurempia prosessointeja. Onko siinä ratsiassa näytetty kevytlevitteiden valmistamista? Siinä vasta käsittämätön kemikaalitöräys eikä mene kaaliin kuka haluaa ehdoin tahdoin syödä moista shaissea!

HelvetinPöllö kirjoitti...

En muista ainakaan nähneeni kevytlevitteistä ohjelmaa, mutta meillä on jokunen jakso jäänyt katsomattakin.
Minusta ohjelma näkyy Yle Areenasta, kannattaa kurkata. Mielenkiintoinen sarja.

elina kirjoitti...

Minä olen vanhanaikainen ja käytän kalan paistamiseen voita. Kevytlevitteitä en osta koskaan ja maitoa hyvin harvoin. Maitoa en ole juonut koskaan ja kansakoulussa sain siitä sapiskaa. Nykyisin ostan maitoa, jos teen perunamuusia tai kanamunakastiketta, loput menee pannarissa. Usein maidon jämät jää kaappiin happanemaan. Jos tulee maitoa käyttäviä vieraita, he tuovat maidon tullessaan.
Petos lautasella kirjassa, tai sitten siinä toisessa jonka nimi unohtui, sanottiin että älä syö mitään, mitä isoäitisi ei olisi ruuaksi tunnistanut. Minulla tuo pitää paikkansa ja nuo uudet ainekset jäävät kauppaan. Pitäisi kai opetella:D

Arttorius kirjoitti...

Jo vain, voita olla pitää!

e l i n a kirjoitti...

Ite en juo maitoa kun lapsena olen ollut allerginen enkä ole siis tottunut enkä tykkää siitä sellaisenaan, tietty weetabixin ja murojen kanssa ja ruuanlaitossa.
Mutta kaakao! Nam! Maitosellainen. Vesikaakao maistuu taatusti ihan hirveältä 😂😂 että en aio edes kokeilla. Maitoa sen olla pitää! 🙊😊

Marra kirjoitti...

Mä ostan maitoni mieluiten käsittelemättömänä suomenkarjanmaitona, tekee hyvää masulle :) En tosin tykkää juoda maitoa, se ei vaan maistu, enkä ole sitä ruokajuomana käyttänyt sen koomin, kun äiteni hoivasta muutin pois. Juon ruoan kanssa vettä tai itse tehtyä sokeritonta mehua. Tosin silloin kun meillä on sitä käsittelemätöntä maitoa, juon sitä joskus ruoan kanssa puoli lasia, saadakseni suolistooni kaikki hyödylliset pöpöt. Mullahan on siis laktoosi-intoleranssi ja normi kaupan maito lentää ulos ja aiheuttaa vatsanväänteitä ja laktoosittomat maitojuomat taas maistuu niin pahalle, että yök. Mutta raakamaitoa pystyn jopa juomaan. Vaikkakin tosiaan juon sitä vain hiukan joskus saadakseni niitä kunnon bakteereja, mutta ennen kaikkea sitä ilmestyy meidän jääkaappiin sen takia, että siitä tulee niin paljon parempaa ruokaa, kuin jostain laktoosittomasta maidontapaisesta. Kyllä on ihan erisortin lätyt, pannukakut ja riisipuurot, kun on oikeaa rasvaista maitoa mukana, nam :)

Puskissa kirjoitti...

Mä en juo maitoa eikä mies ja pojatkin käyttää aitoa rasvaversiota. Soijamaitoa enkä muita soijatuotteita kovin paljon anna noiden syödä, juurikin mainitsemistasi syistä enkä ymmärrä miksi ihmeessä soijasta on tullut sellainen pop-tuote kuin se nyt on. Meillä käytetään vain aitoja asioita :)

Arttorius kirjoitti...

Jooh, aitous pop, rock ja iskelmää...eiku.