sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Miksi heijastimet häipyy?

Nimittäin ulkoiluvaatteista, kun lapsesta on varttumassa isompi. Pienillä taaperoilla ja luultavasti suurimmasta osasta alakouluikäistenkin ulkovaatteista niitä löytyy vielä tehdasasetuksina, mutta fiuh pois kun koot kasvaa. Järjettömän tyhmää!

Parina iltana ajellessa autolla olen bongannut pari teini-ikäistä haahuilijaa mustaa katua kävelemässä ilman minkäänlaista heijastinta, yllään ihan normaalit vaatteet. Tietysti niitä heijastimia pitää kiinnittää itseensä ellei vaatteiden puolesta ole entuudestaan. Sama koskee aikuisten vaatteita. Todella moni ulkovaatevalmistaja jättää heijastimet pois ulkokäyttöön tarkoitetuista pukimista, vaikka hyvällä mielikuvituksella voisi olettaa että vaatetta saatetaan käyttää pimeänkin aikaan! Tokihan heijastimia on helppo kiinnittää, mutta kaikki ei hoksaa laittaa heijastinta siten, että takapuolellekin näkyy. Ylipäätään riittävästi näkyväisyyttä niistä heijaimista. Heijastimissa enempi on parempi, mutta vaatevalmistajatkin voisi ottaa onkeensa ja lisätä isompienkin ihmisten pukimiin. Terveys ja turvallisuus on aina muodikasta.

12 kommenttia:

HelvetinPöllö kirjoitti...

Mä olen Paha äiti, en edes äitipuoli. Me asutaan lähiössä, ollaan asuttu jos kohta kolkyt vuotta ja sen on kohta Poikakin. Täällä on katuvalot ja kaikki, tiedäthän, valoa kyllä riittää, teinien mielestä.
Mutta silloin kun Poika oli siinä n. 14 tai mitä ne nyt on, kasiluokkalaisina, meillä käytiin tosi kuuma keskustelu heijastimen käytöstä, just tosta syystä, kun ei niitä takeissa valmiina ollut.

Lopputulos oli ULKONALIIKKUMISKIELTO tai HEIJASTIN.

Kaksi viikkoa se kesti. Mä en antanut periksi. Maalla asuneena meillä nimittäin oli heijastimet, ei nyt ihan kesät talvet, mutta heti kun kelit oli sellaiset, että niitä tarvittiin aamulla kouluun mennessä.

Poika antoi periksi ja kiinnitti heijastimen takkiinsa ja - oli kavereiden joukossa COOL :D
Sen jälkeen rupes oleen heijastimia yhdellä ja toisella. Ja mä oli salaa ylpeä....

Arttorius kirjoitti...

Joo heijastin pitää olla tavalla tai toisella, mutta käsittämätöntä se kun vaatevalmistajat pudottaa ne kun naperosta tulee isompi tai aikuinen. Mulla on everest tms joku retkivaatevalmistajan toppatakki jossa ei ole heijastimia. Minen tajua miksei.

HelvetinPöllö kirjoitti...

Sama juttu, en ymmärrä miksi ULKOILUvaatteissa ei ole heijastimia.
Nyt saatiin kesällä harrastukseen liityvältä sponsorilta takit, niissä yllättäen on meidän logo rinnassa ja heidän logo hihassa heijastimena ja vielä selkäpuolella helmassa ja hupussa joku heijastin - yllättävän paljon heijastimia!
Mutta ihan ostokamoista kyllä pääsääntöisesti heijastimet puuttuu tai on niin pieniä, ettei niistä iloa ole.

Täällä meidän "kylällä" on muuallakin mainetta niittänyt ns. liikenteenohjaajamummo, joka kyllä pitää huolen siitä, että näkyy pimeällä: hänellä on heijastinliivin lisäksi roikkuvia heijastimia lähes kymmekunta - ei voi kukaan väittää, etteikö olisi häntä nähnyt :)

Arttorius kirjoitti...

Hoh, tarkoitatko usein siinä kärpäsenmäjessä olevaa muoria?

HelvetinPöllö kirjoitti...

Sitäpä sitä - se on siis tuttu sullekin :)

Arttorius kirjoitti...

Jooh, välillä miettinyt onko vielä olemassa hän. Sitten näin sen muutama viikko sitten kun kävin entisiä työkavereita morjestamassa ja näin että siellä se yhä.

HelvetinPöllö kirjoitti...

Kyllä, eilen hyvin tormakasti liikenettä ohjasi hän :D Tallessa on!

Acata kirjoitti...

En ymmärrä miksei _kaikissa_ ulkokäyttöön tarkoitetuissa vaatteissa voi olla heijastimia. "Edustusvaatteissa" vähän hillitymmät heijastavat saumat tai heijastinraita helmassa ja hihansuussa, ulkoiluvaatteissa sitten sokka irti ja kunnon heijastimet edessä, takaa ja sivulla.

Oon heijastinfanaatikko ja niiden heiluvien lisäksi teippailen kaikki vaatteet ja kassit heijastinteipillä. Se on kyllä näppärää tavaraa, ei kilise eikä jää kiinni ja kestää pari pesuakin. Oon myös erikoistunut antamaan heijastimia nimppari- ja muuten vaan -lahjoina, niitä ei vaan voi olla liikaa. :)

Ugh, olen avautunut.

Maelka X kirjoitti...

Ite käytän heijastinliiviä ja otsalamppua pimeellä ulkoillessa, vaikkei se niin cool olekkaan. Monesti säikähtää iltavuorosta kotiin ajellessa näitä sysipimeessä tien reunassa koiraansa ulkoiluttajia, joilla on vaan joku surkee pikku killutin helmassa heilumassa. Ei kiva.

Yks juoksija tulee monesti vastaan pimeellä tiellä ja vaikka hällä on otsalamppu ja heijastinliivi niin silti pääsee joskus yllättään.

Arttorius kirjoitti...

Acata, mahtavaa lähimmäisten huolehtimista! Just tuota kanssa funtsin että miksei niitä heijastimia voi upottaa vaatteisiin. Ei ole edes vaatteen ulkonäköön vaikuttava juttu päivänvalossa, mutta hämärässä ja pimeässä auttava juttu näkyvyteen.

Maelka, nuo on tosi kuuleja. Heijastinliivi on parempi kuin pikkuiset heijastimet. Sitä voi pitää päivälläkin, parantaa näkyvyyttä tässä tummien syksy/talvivaatteiden luvatussa maassa. Heijastinliivi kantsii pitää autossakin vakiovarusteena, on hauskempaa olla tien päällä mahdollisen autorikon tms poikkeusjutun takia.

Maelka X kirjoitti...

Mulla on yks heijastinliivi auton takakontissa just tommosta äkillistä tarvetta varten. Pitäis olla taskulamppukin, mutta niistä tahtoo mennä patterit, ku ovat talvella pakkasessa. Sit ku niitä tarviis ni valo on vaan semmonen onneton haalea rengas :(.

Acata kirjoitti...

Nojoo, jos totta puhutaan, niin taitaa rämpiä se oma lehmä ojassa - veikkaan että mulle tulee vielä parempi mieli noista pikkujutuista, kuin niiden saajille. :) Varsinkin, kun saavat sen Käytät sitä sit kans! -saarnan siihen lahjan päälle. :D

Mut tosiaan, heijastimista kyllä saa tarvittaessa päiväkäytössä hillittyjä tai sitten ihan tosi hyvännäköisiä tehosteita, voi kun valmistajat hiffaisivat hyödyntää kaikki mahdollisuudet. Sama koskee laukkuja, ulkoilukenkiä, pipoja ja käsineitä.