maanantai 26. tammikuuta 2015

Kotini on linnani

Onkohan kuninkaallisilla tuollainen huoneentaulu? Sopisi hyvin.

En alkanut millekään paitsi tein ensi viikolle ja varmaan seuraavallekin pakastimeen ruokia, joten jäi aikaa myös lorvailuun. Katselen parhaillaan (Jäi kesken eilen) Katselin Avalta Grand Designs-ohjelmaa. Siinä englantilaiset ihmiset rakentavat/rakennuttavat unelmiensa talon. Tänään Eilen tulleessa jaksossa hieman vanhempi pariskunta halusi kyhätä talon aivan järjettömään paikkaan kaikilta kanteilta katsottuna. Paikka on hienolla paikalla korkealla, meren äärellä, mutta tosi lähellä jyrkännettä(joka vie mereen), tyypillinen(?) rannikko noilla lakeuksilla. Maaperä hajoaa eroosion ja sateen yms vaikutuksesta, mutta myös erikoistilanteiden takia. Tontille tuotua ja rakennettua maata putoaa satoja tuhansia kiloja v. 2013 osuneen myrskyn seurauksena mereen. Ohjelmassa näytettiin mereen pudonneita taloja ja hajonneita maa-aloja. Talon toinen rakennuttaja voivotteli että mitenkäs nyt noin, varmasti muutama punta tipahti sinne syvyyksiin. Ihmiset eivät silti luovuttaneet, koska perustukset on jo tehty ja mikäs siinä. Jotakin terästä johon kyhätään se itse tupa, maata tuotiin lisää kuormakaupalla. No joo, talo lopulta valmistui, asukkaat tyytyväisiä.

Silti kertakaikkisen typerää puuhaa rakentaa yhtään mitään niin epävakaalle maalle. Mikään perustus ei ole riittävä noin epämääräisessä ympäristössä, jos luonnonvoimat keksii ryhtyä hommiin. Toivottavasti tuokin pytinki silti pysyy missä se on tarkoitettu pysyväksi.


Ohjelman lopussa tuli näyte seuraavasta jaksosta, jossa koti kyhätään valtavista puuelementeistä. Pätkässä näkyi kuinka yksi elementti putoaa alas keskeneräisen rakennuksen päälle. Idiootit. Kaikenlaista sakkia annetaankin ohjata nosturia ja kiinnittää tavaraa siihen.

Myös täällä Suomessa on rakennettu(toivottavasti ei enää saa) käsittämättömän typeriin paikkoihin pirttejä. Ensimmäisenä tulee mieleen jokien rannat Pohjanmaalla. Jos Kyrö- tai Isojoki tai mikä tahansa joki tulvii kerran kaksi vuodessa niin mikä hinku siihen on kyhätä asumuksia ja sitten ulista uutisissa kun täällä taas tulvii eikä vakuutukset korvaa kaikkea aiheutunutta tuhoa.

Joillakin ihmisillä on käsittämätön halu rakentaa epäsopivia taloja tietyllle tontille. Tyyppiä rinnetalo peltotontille. Tai rinnetontille jokin älytön tasamaan ratkaisu ja niin edelleen. Mun mielestä tontti kertoo millainen talo siihen sopii tai jos ihminen haluaa tontilleen epäsopivan pirtin niin siitä vaan, mutta mahdolliset asiat (valumavedet jne) muuttuvat tekijät on syytä ottaa vastaan sellaisena kuin ne tulee ja varautua niihin.

Eräs asia (yksi monista asioista) mitä en käsitä on se, että posse haluaa asumaan johonkin jeeraan(minä o/), mutta sitten kitistään kuinka lumiaura ei tule per heti, kun prioriteetti kotitiellä on jotakin muuta kuin taajamissa tai valtateillä. Tai kuinka sähköt katkeilee. Tai kuinka roska-astioiden tyhjennys on kallista, viemärin tyhjennys yms. Tai pitkä matka lapsilla kouluun ja kauppaan ja kaikki palvelut viedään, ja.... Kukaan ei pakota asumaan syrjässä, mutta mikäli/kun siellätäällä viihtyy, pitää ymmärtää se ettei asiat ole kuin taajamissa.