keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Uutishuone

STT ilmoitti viime viikolla valtavista yt-neuvotteluista joiden tavoitteena on väen vähentäminen. Eilen MTV kertoi ulkoistavansa uutisensa ja samalla väkeä joutuu hurja määrä lähtemään. Minusta se on huolestuttavaa monelta kannalta. Ulkopuolisena eniten mietityttää tulevaisuuden uutisoinnin laadukkuus. Saako kansalainen luotettavista lähteistä riittävän huolellisella taustoituksella tehtyjä uutisia vai ei? Pahoin pelkään, että jatkossa iltaroskalehtien kaltainen "journalismi" elää entistä paremmin. Nytkin luetuimpia uutisia on tyyppiä katso Milja Missukan tissit tai Matti Makeilijan tiukka ahteri.

Valitettavasti yksikään uutiskanava ei ole riittävän luotettava omaan päähäni sellaisenaan vaan jokin "mullistava" asia pitää tarkistaa muistakin lähteistä. Yleisradio ei riitä sellaisenaan, Helsingin Sanomien taustoitus juttuihin on monta kertaa ala-arvoista tai yksisilmäistä, maakuntalehtien tarjonta harvemmin kiinnostaa saati iltalehtien katsokarmeatkuvat-kuona. On aivan sama vaikka takalahdenpohjan Mantaa ei kiinnosta uutiset tai maailman tapahtumat, jatkossakin suuressa mittakaavassa luotettava ja riippumaton uutistoiminta tulisi olla jokaisen oikeus. Sitä ei aja mediatalojen ulkoistamiset ja toimintojen tehostamiset.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

nykymalli on parempi kun voi uutiset välittää nopeasti kannettavilla mobiililaitteilla. vähentämiset on aivan oikein,ei tarvitse lihavia uutistoimistoja koska sama tieto on saatavilla muualta nopeammin!
kaipaatko aikaa jolloin vain sanomalehdestä saatu tieto oli ainoaa oikeaa tietoa? meinaatko ettei ilmoitusta karhusta keskustassa voi julkistaa ellei "taustoitusta" ole tehty riittävästi?

Marjaana kirjoitti...

Muualla maailmassa on tapana käyttää faktantarkistajia. Olis tarpeen meilläkin.Katopa tää juttu - yksi hassu yksityiskohta siinä - myös perinteinen miestenlehti P...boy käyttää faktantarkistusta - heh :
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/04/20/valheenpaljastaja-jos-aitisi-sanoo-rakastavansa-sinua-tarkista-se

Arttorius kirjoitti...

Anonyymi, olet oikeassa nopeus on hyvästä. Se taas sitten lisää virheiden mahdollisuutta kun pitää olla nopea. Esimerkkinä Hesarissa oli jotakin "Jyrki Kataista puukotettiin" vaikka todellisuudessa mieshenkilö oli ollut kontallaan maassa ja ojentanut Jyrki Kataiselle puukkoa tuppipuoli kataista kohti. Jne jne. Taustoittamisella tarkoitan sitäkin että varmistutaan uutisen olevan oikea.

Arttorius kirjoitti...

M, olisi joo!
Miten ko. lehti tarkistuttaa faktat? :D

Puskissa kirjoitti...

Mä seuraan uutisia vain Amppareista nykyään.

Arttorius kirjoitti...

Jooh mutta jonkun ne uutiset sinne Amppareihinkin on tuotettava :]

Puskissa kirjoitti...

Juu, mutta kun vertaa monesta lähteestä (plus ulkomaat) niin saa aika kattavan kokonaiskuvan :)