lauantai 15. elokuuta 2015

Ilman eurooppalaisia viivojaKoirilla on ollut keväästä saakka ruokana pelkkää http://www.mushbarf.com/fi-safkaa. Hyvä valinta jokaiselle. Mitä suotta pelleilemään ja etsimään "kunnollista" kuivaruokaa, koska sellaista ei ole olemassakaan. Tähän saakka olen ruokkinut hurttia 50/50 liha-kotiruoalla ja puolet kuivanappuloilla, koska olen kuvitellut ettei piskit saisi tarvitsemiaan ravinteita ja siksi kuivatäysravintoa. Paloi pää luultavasti neljännen kuivaruokakokeilun jäljiltä tsuumaillessani koirien ulkotoimenpiteitä. Jos koira syö kipollisen evästä niin kaksi kipollista tulee ulos. On silloin huttua ruokaa, sama toistui ihan kaikissa eväissä mitä hankin. Pai, pai viljashaisset, maissitärkkelyshötöllä ja nahkajauhoilla vuoratut kuivanappulat. Ei ole tullut ikävä.

Lintulaumassa on ollut tämän viikon aikana surua ja uutta elämää. Reima-kukko oli eräänä aamuna kuollut. Hemmolla oli aika tullut täyteen kahden vuoden ikäisenä, höh. Siitä silti iloinen, että hölmö kukko oli ilona ja riemuna kaikki kaksi kesää ja talvea ja sai elää tämän mukavan kesän viimeisenään.
Ke&to kuoriutui muutama pieni tipu Helmi-kanalle ja edesmenneelle kukolle. Voi vauvoja, eivät ehtineet isäänsä nähdä. Kuvan pikkuvauvat ja kolme aiemmin kesällä kuoriutunutta tirppaa muuttavat aikuistuttuaan naapuriin vaimon siskon perheeseen heille lähimunakanoiksi. Kuinkahan niistä raaskii luopua?

Eilen hain uuden kukkopojan akkaparveen lähikunnasta. Elikko on toistaiseksi vielä nimetön, koska ei ole kertonut millä nimellä haluaisi itseään kutsuttavan. Toivottavasti hääp on pitkäikäinen.

Eilisessä kukkopaikassa oli myös hän. Tyyppi asuu tuttipullosta ruokittavana sisäkaritsana siihen asti kunnes pärjää laumassa isompiensa kanssa. Bääbää on yhtä korkea mitä on 1,5 litran limupullo. Sylilammas, olisin voinut kuljettaa sen meille. Jätin sen silti kotiinsa. Lampaat on rasittavia kotieläiminä.

Muutosvastarintaisuus minussa on herännyt pienesti olemaan vaikkei siinä järkeä olekaan. Aamiaisella tuli hetkeksi haikea ja surullinen(pöljä mä) olo katsellessani sitä maisemaa kun meillä asuva nainen syöttää velliä vauvan kitaan ja kaksi muuta lusikoi omaansa. Mietin, että kuukauden päästä näkymää ei ole kuin enää näin viikonloppuisin. Aivan kuin vaimo olisi lähdössä kauas pois eikä koskaan tulisi takaisin, vaikka lähtee ainoastaan töihin palatakseen takaisin 13.30-14 välisenä aikana. Jotenkin vain olen tottunut siihen, että kaikki ollaan oltu kotona ilman mitään ulkoapäin tulevaa ohjattua liikettä.

Tuijottelin elokuvan nimeltä Iris. Katsottava leffa, jossa minua viehätti hauskat lausahdukset, sanailu ja hyvät näyttelijät(Judi Dench, Kate Winslet, Jim Broadbent) sekä brittikieli. Tietty myös tarina ja niin edelleen.

Ei muuta.

8 kommenttia:

Marjaana kirjoitti...

Voi miten suloisia tirppoja (enkä nyt tarkoita sitä muutosvastarintaista haikeutta aiheuttanutta näkymää), silmätkin näyttää niin isoilta kun on kajalrajaukset omasta takaa!

Arttorius kirjoitti...

Niinhän ne on. Pidän niitä sisällä pari kertaa päivässä että tottuisivat ihmisiin heti alusta asti. Eilen otin torkut neljä pientä vatsan päällä piippaamassa. :-]

Marjaana kirjoitti...

Eikä, voi miten söpöä (ja taas oletan, ettet puhu omista tytöistäsi).

Mun ystävällä on kanala mutta ne kyllä taitaa tipusetkin - joita aina käydään kattomassa kun sellaisia tulee - oleilla aina siellä ja tietty ulkoaitauksessa, ei sisällä nukkumassa isännän kainalossa.

Anonyymi kirjoitti...

Työkseen laadukasta koirankuivamuonaa tarjoavana täytyy todeta, että olet sitten jotain "shaissea" syöttäny.
:-) Ei tartte olla meiltä mutta valitse viljaton..
-a

Anonyymi kirjoitti...

Unohdetaan se että työkseni kauppaan kuivaruokia ;-) Kuivaruokia on moneen lähtöön: on marketti/rautakaupparuoat ja sitten on "brandi" kuten Royal Canin - siihen älköön kukaan vaan enää..pelkkää kallista maissia.
Mutta sitten: hyviä erinomaisia ruokia ovat: Orijen (en myy), Earthborn (myyn)ja muutama muu erittäin hyvä viljaton. Yli 20 vuotta menestyksekkäästi kasvatettiin kissoja, siinä samalla ollut koirat aina (pari pentuetta), tukku ja vähittäiskauppaa- luulen että on kokemusta ruokinnasta ja niin edelleen :-)

Meillä ei tule ylimääräistä kakkaa; nuo paskoo kerran päivässä.
-a

Arttorius kirjoitti...

Marketshaisseja en koskaan vaan syötin ainakin Hilssiä, Iamsia, Eukanubaa, Golden eaglea, kaikkia nk. parhaimmasta päästä kun ei viihti huttua syöttää mutta yksikään ei vastannut käsityksiäni hyvistä appeista. Nyt toimii kaikki kuten pitää eikä omistajia ota päähän koiria ulkoiluttaessa. :]

Marra kirjoitti...

Siis syötteletkö pelkkiä noita Mushin pullia tms vai jotain luitakin vai niin kuin mitä? :) Tai lukihan sun tekstiä, että pelkästään, mutta siis kummiskin... Meillä siis koira syö Acana-nappulaa + lihaa ja ajoittain raejuustoa/piimää sekä kananmunaa (koska niistä niin kova ylituotanto, ettei pystytä käyttään ite kaikkee...). Mutta siis Acana nappulaan olen ollut periaatteessa tyytyväinen, koira ei pasko ns. liikaa, mutta sille on tullut viime aikoina vissiin närästystä, kun on alkanut nuolla lattioita ja muuta hassua ja röyhtäilee, mihin sitten taas auttaa, kun lorauttaa nappuloiden joukkoon piimää. Mutta siis lähtökohtaisestihan ruoassa lienee vikaa, jos se närästää.

Olen kokeillut joskus ns. perus barffia, mutta se ei mun mielestä sopinut meidän koiralle, tai siis se iso määrä luuta ja muutenkin epäilyttää, että sellaisesta meiningistä saa liikaakin kalsiumia eikä juuri muuta. Luita toki koira saa kaluttavakseen hampaiden takia, mutta mun vahva mielipide on, että meidän koiralle ne ei muuten sovi varsinaiseksi ravinnoksi. Ja muutenkin musta sellainen itse-ehtoinen barffaus on hankalaa laskeskella että paljon nyt tarvii lihaa, luita ja kasvispöperöä.

Niinpä siis kiinnostaakin noi Mushit, että onko niihin siis tungettu ne kasvikset sun muut sekaan, että voi tosissaan antaa vain erisortin pullia. Entä paljonko tuo käytännössä maksaa kuussa ruokkia koira noilla? Luulen, että sun koirat lienee suht saman kokoisia kuin mun, meillä siis noin 30 kg ja paljon liikuntaa ihmisen kanssa, muttei kuitenkaan mikään agility tms. harrastekoira, niin ehkä voisin arvioida sun koirakohtaisesta menekistä, paljonko meillä vois mennä ruokaa kuussa.

Sori pitkä kysymyskommentti, kävin kyllä tuolla Mushinkin sivuilla tutkimassa, mutta jotenkin oli sekavat sivut mun makuun ja mieluusti kuulisin ainakin käytännön ruokintahintaa sulta :)

Arttorius kirjoitti...

Kieltämättä on aika sekavat sivut ensialkuun ne.

Luita annan harvoin, koska en halua sitä sotkua, kesällä ulkotiloissa sitten enepi jos jostakin tulee hankittua. Talvella saa vain jotakin pedigreen dentastiksejä tms mut ei niitä voi luiksi laskea.

Noissa mushin lihapullissa(joissa lukee Vaisto) on kasviksetkin jo, mitään ei tartte lisätä. Käytän niitä suht harvoin silloin kun ei ole saatavilla omasta takaa eli kotimaista vihreetä ja oranssia tai jaksa säätää. Eniten olen hommannut basic-pötköjä ja syöttänyt niitä, sekaan porkkanaa, pinaattia, parsakaalia jne tai valmiista jauhetusta kasviksista mitä tohon sarjaan kuuluu myös. Ei se ruokahomma niin tiukkaa ole mikä oikein tai mikä väärin(pääasia et piskit voi hyvin), mä esimerkiksi keitän/höyrytän kypsäksi lihan, koska en voi sietää raa'an lihan hajua. Säilyykin paremmin kun voi pitää muutaman päivän eväät vadissa jääkaapissa.

Hinnasta en osaa oikein sanoa yhtäkkiä. Hmm. Käyn kerran kuukaudessa hakemassa pakastimeen evästä neljän viikon tarpeiksi, menee jotakin 130-150 € silloin. Dobermanni syö ehkä tuplasti sen mitä ranskanbulldogit yhteensä eli olisiko rapiat 80 rahaa kuussa. Meillä koirat on super(?)aktiivisia et mennee ruokaakin enempi kuin normilenkkeilyä saava. Helpommalla pääsisin jos ruokkisin siten kuten ennenkin eli pussista nappuloita mutku lasahti hermo laaduttomiin "hyviin" ruokiin. Näin hyvä.