sunnuntai 30. elokuuta 2015

Munat käsissä

Meillä kävi päivänä eräänä torifii-saitin kautta myymääni roinaa hakemassa muuan luomufasisti. Sellainen rasittavan itseriittoinen kaikesta kaiken tietävä viherhörhö, joka näemmä julistaa omaa erinomaisuuttansa tuntemattomille ihmisillekin. Ihminen käyttää luomukananmunia, koska luomu on kaikkein paras tuotantomuoto kanoilla. Kanat ovat kaikkein parhaassa hoidossa tuolloin ja saavat kaikista parasta ravintoa. Aha.
Hitot siitä, että kotipihassamme tallailee ~10 iloista kanaa munien tosi hyvän makuisia munia. Kyllä ei, onnekkaampia ovat kanat, jotka elävät luomuruokaa nokkien... Sekä hänen jostakin juurikaupasta hakemat luomukananmunat ovat ainoaa oikeaa ravintoa. Just.

Hyviä.

Tietääköhän mielipiteitään tykittänyt hörhö, että luomukanat saavat ruoassaan kalajauhoa(5-10% näiden kokonaisravintomäärästä)? Siinähän viherhiipparit sitten kiskovat kalajätettä appeessaan, koska onhan se autuaaksi tekevää luomua. Hoh.

Itse syön mieluummin hyvälle maistuvia munia, joiden uutterille tuottajille pilkon päivittäin oman maan vihanneksia ja hedelmiä, niiden lisäksi tarjoillaan ei-eläinperäistä valkuaista sisältävää kanarehua ja voin seurata kun tirpat talsivat pihassamme kanamaista elämää viettäen.

Mikäli minulla ei olisi mahdollisuus omiin lähimuniin, tilaisin Mikko ja Johanna Välttilän Muna EggPressin kautta munani. Ei kalajauhoa, ei luomua vaan paljon parempaa, vähän kuin meilläkin.  [TS:n juttu] [FB]

Btw: Moni kalalle ja kananmunalle allerginen on kyennyt syömään oireetta noita Vaahteramäen kananmunia.

6 kommenttia:

Maelka X kirjoitti...

Hyvänkin asian saa piloille, ku ruvetaan hörhöilemään :)).

Arttorius kirjoitti...

Niin saa.

Anonyymi kirjoitti...

Syön kalaa muutenkin monta kertaa viikossa, mutta kananmunat haluaisin ilman kalajätettä. Harmi kun kaupungissa ei voi pitää kanoja. Tuleekohan se luomumunien keltaisempi väri kalajauhosta? Hyvä tietää tuokin luomuasia. Kaikki hörhöily on pahasta:D t. elina

Marra kirjoitti...

Meidän munat on kotoisin kaverilta, jonka kanat syö gm-vapaan kananrehun lisäksi kaikenlaista kivaa, kuten raasteita, marjoja, leipää ym mitä milloinkin sattuu olemaan saatavilla. Lisäksi ulkoilevat kesäkautena joka päivä ja pääsevät näin syömään kaikkea, mitä luonnosta löytävät, kasvillisuutta ja ötököitä. Onnen kanat ja onnen minä, kun saan joka tallireissulta mukaan tähän aikaan vuodesta noin 15 munaa. Ja taatusti saavat kanat kuopsutella ja kylpeä pihamaalla niin paljon kuin haluavat. Jostain kumman syystä en myöskään usko kaupan luomumunien olevan onnellisemmilta kanoilta peräisin...

Arttorius kirjoitti...

Elina, uskon että kukaan lihansyöjäkään ei halua kananmunissa olevan vivahteita kalasta. Keltuaisen voimakas väri johtuu tuoreravinnosta, joku karo-alkuinen aine tekee sen. Meillä kanoilla on ympäri vuoden keltaisempia keltuaisia versus kaupan koska saavat ympäri vuoden porkkanaa, pinaattia, hedelmiä jne jne.

Marra, luomussa on valitettavasti vouhkaamisen meininki monella. Esimerkiksi kemikaalikoktailblogisti, jonka muistan joitakin vuosia sitten näistä luomukananmunistakin jauhaneen huuhaa-uskomuksia. Kuten tyyppiä luomu=onnellisempia kanoja yms huttua. Huvittavaa(kin), mutta valitettavasti jotkut viheruskovaiset siihenkin halpaan menevät. Syövät sitten kalajauholla ja geenimanipuloidulla rehulla syötettyjen kanojen munia, koska luomusäädös sen sallii ja koska on luomua. Parasta ravintoa tietty on se minkä itse parhaaksi maistaa, mutta...

Huippua kun tekin saatte tuollaisia kananmunia!

Anonyymi kirjoitti...

Ötököitä? Marra sano ötököitä, että ne mun munien äidit niitä syö..hyi! Yyäh ikinä en kyllä enää ala syömään munia joiden äidit syö ötököitä ;-))
-a